Bokomtale

Spør dyrlegen

Forfatter: Ola Brynildsrud
Tittel: «Spør dyrlegen»
112 sider, illustrert.
Aftenposten forlag 2024

ISBN 978-82-8457-049-5
Pris kr 199,-.

Ola Brynildsrud er utdannet veterinær ved Norges veterinærhøgskole i 2011. Han forsvarte sin PhD-avhandling om genetiske studier av bakterien Renibacterium salmoniarum (årsak til bakteriell nyresyke hos laks) ved Veterinærhøgskolen i 2015. Nå er han er aktiv forsker ved Folkehelseinstituttet og har avansert kompetanse innen bioinformatikk og mikrobiologiske genomanalyser.

Men Ola Brynildsrud har tydeligvis også en annen side enn fascinasjon for bakterier og gensekvenser – en fascinasjon for dyrs liv og levned, og spesielt barns forhold til dyra. Siden 2012 har han skrevet spalten «Spør dyrlegen» i Aftenposten junior, der han har svart på en hel masse spørsmål fra leserne om dyr og natur. Nå har han, som han skriver i forordet, samlet «mange av de beste spørsmålene» han har fått i det som er blitt boken med samme tittel som avisspalten, nemlig «Spør dyrlegen».

Boken består av en samling av spørsmål og svar inndelt i tema fugler, husdyr, kravlende kryp, havets mysterier, dyr har også følelser, den fantastiske dyrekroppen, forskjellen mellom dyr og mennesker og sykdom og død i dyreriket. Hver del avsluttes med en quiz der man kan teste seg selv, og bakerst i boka er det satt at par sider til beskrivelse av «mitt kjæledyr». Boka er i et fargerikt layout, med både bilder og figurer og ikke minst nydelige illustrasjoner av Michaela Modig. Og den er krydret med en del artige «fun facts» om diverse dyr.

Ola Brynildsrud tar barna på alvor når han svarer på spørsmål om dette og hint. De fleste som spør er i alderen 10 år +/-, og de får saklige og ordentlig forklaringer på det de lurer på, samtidig som Ola Brynildsrud gir uttrykk for sin egen undring og fascinasjon over stort og smått som foregår i dyrenes verden.

Jeg er ganske så sikker på at barn i 8-12 års alderen vil ha stor glede av å bla og lese i denne boken. Det er ganske artig å bla gjennom boken som voksen også, ikke minst ved å lese spørsmålene som barna stiller. Mange spørsmål er ganske finurlige, og gir et godt blikk inn i barnas tankeverden. Hva med for eksempel spørsmålet «Hva het elektrisk ål før elektrisitet fantes?»? Eller «Kan dyr fra motsatt side av verden prate med hverandre?», «Fetteren min og jeg lurer på hvordan hunder vet at de skal oppføre seg som hunder når de lever med oss fra fødselen av», og «Hvorfor overlevde krokodiller katastrofen som gjorde at dinosaurene døde ut?». Alt i alt tenker jeg det er en allsidig og super familiebok, som både barn, foreldre og besteforeldre kan glede seg over både hver for seg og i fellesskap.

Yngvild Wasteson
Veterinærhøgskolen, NMBU