Fagartikkel

Erfaringer med sublingval detomidin (Domosedan vet. munngel) til tamrein

Her beskrives våre erfaringer med hvordan 0,03 - 0,04 mg/kg sublingval detomidin etterfulgt av omtrent 60 minutter med ro ga en lett sedasjon av tamreinsimler og tamreinkalver (Rangifer tarandus tarandus) i en forsøksdyrenhet. Dyrene sto oppreist, men de var mindre reaktive og enklere å håndtere enn vanlig. Omtrent 120 minutter etter administrering/medisinering fremsto dyrene som normalt alerte.

Ingebjørg H. Nymo

Seniorforsker, Veterinærinstituttet Tromsø, Veterinær, Reinhelsetjenesten, Førsteamanuensis, UiT Norges arktiske universitet

ingebjorg.nymo@vetinst.no

Hans Lian

Overingeniør, UiT Norges arktiske universet

Line Olsen

Forsker, Veterinærinstituttet Tromsø, Veterinær, Reinhelsetjenesten

Hans-Arne Solvang

Ledende forskningstekniker, UiT Norges arktiske universitet

Lars P. Folkow

Professor, UiT Norges arktiske universitet

Renate Thorvaldsen

Ledende forskningstekniker, UiT Norges arktiske universitet

Rebecca Davidson

Forsker, Veterinærinstituttet Tromsø, Veterinær, Reinhelsetjenesten

Innledning

Detomidin er en potent alfa2-adrenoseptoragonist som inhiberer overføring av noradrenalin-medierte nerveimpulser i sentralnervesystemet. Detomidin har en uttalt sedativ effekt og en viss analgetisk effekt. Effektene av detomidin kan reverseres med atipamezole (1).

I Veterinærkatalogen fins det i dag tre detomidin injeksjonspreparater; Equisedan vet. til hest (Equus caballus) (2) og Cepesedan vet. (3) og Domosedan vet. (4), sistnevnte to til både hest og storfe (Bos taurus). Detomidininjeksjon er også rapportert brukt på en rekke andre domestiserte og ville dyrearter (5-8,27), inkludert tamrein (Rangifer tarandus tarandus) og vill finsk skogsrein (Rangifer tarandus fennicus). Hos tamrein og vill finsk skogsrein ble det injisert 0,04–0,3 mg/kg im. Gjennomsnittlig induksjonstid til dyrene var liggende eller medgjørlige nok til å legges ned var 8 minutter for tamrein og 8-10 minutter for vill finsk skogsrein (9). Sedasjon og anestesi av rein er for øvrig godt oppsummert tidligere i Norsk veterinærtidsskrift (10,11).

Detomidin fins også som munngel (Domosedan vet.). Denne er indikert til bruk på hest for lett sedasjon og for å gi bedre kontroll i forbindelse med ikke-invasiv veterinærbehandling og annen nødvendig håndtering (4). Studier viser at sublingval detomidin fungerer godt til denne bruken på hest (12–14). Sublingval detomidin er også vist å ha liknende effekt på blant annet esel (Equus asinus) (15), muldyr (Equus caballus x Equus asinus) (16), kalv (17), hund (Canis domesticus) (18), katt (Felis catus) (19) og tam ilder (Mustela putorius) (20). Det er rapportert begrenset effekt på alpakka (Vicugna pacos) (21) og varierende varighet og dybde av sedasjon på New Zealand kaniner (Oryctolagus cuniculus) (22).

Så langt vi kjenner til har ikke sublingval detomidin blitt forsøkt brukt på tamrein tidligere, men slik bruk kan være hensiktsmessig som en forbedring («refinement») under dyreforsøk (23). Preparatet kan også muligens administreres av reineier som medhjelper til forskrivende veterinær. Med dette som bakgrunn ønsket vi å vurdere om sublingval detomidin kan være en egnet, ikke-invasiv metode for å indusere mild sedasjon hos tamrein.

Materiale og metoder

Figur 1. Sublingval detomidin (Domosedan vet. munngel) ble avsatt under tungen og/eller på innsiden av kinnet til reinkalver og –simler. På bildet sees administrering til simle.

Foto: Rebecca K. Davidson.

Sublingval administrasjon av detomidin (Domosedan vet. munngel, 7,6 mg/mL, Orion Corporation, Finland) ble testet ut på 5 simler (3-7 år) og 5 kalver (cirka 4,5 måneder) i forbindelse med et dyre- forsøk ved godkjent forsøksdyranlegg (godkjenningsnr. 089) ved UiT Norges Arktiske Universitet (FOTS godkjenningsnr. 30301; Egner moksidektin seg til behandling av hjernemark hos rein?). Dyreforsøket involverte daglig (5 dager) blodprøve-taking fra vena jugularis (Vacutainer engangsholder og BD Vacutainer® PrecisionGlideTM Single Sample Needle 18G, Becton Dickinson). Dyrene er trent til å stå oppstallet inne og sto inne i den aktuelle perioden. Fôring og øvrig stell var etter avdelingens retningslinjer.

Dosering for Domosedan vet. munngel er 40 mg/kg (0,04 mg/kg) for hest. Doseringssprøyten avgir preparatet i doseintervaller på 0,25 mL (4). Simlene veide 99-139 kg og fikk 0,5 mL Domosedan vet. munngel (0,03 - 0,04 mg/kg). Kalvene veide 53 – 62 kg og fikk 0,25 mL Domosedan vet. munngel (0,03 - 0,04 mg/kg). Preparatet ble avsatt under tungen og/eller på innsiden av kinnet (Figur 1). Etter administrering fikk dyrene være i fred i rolige omgivelser, men ble jevnlig tilsett gjennom et vindu.

Resultater

Etter omtrent én time (gjennomsnitt simler: 58 minutter, standardavvik (SD): 13 minutter, gjennomsnitt kalver: 69 minutter, SD: 11 minutter) var dyrene tydelig påvirket. Når de ble alene i rommet la de seg enten ned i brystleie med hodet oppe, men halvt lukkede øyne, eller de sto rolig med hengende hode og halvt lukkede øyne (Figur 2). Når noen kom inn i rommet reiste de seg opp, men inntok raskt den beskrevne stående stillingen. Ved håndtering og blodprøvetaking var de tydelig mer likegyldige enn vanlig og enklere å håndtere. Vi opplevde også at dyrene ikke utviklet en økende motvilje mot den daglige blodprøvetakingen utover uken, noe de kan gjøre når de lærer seg at håndtering og/eller prøvetaking gjentas i et fast mønster. Omtrent en time etter avsluttet prøvetaking fremsto dyrene som normalt alerte.

Figur 2. Reinsimle omtrent 60 minutter etter administrering av sublingval detomidin (Domosedan vet. munngel). Simla er rolig stående med senket hode og halvt lukkede øyne. Flere av reinene la seg i brystleie med hodet oppe og halvt lukkede øyne når de fikk være alene.

Foto: Ingebjørg H. Nymo.

Diskusjon

Dette er en anekdotisk beskrivelse av våre erfaringer med hvordan 0,03-0,04 mg/kg sublingval detomidin etterfulgt av omtrent 60 minutter med ro ga en lett sedasjon av simler og kalver i forsøk. Dyrene kunne fortsatt stå oppreist, men var tydelig mindre reaktive enn til vanlig. Omtrent 60 minutter etter prøvetaking fremsto dyrene som normalt alerte. Dette var ikke en studie utviklet spesielt for å undersøke effektene av sublingval detomidin på tamrein. Eventuelle fremtidige studier av dette vil kunne gi oss informasjon om for eksempel farmakokinetikk, doser, induksjonstid, varighet, effekter og bivirkninger.

Grad av domestisering og stress påvirker effekten av CNS-farmaka og et høyere nivå av stress gjør at en generelt trenger høyere doser for å oppnå samme grad av sedasjon som ved ikke-stressede dyr (9-11,24,25). Sublingval detomidin er derfor sannsynligvis best egnet til rein som er noe mer domestisert enn vanlig tamrein i flokk eller villrein, da våre erfaring tilsier at den kun induserer en lett sedasjon.

Sublingval detomidin vil således kunne egne seg til bruk på rein på en dyreavdeling hvor tilvenning til håndtering har blitt vektlagt, noe som var tilfelle for dyrene i denne studien. I slike situasjoner viser våre erfaringer at sublingval detomidin egner seg når det skal gjennomføres gjentatte daglige blodprøvetakinger. Det vil også kunne egne seg dersom en skal gjennomføre et dyreforsøk hvor dyrene må bli stående, men være rolige, for eksempel ved ikke-smertevoldende prosedyrer som like fullt kan være stressende for dyret, som tilpasning av seler eller annet utstyr. Sublingval detomidin kan også kombineres med lokal og systemisk analgesi ved minimalt smertevoldende prosedyrer på forsøksrein, som for eksempel små hudbiopsier.

I slike situasjoner kan sublingval detomidin bidra til å redusere stressnivået hos forsøksrein, og dermed forbedre dyrevelferden under håndtering og ikke-invasiv prøvetaking. Denne tilnærmingen kan også bidra til å unngå at forsøksreinene får negative assosiasjoner med prosedyrer og/eller mennesker. Dette er derfor et relevant tiltak for å forbedre dyrevelferden under dyreforsøk (23), som erfart her. Sublingval detomidin forenkler også håndtering av rein og reduserer dermed potensialet for skade både på dyr og personell som følge av urolige dyr. Injeksjonspreparater er selvsagt et alternativ til sublingval administrering på forsøksrein, men når det er daglig prøvetaking, som beskrevet her, er det mindre invasivt å administrere medikamentet sublingvalt enn å injisere dyrene daglig.

Sublingval detomidin vil muligens også kunne egne seg til bruk på rein som er i gjerde og som er delvis tamme (for eksempel kjørerein, flaskekalver, rein i fremvisning eller rein som brukes til turisme). En tenkt situasjon kan være lekfolk som fungerer som medhjelper til behandlende veterinær, slik at lekfolk enklere skal kunne følge opp et sår eller utføre andre mindre invasive prosedyrer.

Domosedan vet. munngel er godkjent for bruk til hest og tilbakeholdelsestid for bruk til tamrein må derfor fastsettes. Regelverk for fastsetting av tilbakeholdelsestider til andre dyrearter enn de preparatene er godkjent for ligger i forordning om legemidler til dyr, art. 115, jf. legemiddelloven § 2b. Tilbakeholdelsestid ved bruk av Domosedan vet. munngel til tamrein vil etter den såkalte «kaskaden» være 1 dag for både kjøtt, slakteavfall og melk (26).

Sammendrag

Sublingval administrasjon av detomidin (Domosedan vet. munngel) ble testet ut på 5 simler (3 – 7 år) og 5 kalver (cirka 4,5 måneder) i forbindelse med et ikke-relatert dyreforsøk med daglig (5 dager) blodprøvetaking fra vena jugularis. Administrering av 0,03 - 0,04 mg/kg sublingval detomidin etterfulgt av omtrent 60 minutter med ro ga en lett sedasjon av simler og kalver, hvor dyrene fortsatt kunne stå oppreist, men var betydelig mindre reaktive og stressede enn til vanlig under slik prøvetaking. Omtrent 120 minutter etter administrering fremsto dyrene som normalt alerte. Sublingval detomidin vil således kunne egne seg til bruk på forsøksrein, som en forbedring («refinement») under dyreforsøk. Sublingval detomidin vil muligens også kunne egne seg til bruk på rein som er i gjerde og som er delvis tamme. Et høyere nivå av stress sannsynliggjør at en generelt vil trenge høyere doser av CNS-farmaka for å oppnå samme grad av sedasjon som hos ikke-stressede dyr. Sublingval detomidin er derfor sannsynligvis ikke like egnet til bruk på vanlig tamrein i flokk eller til villrein. Tilbakeholdelsestid ved bruk av Domosedan vet. munngel til tamrein vil etter den såkalte «kaskaden» være 1 dag for både kjøtt, slakteavfall og melk.

Summary

Sublingual administration of detomidine (Domosedan vet. oral gel) was tested on 5 female reindeer (3-7 years old) and 5 calves (approximately 4,5 months old) in conjunction with an unrelated animal experiment involving daily (5 days) blood sampling from the jugular vein. Administration of 0,03-0,04 mg/kg sublingual detomidine to adult female reindeer and calves followed by approximately 60 minutes of rest resulted in mild sedation of the reindeer in this research animal herd. The animals could still stand upright but were significantly less reactive and stressed than usual. About 120 minutes after administration, the animals appeared to be normally alert again. Sublingual detomidine may therefore be suitable for use on experimental reindeer as a refinement in animal experiments. Sublingual detomidine might also be applicable to partially domesticated reindeer within enclosures. A higher stress level would likely necessitate higher doses of CNS drugs to achieve the same degree of sedation as in non-stressed animals. Consequently, sublingual detomidine is probably not as suitable for use on semi-domesticated reindeer in herds or on wild reindeer, as it proved to be in the present case. The withdrawal period when using Domosedan vet. oral gel on domesticated reindeer, as per the “cascade,” is 1 day for both meat, offal, and milk.

Referanser

  1. Papich MG. Detomidine hydrochloride. I: Saunders handbook of veterinary drugs. 4th ed. St. Louis, Missouri: Saunders Elsevier, 2016:215–7.

  2. Equisedan vet. I: Veterinærkatalogen. https://www.felleskatalogen.no/medisin-vet/dyreeier/pil-equisedan-vet-vetcare-588391 (14.04.2024).

  3. Cepesedan vet. I: Veterinærkatalogen. https://www.felleskatalogen.no/medisin-vet/cepesedan-vet-cp-pharma-547390 (14.04.2024).

  4. Domosedan vet. I: Veterinærkatalogen. https://www.felleskatalogen.no/medisin-vet/domosedan-vet-orion-548101 (14.04.2024).

  5. Walsh VP, Wilson PR. Sedation and chemical restraint of deer. N Z Vet J 2002;50:228–36.

  6. Singh AP, Singh JIT, Peshin PK, Sharifi D, Patil DB. Evaluation of detomidine as a sedative in buffaloes. Indian J Anim Sci 1991;61:1074–6.

  7. Nahvi A, Molaei MM, Samimi AS, Azari O, Mashayekhi H, Ebrahimzadeh F. Evaluation of the sedative and physiological effects of xylazine, detomidine, medetomidine and dexmedetomidine in goats. Vet Med Sci 2022;8:1205–10.

  8. Tahmasbi T, Raisi A, Zakian A, Khaldari M. Comparing the effects of intravenous injection and intranasal atomisation of detomidine in sheep. Vet Med Sci 2023;9:353–62.

  9. Nieminen M, Tanhuanpää E, Vähä-Vahe T. Detomidine immobilization in wild and semi-domesticated reindeer. Rangifer 1990;10(Special issue 4):58.

  10. Ryeng KA, Arnemo JM. Sedasjon, immobilisering og anestesi av rein. Nor Vet Tidsskr 1995;107:949–55.

  11. Arnemo JM, Evans AL, Lian M, Os Ø. Aktuelle medikamentdoser til sedasjon, immobilisering og anestesi av norsk rein og Svalbardrein. Nor Vet Tidsskr 2014;126:150-3.

  12. Gardner RB, White GW, Ramsey DS, Boucher JF, Kilgore WR, Huhtinen MK. Efficacy of sublingual administration of detomidine gel for sedation of horses undergoing veterinary and husbandry procedures under field conditions. J Am Vet Med Assoc 2010;237:1459–64.

  13. l’Ami JJ, Vermunt LE, van Loon JPAM, Sloet van Oldruitenborgh-Oosterbaan MM. Sublingual administration of detomidine in horses: sedative effect, analgesia and detection time. Vet J 2013;196:253–9.

  14. Dai F, Rausk J, Aspegren J, Huhtinen M, Cannas S, Minero M. Use of detomidine oromucosal gel for alleviation of acute anxiety and fear in horses. A pilot study. Front Vet Sci 2020;7:573309.

  15. Lizarraga I, Castillo-Alcala F, Varner KM, Robinson LS. Sedation and mechanical hypoalgesia after sublingual administration of detomidine hydrochloride gel to donkeys. J Am Vet Med Assoc 2016;249:83–9.

  16. Montavon S, Baussiere C, Schmocker C, Stucki M. Sedation and anesthesia in military horses and mules. Review and use in the Swiss armed forces. Int Rev Armed Forces Med Serv 2021;94:56–65.

  17. Hokkanen AH, Raekallio MR, Salla K, Hänninen L, Viitasaari E, Norring M et al. Sublingual administration of detomidine to calves prior to disbudding: a comparison with the intravenous route. Vet Anaesth Analg 2014;41:372–7.

  18. Hopfensperger MJ, Messenger KM, Papich MG, Sherman BL. The use of oral transmucosal detomidine hydrochloride gel to facilitate handling in dogs. J Vet Behav 2013;8:114–23.

  19. Smith P, Tolbert MK, Gould E, Taylor A, Knych H, Messenger K. Pharmacokinetics, sedation and hemodynamic changes following the administration of oral transmucosal detomidine gel in cats. J Feline Med Surg 2020;22:1184–90.

  20. Phillips BE, Harms CA, Messenger KM. Oral transmucosal detomidine gel for the sedation of the domestic ferret (Mustela putorius furo). J Exot Pet Med 2015;24:446–54.

  21. Blache D, Maloney S. Castration methods and welfare of alpacas. Towards an appropriate solution. AgriFutures Australia 2017. (Publication no 17/041). https://agrifutures.com.au/wp-content/uploads/publications/17-041.pdf (14.04.2024).

  22. Williams MD, Long CT, Durrant JR, McKeon GP, Shive HR, Griffith EH et al. Oral transmucosal detomidine gel in New Zealand white rabbits (Oryctolagus cuniculus). J Am Assoc Lab Anim Sci 2017;56:436–42.

  23. Flecknell P. Replacement, reduction and refinement. ALTEX 2002;19:73–8.

  24. Arnemo JM, Evans AL, Miller AL, Os Ø. Effective immobilizing doses of medetomidine-ketamine in free-ranging, wild Norwegian reindeer (Rangifer tarandus tarandus). J Wildl Dis 2011;47:755–8.

  25. Arnemo JM, Ranheim B. Effects of medetomidine and atipamezole on serum glucose and cortisol levels in captive reindeer (Rangifer tarandus tarandus). Rangifer 1999;19:85–9.

  26. Lov om legemidler m.v. (legemiddelloven). LOV-1992-12-04-132. https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1992-12-04-132 (14.04.2024).

  27. Tyler NJC, Hotvedt R, Blix AS, Sørensen DR. Immobilization of Norwegian reindeer (Rangifer tarandus tarandus) and Svalbard reindeer (R. t. platyhunchus) with medetomidine and medetomedine-ketamine and reversal of immobilization with atipamezole. Acta Vet Scand 1990;31:479-88.