Fagaktuelt

Nytt fra Helsetjenestene

Redigert av
Vibeke Tømmerberg

Nyheter fra DVP storfe

Spørsmål og svar

På infosiden til DVP storfe ligger det en oversikt over ofte stilte spørsmål med svar. Her legger vi fortløpende ut relevante spørsmål som dukker opp om for eksempel vurdering av ulike indikatorer. Hvis man er i tvil om noe kan det være lurt å sjekke om man finner svaret her. Man kan også kontakte oss for å diskutere saker og vurderinger.

Kontaktinfo brukerstøtte: vpstorfe@animalia.no, tlf 91171050 (man, ons, fre kl. 10-15). På grunn av ferieavvikling er telefonen stengt fredag i uke 24-27, samt hele uke 28.

Helsetjenesten for storfe jobber også med å revidere veilederen til besøket basert på erfaringer så langt. Ny versjon blir lagt ut på infosiden så snart den er klar!

Kalibrering av DVP-veterinærer

Helsetjenesten har begynt å se på kalibrering i DVP storfe. Det er ikke til å unngå at terskelen for å sette avvik eller foreslå forbedringer vil variere noe mellom ulike veterinærer. Likevel ser vi at et lite utvalg ligger ganske lavt i forhold til snittet når det gjelder antall avvik som settes. Det kan i noen tilfeller være naturlige årsaker til dette, for eksempel om man gjennomfører svært få besøk kan det være tilfeldigheter som slår ut. Det vil også være reelle variasjoner mellom ulike praksisområder, men i noen tilfeller dreier det seg nok også om feilkalibrering.

Det er svært viktig for oss å jobbe målrettet med forbedring av kalibreringen i DVP storfe fremover. I løpet av september vil vi derfor sende ut informasjon til de som ligger veldig lavt i forhold til snittet, med en oppfordring om å evaluere egne vurderinger i forhold til veilederen.

Helsetjenesten kommer også til å arrangere noen webinarer i løpet av høsten, for utveksling av erfaringer. Vi håper å treffe så mange som mulig der!

TINE belønner ekstra tiltak for god dyrevelferd

Fra sommeren 2024 utvider TINE sitt tillegg for bærekraftstiltak. Det innebærer at TINEs produsenter kan få et tillegg i melkeprisen blant annet ved å gjennomføre ekstra tiltak for god dyrevelferd. Tiltakene dokumenteres av veterinær i rapporten fra DVP-besøket, under punktet «Er det gjort ekstra tiltak for å bedre dyrevelferden i besetningen?».

Det er derfor viktig å være nøye med vurderingen og dokumentasjonen av dette punktet på besøkene fremover!

Ved spørsmål om registrering av ekstra tiltak, eller behov for å redigere/endre tidligere innsendte besøksrapporter kan man kontakte brukerstøtte.

Mer informasjon om bærekraftstillegget finner man på TINEs nettsider.

Ferie og utsettelser

Nå nærmer sommeren seg, og erfaringsmessig er det mange produsenter som har behov for utsatt besøksfrist på denne tiden av året, både på grunn av ferieavvikling og beiteperioden.

Det er mulig for DVP-veterinærer å utsette besøksfristene med inntil 2 måneder. Dette gjør man ved å trykke på en produsent i listen «Mine produsenter» i Velferdsportal storfe, og deretter trykke på «Utsett frist». Vi oppfordrer til å gå gjennom lista med produsenter, for å vurdere behov for utsettelser.

God start for DVP sau

Dyrevelferdsprogrammet for sau (DVP sau) ble lansert i desember 2023 ved at den første av fem puljer ble innrullert i programmet og fikk tildelt frist for kurs og første veterinærbesøk. Nesten 1 400 veterinærbesøk er gjennomført i regi av programmet så langt, og rundt 90 prosent i puljen har fullført det obligatoriske kurset.

Silje Johnsgard,

spesialveterinær DVP storfe og sau, Animalia

DVP sau består av to deler; kurs og veterinærbesøk. Kurset er et e-læringskurs om sauens atferd og velferd. Vi anbefaler at man tar kurset før det første veterinærbesøket.

På veterinærbesøket er det fokus på rådgivning knyttet til dyrevelferd. Det er en rekke punkter som skal gjennomgås og vurderes, og disse er nærmere beskrevet i en besøksveileder som man finner på infosiden til DVP sau (gå til animalia.no --> sau --> DVP). Besøket skal gjentas minst hver 18. måned.

Besøkene registreres av veterinær i Velferdsportal sau (VPsau), den digitale plattformen til dyrevelferdsprogrammet. Her kan man som produsent også logge inn for å se egen status, opprette avtale med veterinær og finne lenker til kjøp og gjennomføring av kurs.

Høy gjennomføringsgrad

Foto: Hilde Buer

Av totalt 1 542 produsenter som ble innrullert i desember, har nå cirka 90 prosent fullført kurset «Sauens atferd og velferd», og omtrent like mange har opprettet avtale med en veterinær i Velferdsportal sau (VPsau). 82 prosent har gjennomført sitt første veterinærbesøk.

Gjennomføringsgraden på både kurs og veterinærbesøk er med andre ord god, særlig med tanke på at første pulje havnet i en periode som typisk er ganske travel for både bønder og veterinærer.

Vi oppfordrer likevel de innrullerte som ikke har kommet i gang til å kontakte veterinær og avtale tidspunkt for besøket. Beiteperioden nærmer seg, og det er ikke sikkert veterinærene vil ha mulighet til å ta alle besøkene etter sommeren. Da er det en ny pulje som innrulleres i programmet.

De fleste driver godt

Det er gjennomført nesten 1 400 veterinærbesøk i DVP sau så langt. Det gir oss god dokumentasjon på dyrevelferden i norsk sauehold. Resultatene så langt tyder på at de aller fleste driver med sau på en god måte. Det settes generelt få avvik, men en del får likevel rådgiving i form av forslag til forbedringer i egen besetning. De viktigste forbedringsområdene ser ut til å være rutiner i lammingsperioden og forhold knyttet til oppstalling/liggeplass. I tillegg er det fortsatt mange som mangler funksjonell smittesluse.

Gjelder alle driftsformer

DVP sau omfatter alle dyrehold som søker om tilskudd for mer enn 30 sauer, totalt cirka 9 000 produsenter. På sikt vil grensen på 30 dyr fjernes for å inkludere alle. Også de som driver helårs utedrift er omfattet av programmet. Resultatene så langt tyder på at en del mangler den nødvendige tillatelsen fra Mattilsynet for denne driftsformen. Vi oppfordrer alle med helårs utedrift til å sjekke om man har dette på plass i forkant av besøket.

Animalia har sendt ut en påminnelse til Norsk Villsaulag om at DVP sau også gjelder for denne driftsformen.