Doktorgrad

Viser hvor viktig kolin i fôret er for oppdrettslaks

Daphne Siciliani
Foto: James Erdmann

E-postadresse: daphne.siciliani@nmbu.no

Daphne Sicilianis doktorgradsarbeid gir ny kunnskap om konsekvensene av at laks får i seg for lite kolin gjennom fôret. Studiene viser hvorfor det er viktig å sørge for en best mulig tilførsel av dette vitaminet.

Fôr til norsk oppdrettslaks har endret seg mye de siste tiårene og inneholder nå hovedsakelig plantebaserte ingredienser. Disse endringene har endret innholdet av næringsstoffer i fôret og avdekket kunnskapsmangler når det gjelder hvilke næringsstoffer som sikrer god fiskehelse.

Kolinmangel fører til fettopphopning

Vitaminet kolin er et av næringsstoffene som laksen nå får så lite av at det er redusert til under behovsgrensen. Kolin er avgjørende for transport og omsetning av fett. Får laksen for lite kolin, er et av symptomene en unormal opphopning av fett i tarmen. Dette kalles steatose.

– Det er nylig gjort studier som har fastsatt hvor mye kolin laksen trenger. Det er imidlertid sannsynlig at behovet kan endre seg etter hvor gammel laksen er og hva slags forhold den lever under, men vi vet ikke nok om dette ennå, sier Daphne Siciliani.

Mye fett forverrer symptomene

I sitt doktorgradsarbeid ville hun finne ut mer om hvordan ulike produksjonsforhold, som miljøet og kostholdet, kan påvirke hvor mye kolin laksen trenger.

– I tillegg ville jeg øke kunnskapen om hvordan kolin påvirker hvordan laksen tar opp og bruker fett, med hensyn til cellulære og epigenetiske mekanismer, altså prosessene som slår gener av eller på.

Samlet viser resultatene at hvor mye fett laksen får i seg, er det som i størst grad påvirker alvorlighetsgraden av steatose forsårsaket av for lite kolin.

– Mer fett gjorde at steatosen ble mer alvorlig, og laksen trengte dermed mer kolin i fôret, forklarer Siciliani.

Kan bidra til bedre fiskehelse

Avhandlingen har gitt ny innsikt i hvordan vi kan forbedre fôrsammensetningen for oppdrettslaks gjennom å presentere kunnskap om kolins rolle i fett-transport og epigenetiske prosesser, og hvordan tarmceller tar opp og lagrer fett.

– Dette er kunnskap vi trenger for å kunne designe forsøk for å fastsette hvor mye kolin laksen trenger for best mulig vekst og helse. Det vil bidra til å bedre fiskehelsen og dermed bedre effektiviteten i produksjonen og redusere økonomiske tap. Der er med andre ord viktig både for dyrevelferden og oppdretternes utbytte.

Daphne Siciliani forsvarte sin avhandling “Lipid and choline supply affect Atlantic salmon enterocyte steatosis. In vivo and in vitro studies” torsdag 15. februar 2024 ved NMBU Veterinærhøgskolen, Institutt for parakliniske fag.

Hovedveileder: Trond M. Kortner, NMBU
Medveiledere: Nicole Frost Nyquist, NMBU og Dr. Anusha K. S. Dhanasiri, NMBU