Nytt fra Veterinærforeningen
Blåtunge er påvist i Agder
Mattilsynet melder at blåtunge er påvist på sau i Agder. Sykdommen ble sist påvist i Norge i 2009.
Veterinærforeningen ber alle veterinærer være ekstra oppmerk-somme på symptomer på blåtunge hos drøvtyggere og melde ifra til Mattilsynet ved mistanke (telefon 22 40 00 00).
Blåtunge er på listen over nasjonal liste
1-sykdommer. Nasjonal liste 1-sykdommer (tidligere kalt A-sykdommer) er svært alvorlige, og et utbrudd medfører omfattende bekjempelsestiltak.
På Mattilsynets nettsider er det informasjon om symptomer og hvordan prøvetaking skal skje.
Andre nyttige lenker: Veterinærinstituttets informasjonsside om blåtunge, Blåtunge på frammarsj i Europa, Norsk veterinærtidsskrift utgave nr. 4/2024
Frauke Becher: Kilde: Veterinærforeningens nettside, www.vetnett.no, 6. september 2024
Nye retningslinjer for ringorm er innført
Mattilsynet har revidert retnings-linjene for ringorm etter at det før sommeren i år ble påvist ringorm på storfe i Trøndelag og Vestfold.
Veterinærer blir bedt om å varsle Mattilsynet (telefon 22 40 00 00) ved mistanke om ringorm hos storfe. Mattilsynet vil vurdere om det skal tas prøver for innsending til Veterinærinstituttet.
Typiske symptomer ved infeksjon hos storfe er flekkvise, ringformete, hårløse partier med melete eller skorpete belegninger.
Storfeanlegg som får påvist ringorm, blir båndlagt av Mattilsynet. Dyreholdere med ringorm i besetningen må lage en plan for å fjerne smitte på dyr, miljø og utstyr. Mattilsynet bistår dyreholdere med veiledning. Ringorm hører inn under Nasjonal liste 2-sykdommer (tidligere B-sykdommer). Disse er alvorlige, og systematisk bekjempelse kreves for å kontrollere sykdommen.
Lenke til reviderte retningslinjer for ringorm er lagt ut på Veterinær-foreningens hjemmeside. https://www.vetnett.no/nyhetsarkiv/reviderte-retningslinjer-ringorm
Mer informasjon om ringorm er lagt ut på Mattilsynets nettsider. https://www.mattilsynet.no/dyr/dyresykdommer/ringorm/ringorm-pavist
Frauke Becher: Kilde: Veterinærforeningens og Mattilsynets nettsider, 6. september 2024
Mye skjer med elektroniske resepter
Veterinærforeningen håper å være i gang med konkret utvikling av en elektronisk reseptløsning for legemidler til dyr i begynnelsen av 2025.
I løpet av sommeren har prosjektgruppen fullført de siste arbeidspakkene i prosjektet. Det er konkretisert brukerhistorier fra både veterinærer og apotek, og målet er å få til en løsning der alle deler fungerer sammen. Alle nødvendige koblinger og krypteringer for å kunne sende og motta digitale e-resepter blir spesifisert.
Prosjektet «Spesifisere e-resept-løsning for legemidler til dyr» er et samarbeid mellom Apotekforeningen/Difa og Veterinærforeningen/Animalia/DyreID. Sluttrapporten er klar i løpet av september.
Frauke Becher: Kilde: Veterinærforeningens nettside 9. september 2024.