Fagaktuelt

Slik unngår du overoppheting av elghunden

Trening, årvåkenhet og beredskap er nødvendig for å unngå overoppheting. Oppskriften kommer fra veterinærene Martine Lund Ziener og Ingrid Wiik Haugbjørg. Begge har god kunnskap om temaet og lang erfaring med flere hunderaser.

Tekst: Steinar Tessem

Medlem i redaksjonskomitéen i Elghunden.

Denne artikkelen er tidligere trykket i Elghunden nr. 2, 2024. Bladet utgis av Norske elghundklubbers forbund.

Overoppheting hos elghund er mest vanlig under jaktprøvene i august og første uke i september.

– Hvis det er sol, varmt og tørt under jaktprøvene, kan det være best å la være å slippe bikkja, sier Ingrid Wiik Haugbjørg.

Er temperaturen for høy, er det med andre ord best å innstille. Er det på kanten med temperaturen, er rådet å gi hunden mye vann før prøven starter, gjerne en halv liter og en skje vakuumpakket leverpostei innblandet. Mange hundekjørere trener ikke når det er varmere enn 12 grader. Hvor høy temperatur som er forsvarlig kommer an på intensitet på aktiviteten, individet og kondis. Lav intensitet som en båndhund, en rolig eldre tispe eller en hund i veldig god form tåler høyere temperatur enn de i den andre enden - en intens to år gammel hannhund, løshund som ikke er trent.

Jaktødem, det vil si oppsamling av væske i lungene (lungeødem), kan skje som følge av hard fysisk aktivitet og overoppheting under jakt.

– Hunder som bjeffer mye og løper lenge, kan få det, sier Martine Lund Ziener.

Årsakene til jaktødem kan være mange. Lungeødem kan for eksempel skyldes hjerte- eller lungeproblemer. I mange tilfeller finner vi ingen årsak til hvorfor noen elghunder utvikler jakthundødem. Det er mistanke om at tilstanden kan være arvelig.

Vekt, trening, alder og gemytt

Bjørnejakt 24. august kan bli varmt og da det er fint om hunden kan få avkjølt seg i vann.

Foto: Dagh Bakka

Følg med på vekten, sørg for at hunden er i god form og ta hensyn til dens livssituasjon, er rådet fra veterinærene. Det skal mer til for at en godt trent hund får overoppheting. Gi hunden vann før trening. Pass ekstra godt på nybegynnere.

– Den beste garantien for å unngå overoppheting hos elghunder er at de er slanke og godt trent, gjerne gjennom å løpe eller sykle med dem, understreker Lund Ziener.

Som sin kollega er hun opptatt av at elghundeiere må følge nøye med på utetemperaturen. Er det mer enn 20° C, er rådet å la være å slippe hunden. Da må trening og anstrengelser vurderes i forhold til alder og gemytt.

Treningsviljen er ulik hos norsk elghund grå og jämthund.

– Jämthund er mest treningsvillig. Det er vanskelig å trene norsk elghund grå, sier Wiik Haugbjørg.

Elghunden er flink til å ta vare på seg selv. Med jämthunden er det annerledes. Likevel, når jaktiveren slår inn, kan det gå hardt for seg for begge raser.

Hund i bil

God på elghund: Ingrid Wiik Haugbjørg undersøker elghunden Max, mens eier Håvar Olsen følger spent med. Denne undersøkelsen hadde ingenting med overoppheting å gjøre.

Foto: Steinar Tessem

På vei til jakt, jaktprøve eller annen transport med bil, er det viktig at hunden aldri må bli igjen alene i bilen. Står hunden i bur bak i bilen, er det viktig å huske at her kan temperaturen ofte være høyere og luftkvaliteten dårligere enn i førersetet. Kortest mulig turer med god lufting hele tiden er en grei regel. Pauser med innlagt lufting underveis er sunt både for hund og eier.

Når overoppheting skjer

En hund som har blitt overopphetet kan få ødelagt temperaturreguleringen. Det kan få alvorlige konsekvenser.

– En hund som har blitt overopphetet én gang vil lettere kunne oppleve det samme senere. Det kan gi nyresvikt og da tar det tid før hunden blir frisk igjen. Varig skade kan oppstå på indre organer, sier Wiik Haugbjørg.

Etter en overoppheting må eier ta hensyn og trene elghunden på et lavere plan enn tidligere. Wiik Haugbjørg forteller at det er ganske sjelden eiere kommer til henne på grunn av overoppheting hos hunden, men det skjer. Når det gjelder jakt-hunder, mener hun overtrening/overanstrengelse skjer oftere enn antatt. Hvis elghunden er i dårlig form når jakta starter, er det all grunn til å være på vakt mot overoppheting.

Ved muskelskade på grunn av overoppheting, er veterinærens oppskrift sykemelding i to til tre uker, så opptrening.

Overoppheting kan unngås

Slanke og veltrente: Hunder som er det har den beste garantien mot overoppheting, sier Martine Lund Ziener.

Foto: Privat

Tren i to måneder før elghunden skal på jakt. Med jaktstart 25. september betyr det treningsstart 25. juli. Ihuga elgjegere står opp kl. 04.00 for å få trent hunden ved lavest mulig temperatur. Hvis du ikke har trent før jakta, slipp bikkja annenhver dag. Det er viktig med restitusjon på hviledagen.

– Et godt råd er å legge på kalde håndklær hvis hunden blir veldig varm, sier Martine Lund Ziener.

Hvordan kan du vite at bikkja er overopphetet?

– Ta temperaturen hvis du lurer på om hunden er slapp og utafor på grunn av heteslag, oppfordrer begge veterinærene.

Termometeret må ligge i bilen og være med i sekken ut på trening og jakt. Temperatur på 39-40 grader er innafor. En tre minutters stopp, slik at hunden får pest og stabilisert seg, gjør at temperaturen synker cirka en halv grad. Bikker temperaturen 41 grader, er bikkja for varm og har et problem. Hvis temperaturen har passert 42 grader, er veterinæren neste.

Hunder med overoppheting vil bli slappe, pese, kan kaste opp, virke forvirret, få diaré og kan utvikle kramper og koma.

Riktig trening og vann er viktig for å forebygge overoppheting. Slipp hunden i terreng der det er vann og ikke når det er for varmt. La hunden løpe en del dagen før du slipper den. På samme måte er det bra med en sykkeltur dagen før slipp for å minske muligheten for overoppheting.

– Da får hundene mindre tilfeller av myoglubineri, det vil si utskillelse av myoglobin i urinen som gjør den rødfarget, forklarer Wiik Haugbjørg. Store mengder frigjort myoglobin kan forårsake akutt nyreskade.

Gode råd

I førstehjelpssekken er det smart å ha med vannskål til elghunden, vann, små hermetiske pakninger med leverpostei og termometer.

Noen hunder er dårlige til å drikke under jakt fordi de blir svært gira. Hvis hunden legger seg ned, må du ta action.

Ved huggormbitt er væskebehandling første bud, gjerne iblandet fersk leverpostei. Ro ned hunden. Da har du gitt deg selv litt tid, understreker Ingrid Wiik Haugbjørg, før sjekk hos veterinær.

Med disse gode rådene mot overoppheting av elghunden er det bare å ønske lykke til med trening, jaktprøver og jakt.

Elgkalv skutt i ganglos 2. september i Västerbotten. Bra når en får tak i hunden og gitt den vann.

Foto: Dagh Bakka