Nyheter

Veterinærer i media

En alvorlig påminnelse

Blåtungevirus hos sau i Agder.

Foto: Marie Myklatun Krossnes, Veterinærinstituttet

Utbruddet av blåtungevirus i flere sauebesetninger i Agder, og mistanke om flere tilfeller i både Agder og Rogaland, er dårlige nyheter.

Blåtunge har ikke vært registrert i Norge på 15 år, og utbruddet minner oss om hvor sårbare vi er for sykdommer som kommer utenfra, skriver Bondebladet. Det er avgjørende at både dyreeiere og myndigheter gjør sitt ytterste for å bekjempe utbruddet.

Viruset er svært smittsomt for drøvtyggere som sau, geit og storfe. Selv om sykdommen ikke smitter til mennesker, og heller ikke spres direkte mellom dyr, er den alvorlig fordi smitten overføres via blodsugende sviknott. Dette gjør situasjonen uforutsigbar, fastslår Bondebladet.

Sviknotten kan spres med vinden fra utbrudd i andre land, som Danmark. Der har sykdommen allerede rammet rundt 50 besetninger, og antallet kan være dobbelt så høyt. Danskene har igangsatt en omfattende vaksinasjonskampanje for å beskytte sine dyr. I Norge har Mattilsynet foreløpig valgt å ikke innføre vaksinering.

Kilde: Bondebladet, 13. september 2024

Dette er det fryktede blåtungeviruset

Fredag 6. september ble det påvist blåtungevirus hos sau i Norge. Sykdommen har spredt seg i Europa, og kan være dødelig, skriver Nationen.

Utbruddet i Kristiansand i Agder kom under en måned etter at sykdommen begynte å spre seg i Danmark, der 111 utbrudd er registrert til nå. Da Norge har lite import av dyr, har sykdommen trolig spredt seg fra Norge til Danmark via sviknott som er kommet med vinden.

Blåtunge er virussykdom hos drøvtyggere og hjortedyr. Den aktuelle varianten ble først påvist i Nederland høsten 2023, og har siden spredt seg til Belgia, Tyskland og Storbritannia, Frankrike, Luxemburg og til sist Danmark.

I dyrehelserapporten for 2023 varslet Veterinærinstituttet om at sykdommen kunne komme til Norge.

Sykdommen er meldepliktig. Grunnen er at dyr, da hovedsakelig sauer, kan dø. I tillegg kan det medføre nedgang i melkeproduksjon og sterilitet, skriver Nationen. Hos sau kan dødeligheten være så høy som 30 prosent.

Kilde: Nationen, 11. september 2024

NORM-VET-rapporten 2023:

Rekordlavt salg av antibiotika til dyr

Administrerende direktør i Mattilsynet, Ingunn Midttun Godal, mottar NORM-VET-rapporten for 2023 fra fungerende administrerende direktør ved Veterinærinstituttet, Øyvind Fylling-Jensen.

Foto: Trym Aasheim, Mattilsynet

I 2023 var salget av antibiotika til landdyr i Norge den laveste siden rapporteringen ble startet i 1993. Situasjonen følges likevel tett, skriver Veterinærinstituttet på sin hjemmeside.

– Regjeringens mål om redusert bruk av antibiotika ble oppnådd for både matproduserende landdyr, familiedyr og oppdrettsfisk i 2023, sier Kari Olli Helgesen. Hun er seniorforsker ved Veterinærinstituttet og har ansvar for fagområdet legemiddelforbruk.

På oppdrag fra Mattilsynet oppsummerer Veterinærinstituttet bruken av antibiotika til dyr, samt overvåker forekomst av antibiotikaresistens i mikrober fra fôr, dyr og næringsmidler i overvåkingsprogrammet NORM-VET. Data fra dette rapporteres årlig i en felles publikasjon med tilsvarende data for bruk av antibiotika og forekomst av antibiotikaresistens hos mennesker, i NORM/NORM-VET rapporten.

– At situasjonen er så god som den er i Norge er takket være det forebyggende arbeidet som gjøres av alle fra dyreeiere til veterinærer, kunnskapsstøtteinstitusjoner og myndigheter her til lands, sier fungerende administrerende direktør ved Veterinærinstituttet, Øyvind Fylling-Jensen.

Kilde: Veterinærinstituttets nettside, https://www.vetinst.no/nyheter, 10. september 2024