Nyheter

Nytt fra Veterinærforeningen

Storfetuberkulose påvist – ber veterinærer være oppmerksomme

Storfetuberkulose er igjen påvist i Norge.

Illustrasjonsfoto

Mattilsynet ber praktiserende veterinærer om å være ekstra oppmerksomme på symptomer på storfetuberkulose.

Dette skjer etter at det i desember 2022 ble påvist storfetuberkulose, Mycobacterium bovis, i en storfebesetning i Suldal kommune i Rogaland fylke. Ett storfe i et kontaktdyrehold i Masfjorden i Vestland fylke har testet positivt for smitte.

Veterinærforeningen oppfordrer alle privatpraktiserende veterinærer til å sette seg inn i informasjon om storfetuberkulose og være ekstra oppmerksomme på symptomer på sykdommen.

På sine nettsider har Mattilsynet lagt ut informasjon til privatpraktiserende veterinærer om storfetuberkulose. Folkehelseinstituttet har en faktaside om tuberkulose på sine nettsider. Det samme har Veterinærinstituttet.

Veterinærforeningen minner om at det alltid er viktig med gode smitteforebyggende tiltak når du som veterinær skal inn i et dyrehold.

Frauke Becher: Kilde Veterinærforeningens nettside, www.vetnett.no, 26. januar 2023

Veterinærstudenter får eget lokale på Ås

Samlingssted: David Persson (t.v.), Sunniva Bjormo og Aksel Njaa gleder seg til å ta i bruk huset i bakgrunnen.

Foto: Aksel Njaa

Veterinærstudenter og veterinærer får nå et samlingssted der de kan ha faglige og sosiale møter. Huset ligger kun to minutters gange fra Ås stasjon, i Moerveien 15A.

Veterinærforeningen har nylig signert leieavtalen for huset. David Persson, visepresident i Veterinærforeningen, tok opp saken om eget lokale i sentralstyret i 2022. Sammen med Sunniva Bjormo i Veterinærforeningens studentforening (DNV-S) har han nå funnet lokalet i Ås sentrum.

Selv om studentene har funnet seg godt til rette med alle tilbudene Ås og NMBU har å by på, har de savnet et eget lokale for å møtes og videreføre alle tradisjonene de har.

— Dette lokalet kan få den samme rollen som bodegaen på Adamstua. Vi gleder oss veldig til å komme i gang med møter, fester, korøving og andre sosiale aktiviteter for veterinærer og veterinærstudenter fra alle studiesteder i inn og utland, sier Aksel Njaa og Sunniva Bjormo i Veterinærforeningens studentforening.

Frauke Becher: Kilde Veterinærforeningens nettside, www.vetnett.no, 13. februar 2023

Oppdaterte retningslinjer for dyr med antibiotikaresistente bakterier

Nye retningslinjer for håndtering av kjæledyr og hest smittet med antibiotikaresistente bakterier er nylig utgitt.

Veterinærforeningen utarbeidet i 2021 retningslinjer sammen med Veterinærinstituttet, Smådyrpraktiserende veterinærers forening, Hestepraktiserende veterinærers forening og Mattilsynet. Det er disse som nå er oppdatert.

Målet med retningslinjene er at veterinærer skal ha et godt verktøy til å styre situasjoner hvor det påvises meldepliktige resistente bakterier hos kjæledyr og hest.

Rådene som gis i retningslinjene omfatter tiltak i virksomhetene hvor det blir påvist resistente bakterier, samt råd og veiledning til dyreeierne. Retningslinjene inneholder råd om tiltak i dyreklinikker og ambulerende hestepraksis hvor det blir påvist resistente bakterier, generelle anbefalinger om smittehygiene, og utskriftsvennlige råd og veiledning til dyreeierne.

Frauke Becher: Kilde Veterinærforeningens nettside, www.vetnett.no, 9. februar 2023