Fagaktuelt

Nytt fra Helsetjenestene:
Blåtunge påvist i Norge

Lars Erik Heggen

Animalia

Synnøve Vatn

Animalia

Vibeke Tømmerberg

Animalia

I starten av september 2024 ble blåtunge påvist i flere sauebesetninger i Agder, og er nå også påvist hos storfe i Agder.Vær oppmerksom på symptomer på blåtunge hos storfe, sau, geit og hjortevilt. Blåtunge er liste-1 sykdom og enhver mistanke må meldes fra til Mattilsynet.

Sikling.

Foto: René van den Brom (Royal GD, Netherlands).

Mattilsynet ber alle som har drøvtyggere og hjortedyr om å være ekstra oppmerksomme på symptomer på blåtunge og melde ifra til Mattilsynet ved mistanke. Dette gjelder spesielt kystnære områder sør i landet.

Sykdommen er påvist i flere land i Nord-Europa det siste året i et pågående utbrudd, og nå også i Norge. Antistoffer mot blåtungevirus ble sist påvist hos storfe i Norge i 2009 i forbindelse med et større utbrudd i Europa, uten at det den gang var sykdomstegn i besetningene.

Spredning

Sykdommen skyldes et orbivirus med minst 27 forskjellige varianter (serotyper). I det pågående utbruddet er det serotype 3 som forekommer, mens det i forrige utbrudd var serotype 8 som var utbredt. Blåtungeviruset overføres fra dyr til dyr via ulike arter av insektet sviknott (Culicoides). Smitte overføres ikke direkte mellom dyr, men smitte kan overføres vertikalt fra mor til foster eller via sæd. Smitte kan også overføres ved utstyr eller sprøyter dersom de brukes på flere dyr. I Norge finnes det flere arter av sviknott som kan overføre smitte mellom dyr. Sviknott som bærer på viruset har sannsynligvis spredd seg med vinden til Norge fra Danmark, og nå smittet besetninger i Norge.

Symptomer

Det er viktig å være oppmerksom på at symptomene kan være diffuse. Det ikke slik at blå og svullen tunge er så synlig og tydelig som navnet på sykdommen kan indikere. Dersom en eller flere sauer, geiter eller storfe har feber, sår i og omkring munnen og på mulen, kraftig sikling og/eller halthet, kan det være blåtunge.

Bildene viser symptomer forårsaket av blåtunge, og er gjengitt med tillatelse.

Normalt er det sauen som får de alvorligste symptomene og det er rapportert høy dødelighet på sau i andre land. Storfe og geit viser ofte mindre tydelige symptomer og kan være friske smittebærere. Lama og alpakka kan også smittes og være bærere av virus; det samme gjelder ville drøvtyggere som rådyr, hjort og elg.

Nekroser i munnen.

Foto: René van den Brom (Royal GD, Netherlands).

Sauen er påkjent.

Foto: René van den Brom (Royal GD, Netherlands).

Blå Texel med symptomer på lungeødem.

Foto: René van den Brom (Royal GD, Netherlands).

Hevelser i hodet.

Kilde: Van den Brink KMJA, Santman-Berends IMGA, Harkema L, Scherpenzeel CGM, Dijkstra E, Bisschop PIH, et al. Bluetongue virus serotype 3 in ruminants in the Netherlands: Clinical signs, seroprevalence and pathological findings. Veterinary Record, Volume: 195, Issue: 4, First published: 15 August 2024, DOI: (10.1002/vetr.4533)

Blåtungesmitte hos storfe kan medføre hevelser og ømhet i klauvrand.

Kilde: Uitbraak van blauwtong serotype 3 in Nederland. K.M.J.A. VAN DEN BRINK¹*, I.M.G.A. SANTMAN-BERENDS¹, L. HARKEMA¹, C.G.M. SCHERPENZEEL¹, E. DIJKSTRA¹, M.H. MARS¹, M. HOLWERDA², N. V.D. HEUVEL³, M.A.H. SPIERENBURG 4, R. VAN DEN BROM¹ 1 Royal GD, Deventer. 2 Wageningen Bioveterinary Research (WBVR), Lelystad. 3 Dierenartsenpraktijk Gorter, Nederhorst Den Berg. 3 Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA), Utrecht. * Corresponderend auteur: k.vd.brink@gddiergezondheid.nl.

Symptomer på blåtunge

  • Feber og redusert allmenntilstand

  • Hevelse hode og/eller nakke

  • Rennende nese, øyne og/eller sikling

  • Sår, skorper, hevelser rundt munn og/eller lepper

  • Hevelse og sår på spener/jur

  • Hevelse og ømhet i klauvrand

  • Halthet

Blåtunge smitter ikke til mennesker.

Ring Mattilsynet på telefon 22 40 00 00 ved mistanke om blåtunge.

Praktiske tips for å forhindre smitte i besetninger i utsatte områder

  • Sviknotten er mest aktiv rundt soloppgang og solnedgang, og dyra stikkes hovedsakelig utendørs. Innendørs oppstalling er det mest effektive tiltaket.

  • Værlam og andre værer som skal brukes i avl bør oppstalles inne

  • De mest verdifulle mordyra bør settes inn

  • Drektig storfe bør oppstalles innendørs mellom solnedgang og soloppgang

  • Hvis man har mulighet bør dyr som ikke skal slaktes i år stå inne på natta

  • Velg åpne og tørre beiter med vindtrekk

  • Unngå samling og transport av mottakelige dyr mellom solnedgang og soloppgang, for å unngå å få med sviknott på lasset

  • Unngå å kjøpe dyr, spesielt avlsdyr, fra områder hvor blåtunge er påvist

  • Hvis man har mulighet, kan det være et tiltak å ikke klippe sauene før det er blitt under 10 grader ute gjennom døgnet. Forskning fra Nederland har vist at uklipte sau kan ha mindre sjanse for å bli smittet enn nyklipt sau.

Kilder og mer informasjon

  1. Blåtunge (Mattilsynet.no)

  2. Blåtunge (vetinst.no)

  3. Blåtunge (animalia.no) Her finner du bl.a. en presentasjon om blåtunge, samt opptak av foredrag om temaet.