Yrke og organisasjon

LederSkapet – 12 – med verktøy for egen utvikling, selvledelse og ledelse av andre

Endring er det sikreste tegnet på at vi lever. Del 4. Orientering mot ny fremtid

Våre venner hos DyrAs har lagt krisens tre første og krevende faser bak seg; sjokket, reaksjonsfasen og en lengre bearbeidelsesfase. Nå er de inne i den siste fasen, nyorienteringen. Den eneste fasen uten en slutt.

På Turids kontor

De snakker om hvordan de har kommet gjennom krisen, hva de har lært og hvordan de anvender sin nye innsikt. – Heldigvis fikk vi god hjelp til å forstå og håndtere krisen. Dette og de praktiske verktøyene vi fikk, snudde situasjonen til vår fordel, sier Turid.

– Jeg er takknemlig for hjelpen jeg fikk til å forstå mine reaksjoner, da jobben min stod på spill, innrømmer Ulf. – Det ga meg energi til å reise rundt for å skaffe nye kunder. Nå er vi sikret jobb i flere år.

Beate nikker. – Krisen slo meg helt ut. Men det å bli liggende i sengen hjalp ikke. Motivasjon og aktivitet må jeg hente hos meg selv. Jeg savnet noe meningsfylt, som det å følge opp kunder, sier en nymotivert Beate.

– At jeg fikk kontakt med kollegahjelpen, ble avgjørende, forteller Eva. Nå vet jeg hvor vanskelig det er å være ung og ha det tøft på jobben. Derfor ønsker jeg å hjelpe andre, kanskje som kollegahjelper? For å forstå mer om hvordan jeg best kan håndtere meg selv, ville jeg gjerne lære mer om selvledelse.

– Selv med et fristende jobbtilbud fra et annet veterinærkontor, velger jeg å bli her, sier Per fornøyd. – For utviklingen til DyrAs er utrolig spennende.

– For min del var jeg mest opptatt av å stå støtt i denne krisen, sier Turid. Være utholdende og en aktiv pådriver for det jeg tror på. Sikre at vi var på rett kurs uansett hva som skjedde. Men alt ble så veldig alvorlig. Vi trenger mye mer humor og latter i hverdagen! Da blir liksom hjernen klarere, vi tenker og lærer bedre. Og det tunge blir litt lettere.

Noen dager tidligere

– Som styreleder av DyrAs har jeg innkalt til dette møte. Jeg er imponert over hvordan dere har kommet gjennom krisen og sikret videre lønnsomhet og drift. Godt jobbet! Eieren smiler til hver av dem.

– Som dere har skjønt, slutter Jens Petter. Turid går inn som ny leder. Da er vi på ny kurs. Nå trenger dere litt ekstra blest. Lag en fest, inviter alle som betyr noe og plasser dere igjen på kartet! For nyorienteringen er verdt å feire, sier eieren og går.

En leders reaksjon?

– Dette var jeg forberedt på. Jens Petter er ganske lettet. – Å måtte slutte er ikke nødvendigvis et nederlag. Snarere et uttrykk for at virksomheten trenger en annen type leder enn meg slik tingene er, sier han. Utfordringene jeg møtte i DyrAs overrumplet meg fullstendig. Som uerfaren leder mistet jeg både oversikten og styringen, mens Turid og Ulf bar DyrAs gjennom krisen.

– Jeg er stolt av hvordan dere vendte krisen til en suksess, fortsetter Jens Petter. Årsaken ligger nok i ditt sterke lederskap, Turid. Du har en indre driv og entusiasme, du er utadvendt og får folk med deg. Og du beholder oversikten og tenker langsiktig også når det stormer.

Erfaringene fra denne vanskelige perioden har gitt meg ny kunnskap. Nå skal jeg fordype meg i ledelsesfag, for det trenger jeg i min nye jobb, avslutter Jens Petter.

DEN STORE FESTEN

Alle er der, det bobler i forsamlingen og i glassene. Alle vil gjerne eie en del av suksesshistorien til DyrAs. Alle har noe å feire.

Både banksjefen og styrelederen i DyrAs feirer at virksomheten ble en økonomisk suksess. – Vi har hjulpet bedriften til å komme gjennom krisen, sier banksjefen fornøyd. – Jeg visste de ville klare det! Ordfører Iseby tar også gjerne noe av æren for at det går så bra med DyrAs.

Til og med konkurrenten Dyr og Overlegen AS soler seg i glansen og oppmerksomheten veterinærene får. – Vi har også noe å feire. For vi har snappet til oss en dyktig fagperson med ledererfaring, som vi har store forventinger til. Jens Petter er vår nye avdelingsleder.

– Vi forstår hvor viktig det mellommenneskelige er for alle våre medlemmer, sier Veterinærforeningens representant. – Det er spesielt viktig når vi vet at så mange veterinærer sliter på jobben. En nylig undersøkelse har avdekket det. Derfor tenker vi på å tilby praktiske lederkurs.

– Universitetet ser det på samme måte. Veterinærhøgskolens representant legger ut om planene for hvordan de bevisstgjør studentene og forbereder dem på det krevende yrkeslivet. – For det å lede seg selv er en ny dimensjon i undervisningen. Dessuten øyner vi en mulig foreleser.

– Så fint å høre at du faktisk bruker lederartiklene fra Veterinærtidsskiftet, Turid. Redaktøren er på banen. – Dette nye som jeg har introdusert, er egentlig en oppskrift på hvordan folk kan lykkes mye bedre som leder, ansatt eller også privat. Gratulerer med suksessen, forresten. Kan jeg få et portrettintervju med deg?

Samtalen avbrytes når to dresskledde menn med solbriller entrer rommet. Inn kommer statsministeren. – Kjære godtfolk, jeg er imponert over hva dere har oppnådd. Slik jeg ser det handler alt om ledelse, både av seg selv, bedriften og av nasjonen. Dere har all grunn til å feire! Dette er en anerkjennelse av hva dere har fått til. Husk at denne markeringen egentlig er et startpunkt. Mot noe nytt. Nye horisonter. Ny fremtid. Aftenpottens journalist knipser i vei og NRKs team filmer mens Statsministeren fortsetter upåaktet. – Jeg tok forresten med denne løven som er litt slapp. Kan dere hjelpe meg med å få den på beina igjen?

En ulastelig antrukken gjest beveger seg i rommet på en måte som viser en genuin omtanke, interesse, integritet og noe med det å utmerke seg. Michael henvender seg til alle. – I am deeply impressed. Utviklingen i DyrAs gjør det nå mulig for dere nå å ta neste steg; bli sertifisert som «A Great Place to Work». Dyktige fagfolk innenfor alle områder vil gjerne jobbe hos dem som får denne anerkjennelsen. Og kundene strømmer til. DyrAs kommer til å ta av som en «rocket». Mark my words!

På en sofa sitter to eldre kolleger og mimrer. – Jeg leser disse lederartiklene i tidsskriftet nøye, sier den eldste. – For der finner jeg metoder for hvordan ledelse kan utøves slik at folk trives bedre og gir mer av seg selv. Også på hjemmebane, forresten. Dette er en unik gavepakke. Her blir alt servert på et fat, det er bare å forsyne seg etter hvilken situasjon du befinner deg i! Slik sett må vel artiklene være et viktig bidrag for å fremme jobbhelsen? Tenk om vi hadde hatt dette da vi var yngre! Ting var kanskje ikke så mye bedre før i tiden likevel?

– Husker du, sier den andre – hvordan vi ble kastet ut i lederstillinger bare fordi vi var dyktige i faget? I vår tid ble ledelse ikke ansett som et eget fag. Derfor ble heller ikke ledelse løftet frem i min bevissthet, slik det burde. Jeg var mest opptatt av veterinærfaglige problemstillinger, selv om den instansen jeg ledet absolutt krevde ledelse. Nå har jeg fått et nytt blikk på ledelsesfaget. Faktisk bidrar det til å fremme utøvelsen av vårt eget fag!

– Hva er det dere sier? Direktøren som lytter til samtalen, er fortørnet. – Veterinærfaget må trumfe alt. Skal vi drive med ledelse og selvutvikling, går det på bekostning av det aller viktigste, nemlig det veterinærfaglige! Og hvor bringer det oss hen? Ledelse er noe vi bedriver når vi har god tid. Jeg har det alltid travelt! Derfor leser jeg heller ikke disse artiklene dere snakker om. Nå er det vel snart slutt, for 12 artikler om ledelse er mer enn nok. Jeg ser fram til at tidsskriftet igjen fylles bare med seriøst fagstoff!

Den kvinnelige topplederen ved siden av lar seg utfordre. – Ledelse har effekt. Dårlig ledelse kan være direkte helseskadelig. God ledelse derimot er helsefremmende. For meg handler ledelse om å skape verdier gjennom mestring og arbeidsglede. Altså lykkes gjennom å bygge et godt omdømme sammen.

– Som leder skal jeg ikke nødvendigvis kunne alt det veterinærfaglige. Jeg må ha forståelse, oversikt og vite hvor jeg skal hente inn mer kompetanse. Derfor ser jeg på ydmykhet som en leders styrke, fortsetter hun ivrig.

– Når jeg innrømmer min utilstrekkelighet, så gjør det noe med de andre. Da stiller de opp. Mer enn gjerne.

– Men hvordan klarer du da å oppnå så gode resultater? Spør en av de andre. – Jeg ansetter konsekvent personer som er dyktigere enn meg på ethvert fagområde, svarer topplederen. For så å delegere utstrakt, altså gi dem maksimalt med ansvar. Slik deler jeg min makt. Ganske smart, for mens de får mulighet til å lære og vokse, kan jeg konsentrere meg mer om lederskapet. For det er krevende å skape en verden som andre ønsker å høre til: At vi tiltrekker oss dyktige fagfolk som velger å bli, fordi de trives og utvikler seg. Artiklene i tidsskriftet bruker jeg derfor på systematisk måte. Også som utgangspunkt for ledersamlinger jeg holder. I dag forventes det at du som leder tar ledelsesfaget på alvor. Det er bare det at lederteorier og metoder er ofte litt tunge eller si upraktiske.

Artikkelserien i Veterinærtidsskiftet derimot, gjør dem til enkle hverdagsverktøy. – Hvor er Anne-Barbro, forresten? Burde ikke hun være her og feire sammen med oss?

En ny orientering?

– Hun er nok på vei mot nye mål, der ser du henne i ballongen sin, en av gjestene peker. – Hva er det du sier? Redaktøren nærmest mister pusten og løper mot vinduet. Der, høyt over bakken under makrellskyene, seiler en stor og fargerik luftballong med kurv i bedagelig tempo. Ryktene sier at kursen går sørover mot European Journal of Medical and Health Sciences og andre som også ser helsegevinsten av god ledelse.

– Betyr det at dette er slutten på artikkelserien LederSkapet, spør redaktøren. – Hva i all verden skal jeg da bruke midtsidene til?

– Og vi da, stemmer Turid i. – Står vi nå helt på egne bein? Vi som så vidt har begynt denne reisen. Jeg hadde sett for meg en strategi for å utvikle våre egne ledere og et lederskapsprogram også for medarbeiderne. Synd at vi går glipp av alle temaene vi trenger, som for eksempel kommunikasjon, teamutvikling, mestring, arbeidsglede og selvledelse. De ser rådville på hverandre. – Hvordan skal vi nå lære mer om ledelse og samarbeid? Hva gjør vi nå, dere? – Først hilser vi tilbake og takker for hjelpen så langt, ler Turid. – Så tenker vi nytt.

  • Hva tror du at Turid, Ulf, Beate, Eva og Per gjør fremover?

  • Hvordan er det med deg? Hva trenger du å gjøre med ditt eget lederskap, uansett hvor befinner deg i livet? Og hvor søker du kunnskap om faget?

Er du nysgjerrig på hva som gjorde at DyrAs ble en suksess? Tiltakene finner du i artikkelserien:

  • Hvordan kan vi tenke ut av den faglige boksen? NVT 3/2021 side 157-160.

  • Å skape en verden andre ønsker å tilhøre. Om å lede NVT 4/2021 side 237-240.

  • Når er vi profesjonelle som veterinærer? NVT 5/2021 side 301-304.

  • Hva gjør oss kompetente? NVT 6/2021 side 352-355

  • Om å gjøre tillit til sin merkevare. NVT 7/2021 side 423-24, 429-30

  • Hvordan kan frustrasjoner øke din selvinnsikt? NVT 8/2021 side 493-496.

  • Hvilken kraft ligger i det å forvente? NVT 9/2021 side 565-568.

  • Hva gir det deg å stoppe litt opp? NVT 1/2022 side 30-31.

  • Endring er det sikreste tegnet på at vi lever. Del 1. NVT 2/2022 side 93-96

  • Endring er det sikreste tegnet på at vi lever. Del 2. Krisens reaksjonsfase. NVT 3/2022 side 165-168

  • Endring er det sikreste tegnet på at vi lever. Del 3. Krisens bearbeidelsesfase. NVT 4/2022 side 239-240, 245-246

  • Endring er det sikreste tegnet på at vi lever. Del 4. Nyorienteringen. NVT 5/2022

Anne-Barbro Warhuus Vatle

Din suksess = min visjon

Anne-Barbro Warhuus Vatle er idéutvikler og skribent av artikkelserien LederSkapet. For deg som ønsker videreutvikling, bli en enda bedre leder av deg selv eller andre, på jobb og hjemme.

Veterinær (1977) med internasjonale sertifiseringer og lederutviklingsprogram innen coachingområdet, samt egne studier.

Privatpraktiserende veterinær og hygieneveterinær/inspektør. Leder i Mattilsynet med dets forløpere (20 år). Coach, lederutvikler og seminarholder (15 år) i Mattilsynet, departement, direktorat, helsevesen og private.

Jobber med coaching, lederutvikling, seminarer i selskapet Lederskapet as. Treffes på abv@lederskapet.no og tlf 950 83 150.

©2022 Anne-Barbro Warhuus Vatle
Illustratør: Terje Warhuus Vatle

Fritt etter

  • J. Cullberg (2007) Mennesker i krise og utvikling en psykodynamisk og sosialpsykiatrisk studie

  • Michael C. Bush (2018) A Great Place to Work For All. Better for Business. Better for People. Better for the World.

  • H. Seljenes Dalum, R. Tyssen, E. Hem (2021) Prevalence and individual and work-related factors associated with suicidal thoughts and behaviours among veterinarians in Norway: a cross-sectional, nationwide survey-based study (the NORVET study).

  • J. Haugen, M. Melhuus (2012) Latterlig lønnsomt. Om humor og begeistring på jobben

  • A. Selvik (2013) Ledelse på hjernen. Med hodet på jobb.