Vellykket internasjonalt fagseminar om tøffe valg i veterinærbransjen
1.-3. mars ble det årlige internasjonale fagseminaret arrangert av Den norske veterinærforenings studentforening (DNV-S).
På vegne av Den norske veterinærforenings studentforening
Fagseminaret samlet studenter og fagfolk fra ulike studieplasser rundt om i Europa for å snakke om de tøffe valgene innenfor veterinærmedisin.
De internasjonale fagdagene ble første gang holdt i 2016 og har blitt en årlig tradisjon. Gjennom årene har seminaret vokst i omfang og betydning, og det har blitt et viktig møtepunkt for studenter for å diskutere og utforske aktuelle temaer. Det er ikke til å stikke under stol at covid-19-perioden har preget tilværelsen på mange måter. Etter fjorårets første fysiske møte etter nedstengningen var det mye spenning rundt antall billetter som ville bli solgt. Dette viste seg å gå fint. Billettene ble utsolgt på et par minutter og det var omkring 200 deltakere i Budapest.
Årets tema var «de tøffe valgene», hvor den røde tråden skulle være dyrevelferd i de forskjellige sektorene. Som utdypning på temaet før billettene ble sluppet ble det skrevet på sosiale medier:
«De tøffe valgene, det er noe vi som veterinærer og eiere står ovenfor. Er det på tide å la din pelsvenn slippe? Den operasjonen som har høy risiko, men uviss prognose, skal man argumentere for den? Som kommende veterinærer er dette valg og avgjørelser som vi vil møte på i vårt kommende arbeidsliv. Den cellegiftsprøyta du holder i den blå nitrilhanskede hånden din, er du sikker? Hvilke motiverende ord skal du gi til eieren i dag med allergihunden som kommer for sin tiende konsultasjonstime, og du er ikke nærmere en diagnose enn ved time nummer to? Dette er tøffe valg, og realistiske scenarioer. Det kan føles som man står i det alene, men det er ikke tilfelle. Vi ønsker å åpne Pandoras eske og finne verktøy som kan hjelpe oss til gagn for dyrene. Med fremragende forelesere i hver sektor skal vi finne ut av dette sammen.»
Lørdag 2. mars braket det løs med akuttmedisin i smådyrsektoren med Lene-Marie Dramstad, hvor det ble satt søkelys på forskjellige kasuser og triageevaluering. Deretter var det Rolf-Arne Ølberg som sto for tur. Han tok opp forskjellige problemstillinger i dyrepark og hvor stort mediepresset kan være og hvor lite rom man føler det er for feil eller usikkerhet. Kommunikasjon er alfa og omega når det kommer til tøffe valg, spesielt når det kommer til å finne de rette ordene og hvordan man inkluderer eiere i avgjørelser og viser empati på en god måte, noe Helen Øvregaard ledet studentene igjennom på en fantastisk måte. Etter så mange inntrykk og gode argumenter var det tid for lunsj.
Etter lunsj var det Hanna Sæteraas Bjerke som brukte de norske folkeeventyrene «Askeladden som kappåt med trollet» og «Askeladden og de gode hjelperne» for å forklare hvor viktig det er å stå på sitt og tro på seg selv. Likevel er det like viktig å være ydmyk og innrømme feil når det blir gjort, men også å ta imot hjelp og støtte hverandre. Det var en rekke innslag fra sponsorene i form av Pecha Kucha, hvor hver sponsor fikk sju minutter til å snakke om sine produkter, bedrift eller et emne som er relevant. Siste foredrag for dagen var todelt med Astrid Renaas Finne fra Veterinærinstituttet og Lars Erik Heggen fra Animalia. Resten av ettermiddagen var fri til å utforske Budapest, og kle på seg finstasen for kveldens høydepunkt:festmiddagen.
Hvis du skal regne suksessraten ut fra hvor mange trøtte øyne som møtte opp søndagsmorgen, var kvelden i forveien en stor suksess! Mange stilte tappert opp til første foredrag søndag morgen for å høre om dermatologikasuser med Tamara Weitzer. Siste foredrag sørget Hans Syvertsen for, og dette var om tøffe valg og dyrevelferd innenfor hestemedisin.
Veterinærforeningen fortalte om det nye mentorprosjektet som er i pilotfasen for øyeblikket. Veterinærforeningen stilte med Audun Kreyberg Husby og Hilde Wærp, sistnevnte er prosjektleder for mentorprosjektet som det blir veldig spennende å følge med på fremover. Etter dette var det tid for lunsj og mingling med både sponsorer på stand og medstudenter.
Helgen ble avsluttet med kåring av vinnere i en rekke konkurranser som pågikk under seminarhelgen, hvor kanskje den gjeveste premien var et 2-ukers opphold på Selati Wildlife Reserve helt gratis!
Denne fantastiske helgen hadde ikke vært mulig uten sponsorene, Veterinærforeningen og deltakerne. De som skal ha mest av æren er fagseminarkomiteen. Timesvis med arbeid, uendelig mange digitale møter, e-poster, samtaler og utmattelser. De har gjort sitt aller ytterste for at denne helgen skulle bli en utrolig fin opplevelse for alle involverte, og de fortjener en stor applaus og takknemlighet. Tusen takk til Inger-Lise Sande, Ida Marie Polland, Pauline Brendmo Andersen, Thea Øvregaard, Elise Svalheim Lehne, Aurora Isabel Montagudo Mårds og Aftab Asghar Gondal.
Studentforeningen ønsker å prøve ut et nytt initiativ, og derfor har ikke neste års seminarsted blitt bestemt. Til nå har det vært lokalklubbledere som har hatt mest arbeid med fagseminaret. Til neste år ønsker vi at alle DNV-S-medlemmer kan søke om å bli med i neste års komite. Kanskje du som leser dette har et tema, en sektor eller foreleser du virkelig brenner for, hvorfor ikke vise interesse for komiteen? Du kan melde din interesse på DNV-S sine sosiale medier enten på Facebook, @snartdyrlege på Instagram eller på e-post til dnvs@vetnett.no.