Yrke og organisasjon

Studenter gir løshunder en ny sjanse

Veterinærstudenter i Košice, Slovakia, har startet en frivillig organisasjon for å bedre levekårene for løshunder gjennom adopsjon og målrettet samarbeid. Ønsket om å gi hundene et bedre liv står sterkt.

Sepideh Zamanian Fardshahri

Leder Hopeful Tails

Student ved UVMP Košice

University of Veterinary Medicine and Pharmacy in Košice

sepidehzam02@gmail.com

Vil du eller din bedrift bidra eller vite mer?

Telefon: 415 97 841 (Sepideh Zamanian)
Telefon: 403 18 516 (Karita Isabell Hilstad)
E-post: hopefultails.sk@gmail.com

Hundene mates ofte med rester og søppel. Denne maten er ofte råtten og helseskadelig for hundene.

Foto: Karita Hilstad

Feltarbeid i landsbyen.

Foto: Karita Hilstad

Studentene besøker landsbyene for å dele ut mat til hundene og å lære innbyggerne hvilken mat hundene trenger.

Foto: Karita Hilstad

Alma har fått en ny sjanse.

Foto: Karita Hilstad

I europeiske byer, som Košice i Slovakia, er løshunder et langvarig problem der dyrene opplever underernæring, sykdommer og skader. I Košice, en by med nesten 370 000 innbyggere, har veterinærstudenter opprettet den frivillige organisasjonen «Hopeful Tails» med mål om å spre kunnskap rundt dyrehold, samt å rehabilitere og adoptere bort hunder. Lokale veterinærer, lokalbefolkningen og frivillige studenter samarbeider på tvers av landegrenser for å gi hundene en ny start på livet.

Et initiativ for endring

En liten gruppe norske veterinærstudenter i Košice har startet en frivillig organisasjon for å gi hjemløse hunder en ny sjanse. Organisasjonen ble grunnlagt av to gode skolevenninner etter å ha sett virkeligheten og utfordringene i landsbyene rundt Košice. Vi ønsker å skape varige endringer med mål om å stoppe uetisk avl og bedre hundehold.

Målet er å få et tett samarbeid med både norske og internasjonale aktører, samt den lokale befolkningen og lokale veterinærer. På grunn av strenge regler rundt import av hunder til Norge, er det viktigste å adoptere bort hundene i Slovakia, samt naboland som Polen, Tsjekkia og Ungarn.

Et samarbeid på tvers av landegrenser og nasjonaliteter er viktig for å kunne hjelpe så mange som mulig og øke kunnskapen om dyrehold i hele Europa.

Utfordrende forhold

I landsbyene er det anslått at det finnes mellom 20 og 40 hunder per 1000 innbyggere, mens tilsvarende tall i byområder er mellom 5 og 20 hunder. I en av landsbyene som studentene samarbeider godt med, bor det rundt 3000 mennesker. Basert på dette tallet kan det anslås at det lever mellom 60 og 120 hunder der.

Levevilkårene i landsbyene er ofte vanskelige både for mennesker og dyr. Jo vanskeligere forholdene er for menneskene, desto dårligere blir ofte omsorgen for dyrene. Mange av hundene blir forlatt i slike landsbyer fordi eierne ikke lenger har mulighet, økonomi eller ønske om å ta vare på dem.

Dette fører til en ukontrollert økning i antallet gatehunder. Samtidig skapes en sårbar situasjon der patogener lett kan spres mellom dyr og mennesker, noe som ytterligere forverrer situasjonen.

Det finnes ingen eksakte tall på hvor mange løshunder som lever i Slovakia. Det vi vet er at hjelpesentrene for løshunder er overfylte og ikke har kapasitet til å ta inn flere.

Fra gaten til hjem

Noen av hundene tas hånd om av innbyggerne, men på grunn av det stadig økende antallet gatehunder, begrensede økonomiske ressurser og ønsket om et bedre liv for hundene, samarbeider studentene med innbyggerne for å omplassere hundene. Selv om noen hunder blir godt tatt vare på, er det dessverre bare en liten andel. Med innbyggernes samtykke blir hundene overført til organisasjonen, hvor de gjennomgår en karantenetid, antiparasittbehandling, vaksiner og mulig kastrering.

Å skape tillit hos innbyggerne i landsbyene er derfor avgjørende i arbeidet videre for studentene. Før hundene adopteres bort, plasseres hundene i stabile og trygge fosterhjem. Her får de stell og omsorg. For mange av hundene er et varmt sted å sove, rent drikkevann, mat og leker noe de aldri tidligere har opplevd. Videre er det viktigste å plassere hundene i egnede hjem hos erfarne og kyndige personer eller familier. Målet er at organisasjonen også skal fungere som et «fang, steriliser/kastrer og slipp tilbake»-prosjekt for å begrense veksten i antall løshunder.

Vi, sammen med hundene, vil takke alle som har hjulpet oss på veien og bidratt til å gi en ny start i livet for dem som har hatt en vanskelig begynnelse. Alle innsamlede midler går til medisinsk behandling, mat, ly og andre nødvendige utgifter for hundene.