Leder

Trives du på jobben er mye gjort

Steinar Tessem

Redaktør i Norsk veterinærtidsskrift

Jobbtilfredshet betyr mye for de fleste. Kort sagt er jobbtilfredshet forskjellen mellom mengden av belønning du mener du bør ha, og det du faktisk får. Med belønning tenker vi på alt som har med arbeidssituasjonen å gjøre, inkludert lønn.

Overskriften, «Hans Gunnar trives som dyrlege – vil jobbe til han blir 70», er klar og tydelig. Vi har å gjøre med en veterinær som er tilfreds med jobben og tingenes tilstand. Intervjuet med Hans Gunnar Bruheim i denne utgaven bekrefter dette inntrykket.

Kanskje er det så enkelt som at Bruheim får innfridd noen av sine dypeste ønsker og behov gjennom jobben som stordyrpraktiker og vaktdeltager i Midtre Gauldal i Trøndelag. Denne antagelsen er lånt fra læreboken til Geir og Astrid Kaufmann «Psykologi i organisasjon og ledelse.» Ett av temaene i boken er jobbtilfredshet.

Lønn er en viktig del av trivselen for alle veterinærer. Derfor er det å arbeide for en rettferdig lønnsutvikling for alle medlemmer en sentral oppgave for Veterinærforeningen. Lønnsforhandlingene i staten har preget denne våren. Akademikerne gikk ut i streik 24. mai i år. Prinsippet som lå til grunn for streiken var at høyere utdanning skal synes på lønnsslippen for alle Akademikerforeningenes medlemmer, også om du jobber i staten.

Over 3 500 medlemmer, inkludert 94 fra Veterinærforeningen, ble tatt ut i streik. Akademikerne var tydelige på at streiken ville bli avsluttet dersom avtalen om en egen avtale, oppnådd i 2016, ble videreført. Staten krevde én felles avtale. Etter varsler om ytterligere opptrapping, grep regjeringen inn med tvungen lønnsnemnd 2. juni. Lønnsnemnden gjør klokt i å tenke på trivselen til Akademikerne.

Trivdes gjorde utvilsomt veterinærstudent Even Georg Myklebust under sin påsitterpraksis på Island sommeren 2023. I «Reisebrev fra praksis på Island» viser han at ekstern praksis i utlandet er en mulighet flere bør få. I bagasjen hjem etter tre uker på sagaøya hadde han med seg mange nye bekjentskaper og en bredere forståelse av hva det er å være veterinær. Gode erfaringer fra starten av arbeidslivet er nyttig å ta med seg på veien videre.

Ferie handler om å ha fri fra det du vanligvis gjør. Derfor er ferie en belønning det er viktig å trives med. Det blir en del av jobben og livet.

God ferie!