Leder

Det handler om å bekjempe smittsomme dyresykdommer

Steinar Tessem

Redaktør i Norsk veterinærtidsskrift

Utbruddet av blåtunge i flere sauebesetninger i Agder i starten av september er senere påvist hos storfe i Agder. Blåtunge er en liste-1 sykdom og enhver mistanke må meldes til Mattilsynet.

Mattilsynet ber alle som har drøvtyggere og hjortedyr om å være ekstra oppmerksomme på symptomer på blåtunge og melde ifra til Mattilsynet ved mistanke. Dette gjelder spesielt kystnære områder sør i landet, skriver Animalia i en oppsummering.

Å bekjempe smittsomme dyresykdommer er en hovedoppgave for veterinærer. Det er i samfunnets interesse at utbruddet som nå pågår blir håndtert på en slik måte at konsekvensene blir minst mulige for dyr, dyreeiere og samfunnet som helhet. Til syvende og sist handler det om at vi alle må være trygge på at slike sykdomsutbrudd blir behandlet på en måte alle parter er tjent med.

Betydningen av å ha gode institusjoner, organisasjoner og veterinærer som er klare til å bekjempe dyresykdommer når de opptrer, blir veldig tydelig i en situasjon som den vi nå er i. Som organisasjoner står Mattilsynet, Veterinærinstituttet og Animalia sammen med resten av husdyrnæringen i en særstilling. Til sammen utgjør de svært viktige ledd i den kjeden av beredskapstiltak, overvåkning, rådgivning, hjelp og støtte som trengs for å komme gjennom den oppståtte situasjonen.

– At situasjonen er så god som den er i Norge, er takket være det forebyggende arbeidet som gjøres av alle fra dyreeiere til veterinærer, kunnskapsstøtteinstitusjoner og myndigheter, sa fungerende administrerende direktør ved Veterinærinstituttet, Øyvind Fylling-Jensen, da han 9. september overleverte NORM-VET-rapporten, som oppsummerer bruken av antibiotika til dyr, til Mattilsynet.

Sykdomstrusler og situasjonen i andre land gjør at vi stadig må følge med, påpekte han. I dyrehelserapporten for 2023 varslet Veterinærinstituttet om at blåtunge kunne komme til Norge.

Fortellingen om dyrehelsen i Norge, slik den er dokumentert i boken «Dyrehelsa i Norge – Veterinærvesenets historie», utgitt i 2021, skildrer veterinærenes innsats for å forbedre dyrehelsen gjennom å stoppe dyresykdommer.

Oppgave nummer én for veterinærer vil fortsatt være å bekjempe smittsomme dyresykdommer. Takket være innsatsen som er gjort, og gjøres, på dette feltet, er vi godt rustet til å håndtere det som måtte komme.