Yrke og organisasjon
Veterinær i uniform:

Vernepliktige akademikere får verdifull innsikt

Victoria Kobbevik

Styremedlem utland, Den norske veterinærforenings studentforening (DNV-S)

Veterinærstudenter på vinterøvelse, fra venstre Monica Brynildsen, Emilie Isaksen, Victoria Kobbevik, Martine Nordengen og Noor Astrid Hindklev Hamoun.

Foto: Privat

En annerledes hverdag

Som en veterinærstudent som snart skal starte sisteåret på studiet er man veldig vant til en hverdag fylt med teori, praksis og intense studier. Men hva skjer når man bytter ut den hvite lab frakken eller de aquafargede arbeidsklærne med en militæruniform?

Gjennom én uke fikk 5 veterinærstudenter muligheten til å delta på øvelsen VinterVet til Forsvaret i starten av januar. Der fikk man jobbe sammen med de som kalles vernepliktig akademiker (VA), veterinærer i Forsvaret som avtjener førstegangstjeneste. Mange antar at behandlingen av tjenestehunder er en stor del av veterinærenes rolle i Forsvaret, men dette utgjør faktisk en liten del av arbeidsoppgavene. Vi fikk oppleve en helt ny side av veterinæryrket; hvor kunnskap og ferdigheter ble satt på prøve i en militær kontekst, med søkelys på egen overlevelse i kulde og snø.

Vinterøvelse med veterinærer i Forsvaret

Vinterøvelsen viste hvordan veterinærer bidrar til Forsvarets beredskap.

Foto: Forsvaret

Å tilberede egen mat av feltslakt sto på programmet.

Foto: Forsvaret

Øvelsen ga deltagerne mulighet til å utfordre seg selv faglig, mentalt og fysisk.

Foto: Forsvaret

Under øvelsen fikk vi erfare hvordan kulde, snø og tidspress kan påvirke avgjørelser og overlevelse. Vi var delt inn i lag og hadde en makkerpartner. Det var vårt ansvar og ta vare på oss selv og vår makker. Vi gjennomførte kontinuerlige oppfølgninger av hvordan de hadde det, om de var kalde, mat og drikke inntak og om de hadde vært på do. Laget besto av soldater, VA og oss veterinærstudenter som fikk kallenavnet «sivile».

Denne øvelsen ga innblikk i hvordan veterinærer bidrar til Forsvarets beredskap, hovedsakelig gjennom arbeid med mattrygghet, matsikkerhet og hygiene gjennom en rekke teoretiske leksjoner som ble holdt innendørs. De praktiske leksjonene ble holdt utendørs, og vi lærte å blant annet fyre bål, bruk av snø som trygt (drikke)vann, tilberede egen mat av felt slakt, kart og kompass forståelse med orientering, sette opp leir og tilbringe natten ute. For en veterinærstudent var dette en uvurderlig mulighet til å kombinere fagkunnskap med militær disiplin og samarbeid.

Vi fikk et godt innblikk i hvordan disse vernepliktige bidrar med spesialistkompetanse. Vi observerte hvordan VA-ene anvendte lederegenskaper i ulike situasjoner, alt fra rådgivning, organisering og fordeling av arbeidsoppgaver i laget.

Tjenesten som VA handler imidlertid ikke bare om fag og spesialkompetanse. Den gir også en unik innsikt i Forsvarets struktur, arbeid og kultur. Gjennom øvelsen demonstrerte VA-ene verdien av samarbeid, disiplin og tilpasningsevne – egenskaper som også er uvurderlige i en fremtidig veterinærkarriere, både med og uten uniform.

Veterinærens rolle i Forsvaret

Veterinærer i Forsvaret har et bredt spekter av oppgaver, men fokuset ligger primært på mattrygghet, matsikkerhet og hygiene. Deres arbeid sikrer at matforsyningene til soldatene holder høy kvalitet og oppfyller kravene til lagring og sikkerhet mot skadedyr, selv under ekstreme forhold. Selv om tjenestehunder er en viktig ressurs, er det faktisk kun en liten del av veterinærenes arbeid som involverer direkte behandling av dyr, og veterinærene spiller også en viktig rolle i krisehåndtering og sivilmilitært samarbeid.

Dette krever ikke bare faglig innsikt, men også evnen til å tilpasse seg raskt skiftende situasjoner. Mine erfaringer fra denne uka har styrket min forståelse av hvordan veterinærer kan bidra til samfunnet på uventede måter.

Opplevelsen sett i retrospekt

Å observere arbeidet til vernepliktige akademikere og veterinærer i Forsvaret har vært en opplevelse utenom det vanlige. Gjennom vinterøvelsen fikk jeg et nytt perspektiv på veterinæryrket, og jeg fikk muligheten til å utfordre meg selv både faglig, mentalt og fysisk.

For de som vurderer sjansen til å bli VA, vil jeg på det varmeste anbefale det. Ikke bare gir det anledning til å anvende fagkunnskap i praksis, men også det felleskapet som Forsvaret tilbyr samtidig som man utvikler seg som veterinær, er en erfaring man tar med seg for livet.

Gruppen veterinærstudenter jeg deltok med bestod av mennesker i ulike aldre, på forskjellige stadier i studieløpet og forskjellige studieplasser. Dette ga et bredt spekter av perspektiver og erfaringer som beriket opplevelsen ytterligere. Dersom det i fremtiden åpner seg flere muligheter for veterinærstudenter til å delta på slike øvelser, vil jeg uten tvil søke igjen. Jeg oppfordrer også alle veterinærstudenter, enten de er ferdige med to eller fem år av studiet, til å gripe sjansen dersom den byr seg.

Har du spørsmål til studentene som deltok på vinterøvelsen er kontaktinformasjonen her:

Spørsmål til Forsvaret kan sendes til: Fsan.vetgr@mil.no

Her kan du lese litt om hva de andre «sivile» hadde å si om sin opplevelse:

«Utrolig lærerike dager med kunnskapsrike folk! Sitter igjen med gode erfaringer som kommer godt med i både arbeids- og hverdagslivet.»

- Emilie Isaksen

«For en opplevelse det var å få være med på Øvelse VinterVet med Forsvaret og veterinærgruppa der! Masse spennende læring og gode folk i et gjennomtenkt program.»

- Martine Nordengen

«Jeg synes opplegget var morsomt, utfordrende og veldig lærerikt. Anbefaler de som ikke har vært i førstegangstjenesten til å søke om å bli med hvis det blir mulighet for det igjen!»

- Noor A.H. Hamouni

«Vi fikk prøvd oss på mange utfordrende oppgaver og det var veldig kult å få lære av så dyktige instruktører. Alt i alt var øvelsen vår utrolig morsom og spennende og jeg er veldig glad for at jeg fikk muligheten til å delta!»

- Monica Brynildsen