Kjøtt og kjøttkontroll handler om folkehelse, dyrehelse og dyrevelferd
Truls Nesbakken
Kjøtt og kjøttkontroll. Aspekter knyttet til folkehelse, dyrehelse og dyrevelferd
147 sider, illustrert
Lørenskog, eget forlag: Vetfag Nesbakken
1. utgave, 1. opplag 2024, pris kr 328,-.
ISBN 978-82-693790-0-6
Boka fås kjøpt hos bokhandelen Boksmia ved NMBU via lenken: https://forms.office.com/e/XEYNAzaTwn
Læreboka Kjøtt og kjøttkontroll av Truls Nesbakken dekker et stort tema, og dekker et behov for en hovedbok for veterinærstudenter innen mattrygghet i kjøttkjeden, kjøttkontroll og kjøtt-teknologi. Boka bør også være obligatorisk lesing for de som arbeider i kjøttkontroll eller andre stillinger i Mattilsynet, og ansatte i kjøttbransjen. Praktiserende veterinærer vil også ha nytte av boka, ved at de nå får fullt ansvar for ante-mortem kontroll ved nødslakt. Boka preges av særdeles grundige fagkunnskaper, stor erfaring som underviser og en revisjon av teksten over mange år.
Boka omfatter kapitlene:
Mattrygghet og zoonotiske smittestoff i kjøttkjeden med en grundig omtale av aktuelle kjøttbårne zoonoser
Kjøtt-teknologi med betydning for mattrygghet og dyrevelferd
Dyrevelferd ved transport og i slakteri, med omtale av ante mortem undersøkelse av nødslakt og bruk av matkjedeinformasjon
Kjøttkontroll på alle arter (husdyr og ville dyr) og omtale av den offentlige veterinærs oppgaver samt en gjennomgang av historikken omkring modernisering av kjøttkontrollen.
Bokas innhold avspeiler forfatterens lange karriere med fokus på kjøttbårne patogener og kjøttkontroll. Hans forskningsmessige hovedfokus har vært på Yersinia enterocolitica, med tre doktorgrader innen dette tema (dr.scient, dr.med.vet og dr.philos). Nesbakken har gjennom det meste av sin karriere vært ansatt som førsteamanuensis og senere professor ved Veterinærhøgskolen, som forskningssjef innen Animalia samt en kortere periode som professor ved den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole i København. Han er diplomat i European College of Veterinary Public Health, har mange år bak seg som ekspert innen EFSA og har fra 2004 vært medlem av Vitenskapskomiteen for mat og miljø.
Nesbakken har vært referanseperson for faglig modernisering av kjøttkontroll i mange tiår i forskjellige posisjoner. Med utgangspunkt i nordiske arbeidsgrupper fikk han også en dominerende posisjon innen EFSAs arbeid med dette temaet. I hele sin virksomhet har Nesbakken referert til forskningsarbeid ved eller i samarbeid med Norges veterinærhøgskole. Det er ikke tilfeldig at resultater fra forskningsarbeidet omkring kjøttkontroll og kjøttbårne zoonoser ved NVH også har vært sentrale i EFSAs ekspertgrupper.
La deg for øvrig ikke narre av hans fødselsår (1947). Læreboka er ferdigstilt etter at han ble pensjonist i 2020. Han er nå professor emeritus ved Veterinærhøgskolen og har vært med i ekspertgruppene i EFSA fram til i dag. Det er vel ingen underdrivelse å si at Nesbakken er en fremragende bidragsyter på sitt fagfelt både nasjonalt og internasjonalt.
Kjøtt og kjøttkontroll representerer på et vis Nesbakkens livsverk og hans faglige biografi. Det er bare å gratulere med boka!
Boka fås kjøpt hos bokhandelen Boksmia ved Norges miljø-og biovitenskapelige universitet på ÅS via lenken: https://forms.office.com/e/XEYNAzaTwn
Eystein Skjerve
Professor i Veterinær samfunnsmedisin, Norges veterinærhøgskole