Veterinærforeningen leverer gjennom politisk påvirkning
Veterinærforeningens president, David Persson, er godt fornøyd med deltakelsen under Arendalsuka 2024, Norges største politiske møteplass hvor aktører innen politikk, samfunns- og næringsliv møtes for debatt og utforming av politikk.
Kommunikasjonssjef i Veterinærforeningen
Fra Veterinærforeningen deltok i tillegg fagsjef Camilla Larsen, spesialrådgiver Ellef Blakstad og kommunikasjonssjef Frauke Becher.
Veterinærforeningen i paneldebatter
Onsdag deltok Camilla Larsen i paneldebatten om hundeavl, «Hvorfor brukes ikke tilgjengelig kunnskap i hundeavlen?», i regi av Dyrebeskyttelsen Norge. Professor Odd Vangen fra NMBU Veterinærhøgskolen innledet debatten og spurte om vi har viljen til å endre hundeavl? «Har myndighetene viljen og har avlsorganisasjonene viljen?».
Camilla Larsen hadde i paneldebatten et tydelig budskap om hvordan vi kan få en sunnere hundeavl ved hjelp av fagkunnskap og nøytrale data.
– Kunnskap er nøkkelordet for vitenskapelig avlsarbeid! Et felles system hvor alle helsedata for hund registreres mener vi er avgjørende. Helseplattformen Pyramidion bygger på vitenskapelig fagkompetanse og nøytrale data, og kan være et viktig verktøy til at vi kan slutte å synse og heller vite hva vi selekterer for. Enkelt sagt: Et register, et dyr, en diagnose og en registrering! Vi tror det enkle er det beste! sa Camilla Larsen.
Torsdag stilte David Persson i debatt om «Alt er sporbart-bortsett fra familiedyr», i regi av Dyrebeskyttelsen Norge. Fagveterinær Kamilla Tragethon fra DyreID innledet debatten med å fortelle om ID-merking og registering i Norge. Hun opplyste om helseplattformen Pyramidion der det nå daglig registreres 6000 diagnoser fra kjæledyr av veterinærer rundt om i landet.
David Persson sa under paneldebatten at vi allerede har et godt og sikkert system for ID-merking gjennom DyreID. Nå må vi få obligatorisk ID-merking på plass for å bedre dyrevelferden for kjæledyr, øke sporbarheten og som et viktig ledd i avlsarbeidet.
– Jeg oppfordrer politikerne til å ta forskriften opp av skuffen og innføre obligatorisk ID-merking for både hund og katt nå. Det er på overtid!
Politikerne er enige om at obligatorisk ID-merking er viktig å forskriftsfeste, men de er uenige om når det skal skje. Lars Barstad Løvold, nestleder i Fremskrittspartiets Ungdom, ønsker å vente til dyrevelferdsmeldingen kommer. Solveig Vitanza fra Ap lovte at den kommer for hund, men kunne ikke si noe om når. Oda Pettersen fra MDG mente det haster å få den vedtatt og at den skal gjelde for både hund og katt.
Diskusjonen dreide seg om hvordan forskriften kan overholdes. Veterinærforeningen understreket at dette var lett å overholde, ettersom det er noen tusen ambassadører (veterinærer) der ute som kan fortelle dyreeier at det er obligatorisk å ID-merke kjæledyret, dersom de kommer til veterinæren og det ikke er ID-merket.
Spesialrådgiver Ellef Blakstad tok ordet som tilskuer og utfordret politikerne på at de nå har mulighet til å slutte å være en sinke i Europa og heller være et godt forbilde og gå foran når det gjelder obligatorisk ID-merking. Det er en EU-forordning på trappene som Norge må ta i bruk når den kommer. Nå har vi muligheten til å lage vår egen som er tilpasset våre forhold.
David Persson besøkte Lisa-klinikken som hadde satt opp en popup-klinikk i to dager under Arendalsuka.
Der fikk han anledning til å følge med på kastrering av en hannkatt, og snakke med Caroline Holtet, daglig leder av Lisaklinikken i Oslo. Caroline hadde god hjelp av frivillige veterinærer fra Agder dyreklinikk. Det var lange køer foran Lisaklinikken som er en gratis dyreklinikk for vanskeligstilte dyreeiere.
– Jeg er imponert over arbeidet som gjøres av Lisaklinikken og deres bidrag i samfunnet til eiere som av ulike grunner ikke kan betale for veterinærbehandling til dyrene sine, sa David Persson.
Fiskevelferd og beredskap
I tillegg til å delta i paneldebatter deltok vi på ulike arrangementer og vi merket oss at fiskevelferd for første gang ble nevnt i diskusjoner om bærekraft i oppdrettsnæringen, noe Veterinærforeningen lenge har jobbet for å få oppmerksomhet rundt. Vi merket oss også at Høyre i en av debattene om fiskevelferd nevnte at det er behov for flere studieplasser på Veterinærhøgskolen for å imøtekomme økt etterspørsel av kompetanse i næringen.
Et annet tema som gikk igjen, var beredskap. Etter et av arrangementene fikk vi snakket med Sylvia Brustad og Knut Storberget. Brustad er prosjektleder for arbeidet med etablering av Norsk senter for beredskap og helse-industri i Elverum og Åmot, og Knut Storberget er statsforvalter i Innlandet. Vi formidlet viktigheten av å inkludere veterinærer i det kommunale og nasjonale beredskapsarbeidet. Særlig Storberget var klar over dette og ønsket å involvere Veterinærforeningen i sitt videre arbeid.
Veterinærforeningens lobbyvirksomhet i Arendal
Veterinærforeningen hadde nyttige møter med flere politikere som var til stede under Arendalsuka. I møte med Rasmus Hansson fra MDG fikk vi formidlet viktigheten av god fiskevelferd, tiltak for å få ned dødeligheten og deling av data mellom næringen, forvaltningen og forskningen.
Landbruks- og matminister Geir Pollestad tok seg tid til å møte oss for andre år på rad. Vi fortalte om mentorprosjektet, som nå er godt i gang, og takket for å ha fått ansvar for dette. Det vil være et viktig bidrag for å styrke rekrutteringen av produksjonsdyrpraktikere til distriktene. Likevel formidlet vi også at det viktigste virkemiddelet for å løse veterinærkrisen på kort sikt er å øke stimuleringstilskuddet, slik at kommunene lettere kan rekruttere veterinærer.
Et annet viktig tema vi tok opp var datadeling mellom aktører i dyreproduksjonen, slik at man kan være i forkant og handle før det går galt, og på den måten bedre dyrevelferden til produksjonsdyr både på land og i sjø. Selvsagt ble også dyrevelferdsmeldingen et tema vi tok opp med ministeren. Her nevnte vi obligatorisk ID-merking av hund og katt der Norge bør få en forskrift før den nye EU-forordningen kommer. Behovet for å oppdatere satsene i forskrift om godtgjøring for nødhjelp til dyr ble også tatt opp. Vi presiserte at godtgjørelse til dyrehelsepersonell for nødhjelp til dyr ikke har vært justert siden forskriften kom i 2012.
– Arendalsuka er en arena der vi føler vi møter interesserte politikere som lytter til oss, og som gir oss muligheten til å formidle hvor viktig veterinær kunnskap og beredskap i hele landet er, avslutter David Persson.