Yrke og organisasjon

God stemning under Veterinærdagene 2025

Over 460 deltakere og 40 utstillerfirmaer var samlet under Veterinærdagene 12.-14. mars i Trondheim til faglig påfyll og nettverksbygging. Det summet godt i pausene der deltakerne fikk mulighet til samtaler med utstillere og nye og gamle kolleger.

Tekst og foto:
Frauke Becher

Kommunikasjonssjef, Den norske veterinærforening

Hovedtema for dagene var beredskap som gikk igjen i alle de fem parallelle seksjonene og i fellesprogrammet. Stemningen var fantastisk fra begynnelse til slutt og vi takker alle deltakere, programkomiteer og utstillere for fantastiske dager i Trondheim.

Neste år er Veterinærdagene på Hamar 18.-20. mars. Hold av datoene!

Veterinærdagene startet med en panelsamtale om veterinærens rolle i totalberedskapen i Norge. Den engasjerte diskusjonen viser hvor viktig dette er for oss alle og at veterinærer ønsker å bidra. Fra venstre: Moderator Lene Bergmann fra Mannheimer, Sjef for Forsvarets Sanitet Petter Iversen, Chief Veterinary Officer i Mattilsynet Ole-Herman Tronerud.

Alle paneldeltakerne var enige om at vi må fortsette å snakke om hva veterinærene kan bidra med i totalberedskapen og hvordan. Fra venstre: Aoife M. Westgård (leder av AVF), Audhild Slapgård (direktør for landbruksavdelingen til statsforvalterne i Trøndelag), Hilde Røssland (leder av SVF), Bjørn Wormstrand (på vegne av HVF), Ole-Herman Tronerud (Mattilsynet), Petter Iversen (Forsvaret), Lene Bergmann (Mannheimer), Antonia Christiansen (leder for FVS) og Trond Braseth (leder for PVF).

– Sammen skal vi være forberedt og veterinæren sitter på en viktig kompetanse, sa Line Vold da hun åpnet Veterinærdagene og delte sine tanker rundt veterinærens rolle i beredskapen. Fra venstre: Christine Meling (generalsekretær), Line Vold (ekspedisjonssjef i Helse- og omsorgsdepartementet) og David Persson (president).

Clarion Hotel i Trondheim byr på lyse og luftige lokaler til utstillerområdet og det var god stemning i alle pausene. For å tiltrekke seg deltakere var det blant annet quiz, påskeeggjakt og tegnekonkurranse.

Beste stand ble stemt frem av deltakerne og Veso apotek gikk av med seieren. De hadde både tegnekonkurranse og en slushmaskin med «infisert» slush som falt i smak hos deltakerne.

Tildeling av fortjenstmedaljer og æresmedlemskap

Under festmiddagen var det flere høytidelige overrekkelser. Aud Skrudland og Trygve Poppe fikk Veterinærforeningens fortjenstmedalje. Svein Halvard Bakke ble tildelt æresmedlemskap.

Trygve Poppe tildeles Veterinærforeningens fortjenstmedalje for sitt sterke og langvarige engasjement for fiskevelferd og sin uredde stemme i offentligheten på vegne av dyrene. Med solid fagkompetanse og høy integritet har han vært en pioner og inspirasjon for veterinærer som vil løfte fiskens helse og velferd inn i samfunnsdebatten.

Da David Persson ba om en håndsopprekking på hvem som hadde hatt undervisning av Trygve Poppe, var det veldig mange hender som gikk i været.

Aud Skrudland tildeles Veterinærforeningens fortjenstmedalje for sitt uredde og faglig sterke engasjement for fiskevelferd og akademisk ytringsfrihet. Hun har vært en viktig stemme i samfunnsdebatten, og hennes ærlige og kunnskapsbaserte tilnærming har inspirert både kolleger og fagmiljøet.

Svein Halvard Bakke ble tildelt æresmedlemskap i Veterinærforeningen for sin mangeårige og utrettelige innsats for kollegial støtte, faglig utvikling og etisk bevissthet i veterinærstanden. Gjennom engasjement i foreningen, initiativ til viktige støtteordninger og sin rolle som inspirerende foredragsholder har han vært en samlende kraft og en uvurderlig ressurs for kolleger i alle aldre.

Svein Halvard Bakke kunne dessverre ikke være til stede under overrekkelsen fordi han arrangerte en internasjonal hestekonferanse på Island, og han takket for æresbevisningen i en videohilsen.

Årets veterinær

Prisen Årets veterinær 2025 gikk til Helene Seljenes Dalum for hennes banebrytende arbeid med å sette psykisk helse i veterinæryrket på dagsordenen.

Gjennom NORVET-prosjektet og sin doktorgrad har hun gitt oss ny og viktig kunnskap om selvmordstanker, hjelpsøking og arbeidsbelastning i profesjonen. Hennes innsats har bidratt til et nødvendig holdningsskifte og lagt grunnlaget for en mer åpen, kunnskapsbasert samtale om veterinærers mentale helse og arbeidstrivsel.

Helene Seljenes Dalum kunne ikke være til stede, og takket forsamlingen via en videohilsen.

I år deltok flere studenter og nyutdannede for første gang. Disse fikk utdelt en button der det sto Ung og lovende. Med dette ble det enklere for alle å ta seg litt ekstra av dem og inkludere dem. Her er Thea Hartviksen og Martin Hausken, studenter fra Košice, som begge vil komme tilbake til Veterinærdagene i 2026 som nyutdannede.