Nyheter

Nytt fra Veterinærforeningen

Ber Stortinget om konkrete dyrevelferdstiltak

Veterinærforeningen oppfordrer Stortinget til å konkretisere tiltakene for bedre dyrevelferd. Det skjedde under den muntlige høringen i regi av Stortingets næringskomite 4. februar om dyrevelferdsmeldingen (Meld. St. 8 2024–2025).

Under høringen understreket Veterinær-foreningen fire sentrale temaer:

  • Kompetansekrav og forskning: Det bør stilles krav om formell kompetanse for dyrehold og til etterutdanning av fagpersoner som arbeider med dyrehelse og velferd samt en økt satsing på forskning innen dyrevelferd.

  • Effektiv bruk og deling av data: Innsamling og deling av data bør formaliseres for å styrke dyrehelse, redusere bruken av forsøksdyr og sikre bedre dyrevelferdsovervåking.

  • Obligatorisk ID-merking av katt: Obligatorisk ID-merking bør gjelde for både hund og katt, for å ansvarliggjøre dyreeiere og redusere antall hjemløse katter.

  • Vekst gjennom velferd: Akvakulturnæringen bør i større grad reguleres ut fra målbare resultater knyttet til fiskevelferd, heller enn detaljregulering.

Veterinærforeningens forslag til konkrete tiltak for å forbedre dyrevelferden vil bli sendt inn skriftlig til næringskomiteen.

Kilde: Veterinærforeningens nettside, www.vetnett.no, 4. februar 2025

«Veterinærforeningen 2030» har startet

Jeg ser frem til å arbeide med viktige prosjekter og satsinger som skal bidra til å styrke både foreningen og veterinærstanden, sier president David Persson i Veterinærforeningen.

Foto: Frauke Becher

Hovedoppgaven for det nyvalgte sentralstyret i Veterinærforeningen er å gjennomføre strategiprosjektet Veterinærforeningen 2030. Målet er å sikre at foreningen forblir relevant for alle veterinærer, og er en tydelig stemme i samfunnsdebatten.

Prosjektet har som mål å styrke Veterinærforeningens posisjon og sikre en bærekraftig utvikling frem mot 2030. I første fase (vår 2025) av prosjektet vil styringsgruppen kartlegge medlemmers ønsker og behov, blant annet gjennom en medlemsundersøkelse, og involvere særforeninger og utvalg for å diskutere mulige løsninger. Den neste fasen (høst 2025) vil dreie seg om å foreslå løsninger i dialog med foreningsleddene. Siste fase er å konkretisere og forankre forslagene til endringer og behandle disse på representantskapet i november 2026.

Sentralstyret er prosjekteier for «Veterinærforeningen 2030.» Styringsgruppen består av president David Persson, styremedlem Anne Torgersen, generalsekretær Christine Meling og kommunikasjonssjef Frauke Becher.

Referater fra sentralstyremøtene er lagt ut på nettsidene. Husk å logge deg på som medlem.

Kilde: Veterinærforeningens nettside, www.vetnett.no, 23. januar 2025

Unngå at sprøytespisser brekker under injeksjon

Sprøytespisser som knekker under injeksjon utgjør en risiko for dyrevelferden, og kan også føre til farlige situasjoner for mattryggheten dersom slike nåler ender opp i svinekjøtt hos forbruker. Det var dessverre to tilfeller av funn av sprøytespiss i kjøtt før jul i 2024.

Dersom sprøytespissen ikke lar seg fjerne fra muskulaturen, skal dyret avlives umiddelbart og ikke leveres til slakt.

Både veterinærer og bonde har et ansvar for å følge opp når tilfeller med brukket sprøytespiss oppstår. Dersom veterinær er den som setter en injeksjon hvor spissen knekker, må veterinær varsle bonden.

Kilde: Veterinærforeningens nettside, www.vetnett.no, 15. januar 2025