Yrke og organisasjon

Ber medlemmene svare på undersøkelse om veterinærdekning

Veterinærforeningen ber alle veterinærer med norsk autorisasjon om å delta i en spørreundersøkelse.

Alle medlemmer, både i og utenfor klinisk praksis, blir bedt om å besvare spørreundersøkelsen.

Foto: privat

Målet med undersøkelsen er å belyse veterinærenes arbeidshverdag, hvilke utfordringer de ser og deres meninger om en del aktuelle tiltak om veterinærdekning. Undersøkelsen retter seg mot flest mulig norske veterinærer, uavhengig av medlemskap i Veterinærforeningen, og veterinærer både i klinisk og ikke-klinisk arbeid.

– Dette er viktig fordi norsk veterinærdekning avhenger av alle norske veterinærer, ikke bare de som allerede befinner seg i klinisk praksis. Vi oppfordrer derfor alle medlemmer til å besvare undersøkelsen, og fortelle om den til de kollegaene dere kjenner som ikke er medlemmer i Veterinærforeningen, sier Hilde Wærp.

Spørreundersøkelsen er en del av arbeidet med å få på plass tiltak for bedre veterinærdekning. AgriAnalyse og Veterinærforeningen har fått innvilget finansiering via forskningsmidlene for jordbruk og matindustri til å gjennomføre prosjektet HITVet – Husdyrholdets infrastruktur og tiltak for bedret veterinærdekning. Hilde er både prosjektleder for mentorprosjektet som er finansiert av Landbruks- og matdepartementet og driftet av Veterinærforeningen, og for HITVet-prosjektet, som denne undersøkelsen er en del av.

HITVet-prosjektet bygger på de tiltakene som ble foreslått i en rapport fra en regjeringsoppnevnt arbeidsgruppe i 2023 for å bedre veterinærdekningen i Norge. Målet med rapporten var å gi et best mulig beslutningsgrunnlag for å kunne treffe virksomme tiltak for tilfredsstillende tilgang på veterinærtjenester for landbruket i hele landet.

QR-kode til spørreundersøkelse

Selv om rapporten presenterte mange mulige tiltak, foretok arbeidsgruppen ingen konsekvensutredning eller rangering av disse tiltakene. Målet med HITVet-prosjektet er derfor, med utgangspunkt i rapporten, å utvikle effektive tiltak for å løse veterinærdekningsproblemet. Dette vil omfatte gjennomførbarhet og kostnader, kortsiktige og langsiktige effekter på veterinærdekning, påvirkning av husdyrbransjen som helhet og eventuelle regelverkskonflikter. Prosjektet ledes av Hilde Wærp, og hovedbidragsytere fra Veterinærforeningen og AgriAnalyse er Ellef Blakstad og Anne Bunger.

Spørreundersøkelsen inngår i prosjektet Husdyrholdets infrastruktur og tiltak for bedret veterinærdekning.

– Her er vi avhengige av mange svar for å utvikle gode tiltak. Vi takker på forhånd for hjelpen, sier Hilde Wærp.

Red.