Yrke og organisasjon

Veterinæren med hjerte for de svakeste i samfunnet

Caroline Holtet ble kåret til årets veterinær 2024 under Veterinærdagene i mars for sitt arbeid for de svakeste i samfunnet. Hun er leder av Lisaklinikken Dyrebeskyttelsen Norge, den første gratis klinikken i Norge. Hun bidrar ut fra eget initiativ og på en god kollegial måte med god dyrehelse og -velferd til dyr eid av vanskeligstilte dyreeiere.

Tekst og foto:
Frauke Becher

Kommunikasjonssjef

Veterinærforeningen

Caroline Holtet er her flankert av Kyrre Paulsen og Mette Nerell. Sort/hvitt-bildet er av Lisa Kristoffersen, dyrevelferdspionéren som har gitt navn til Lisaklinikken.

Ute snør det igjen, selv om vårsola skinte varmt tidligere i uka. Det var godt å komme innenfor dørene på Lisaklinkken der jeg fikk en varm velkomst, først av dyrepleier Kristin som viste meg ned trappen til kjøkkenet der jeg ble møtt av to blide frivillige, Mette Nerell og Kyrre Paulsen. Jeg følte meg med en gang godt ivaretatt mens jeg ventet på å få intervjue Caroline Holtet – årets veterinær.

– Prisen betyr utrolig mye. Det er ærefullt og stor stas å bli nominert og sett av gode kollegaer for den jobben jeg gjør. Prisen deler jeg med glede med de fine kollegaene mine i Dyrebeskyttelsen Norge, alle våre frivillige og de andre nominerte, sier Caroline.

Caroline har alltid ønsket å bli veterinær. Hun drev aktivt med hest i mange år. Hun husker at hesteveterinær Svein Bakke kom innom stallen for dressurhester på Siggerud, som hennes far drev, og hvor fascinert hun ble av hvordan han behandlet hestene. En slik veterinær ville hun bli. Hun måtte jobbe hardt for å komme inn på veterinærstudiet og studerte til slutt i Budapest.

– Tanken var alltid å jobbe med hest, men gjennom studiet i Ungarn skjønte jeg at det å være glad i hest og ri, det er noe annet enn å være hesteveterinær. Gjennom studiet fant jeg ut at jeg heller ville bli en flink smådyrveterinær og jobbe i et team i en klinikk på Grünerløkka. Mange sa til meg at det var vanskelig å få jobb i Oslo. – Men da jeg var ferdig veterinær og kom tilbake til Norge, gikk jeg rett og slett rundt og tilbød mine tjenester. Først jobbet jeg hos PetVet Ekeberg (som senere ble Anicura Dyreklinikk Ekeberg) der jeg fikk jobbe i dyrebutikken. Det gikk ikke lang tid før jeg måtte overta en vakt inne på klinikken på grunn av sykdom. Og så bare økte det.

Hun jobbet der i tre år ved å ta vakter for andre, men hun ville lære mer, for eksempel å operere. Slik endte hun opp hos Åshild Roaldset som da jobbet på smådyrklinikken ved Veterinærhøgskolen. Hun tok på seg de vaktene hun kunne få, var rundt på mange ulike klinikker innenfor PetVet/Anicura-miljøet og fikk prøve seg på mye forskjellig.

– Jeg har vært veldig fornøyd med det. Det var kjempegøy å jobbe med masse flinke kolleger på alle Anicura-klinikkene. Jeg var veldig ivrig etter å jobbe mest mulig for å tjene penger og bli flinkest mulig i ulike ting. Jeg har alltid vært en som sier ja, og jeg har ikke forstått hvorfor en del kollegaer som hadde barn var så mye syke, før jeg fikk barn selv.

Nå er hun tobarnsmor og prioriterer annerledes. – Jeg er fortsatt glad i å jobbe mye, men familien min kommer alltid først.

Med hjerte for de svakeste

Med hjerte for de svakeste. Caroline er glad for å kunne hjelpe de vanskeligstilte i samfunnet med sine kjæledyr.

I juryens begrunnelse for kåringen til årets veterinær, står det at «Caroline har gjennom hele studietiden og gjennom sitt virke som veterinær fremmet de svakeste i samfunnet. Hun har på eget initiativ og på en kollegial måte bidratt med god dyrehelse og hjelp til vanskeligstilte eiere og deres dyr.»

Under studiet i Ungarn startet hun gatehundprosjektet Budadogs der flere tusen hunder ble omplassert i og rundt Ungarn.

– Det startet med at jeg på Facebook så et innlegg der en person hadde funnet en hvit bichon havanais på gaten, og spurte om noen kunne gi den et hjem. Det viste seg at vi bodde rett ved et kommunalt midlertidig hjem (shelter). Venninnen min og jeg hentet denne hvite hunden og hadde den hos oss i fire måneder, vaksinerte den og kastrerte den for en slikk og ingen ting i Ungarn. Deretter la vi ut en annonse på Finn.no og fikk over 500 henvendelser fra folk som ønsket å adoptere den. Det var starten på Budadogs.

Senere bidro hun til en annen organisasjon som omplasserte gatehunder, FAPF (Foundation of Animal Protection in Füzesabony) som fortsatt eksisterer i dag. Tilbake i Norge igjen fortsatte hun å støtte disse organisasjonene og tilbrakte mye av sine foreldrepermisjoner i Ungarn for å hjelpe til.

Mette Nerell er en av de faste frivillige på Lisaklinikken. Hun holder orden på alt og får alle til å føle seg velkommen.

Hjertet hennes brant fortsatt for de vanskeligstilte i samfunnet og hun ble ansatt som klinikkleder da Dyrebeskyttelsen Norge opprettet Lisaklinikken på Grünerløkka.

Lisaklinikken har tre ansatte, veterinær Caroline Holtet, dyrepleier Rita Bækken og klinikkassistent Kristin Dieseth i tillegg til 8-12 faste frivillige: De faste frivillige er innom hver uke og gjør alt fra å vaske, dekke til lunsj, rydde, ta imot varer, lufte pasienter, ta imot kundene, snakke med kundene, takke for donasjoner som folk kommer med, holde orden, stenge klinikken for dagen, fôre oppstallede pasienter, bære, sjaue og kaste søppel og snakke med kundene mens de venter på tur. I tillegg er det mange veterinærer som har vært innom en eller flere dager og donert av sin tid for å bidra i klinikken.

– Det er et morsomt miljø å jobbe i. Jeg har vært vant til å jobbe i et veterinærmiljø med flest jenter. Her er vi mange som ikke er veterinærer, og jeg er imponert over alle de frivillige som ikke er vant til å jobbe i en klinikk. Det er fantastisk å jobbe på en arbeidsplass som er så inkluderende og betyr så mye for så mange.

Hun er utrolig takknemlig for at hun kan konsentrere seg om det veterinærfaglige. Det er travle dager og dyreeierne kommer ikke bare med et dyr som trenger behandling, men har ofte behov for å snakke om sin egen situasjon.

– Når dyreeier begynner å snakke om alt annet enn dyret, kan jeg si at nå skal jeg se på blodprøven til Fido og imens kan du gå ut og snakke med Mette. På den måten får jeg spart mitt eget hode for en god del tung informasjon om et vanskelig liv, og likevel ivareta behovet kundene våre har for å forklare seg.

Kyrre Paulsen hjelper fast til i klinikken på mandager og torsdager. Særlig på torsdager er det mye å gjøre fordi det kommer nye varer. Da må det pakkes ut og ryddes på plass.

Caroline får donert produkter fra leverandører og klinikker. Ofte er det noe galt med pakningen eller det er kort holdbarhet slik at de ikke kan selges. Det er bra at det ikke kastes.

Mette Nerell er en av de frivillige som jobber tre dager i uken på Lisaklinikken. Hun tar seg av dyreeiere på venterommet og holder orden på ting.

Intervjuet blir et øyeblikk avbrutt fordi bydelsrusken, Egil, kommer innom for å høre om han kan ta med seg søppel.

– Det blir mye søppel her. Vi har ikke plass til alt og det koster å få fraktet det bort. Bydelsrusken kommer innom hver dag kl. 14, eventuelt ringer vi han hvis vi har veldig mye, slik at han kan ta det med til gjenbruksstasjonen ved Sofienbergparken.

Lisaklinikken mottar mye varer hver dag som er donasjoner fra dyrebutikker, klinikker, fôrprodusenter, legemiddelfirmaer og privatpersoner. Alt kommer ofte innpakket og det er dette som skaper mye søppel. Siden klinikken er liten, er det begrenset plass til avfall.

– Etter å ha arbeidet ved flere klinikker, har jeg sett at det er utrolig mye retur og svinn hvis det er noe galt med pakningen, det er for kort holdbarhetsdato, eller at det er bestilt for mye varer eller feil produkter fra apotek. Det er bra at det ikke bare kastes. Dette er varer som vi får donert til oss og som vi er utrolig glade for. Det gjør at vi kan holde kostnader nede og kan sende dyreeiere hjem med en pose fôr eller annet.

Det er nok til alle og Lisaklinikken samarbeider med andre organisasjoner som hjelper dyr. Fugleadvokatene var innom på slutten av intervjuet og hentet flere sekker med trepellets som Lisaklinikken ikke trengte.

En god mentor

Klinikken samarbeider med NMBU Veterinærhøgskolen. Hver tirsdag kommer en gruppe studenter med en veileder.

– Studentene får denne dagen mengdetrening i kommunikasjon, poliklinikk og vanlige sykdommer. De er med på avliving og behandling. Vi snakker masse om at man er god nok som man er, at man får til mer enn man tror med de ressursene man har og hvordan man kan håndtere en travel hverdag med mange inntrykk og historier fra dyreeiere.

Den vanskelige samtalen

En svært takknemlig eier kommer for å hente sine to katter som har fått trukket tenner. Caroline sender alltid med en mappe med informasjonsbrosjyrer som kan være nyttig for dyreeier å lese og andre ting som for eksempel her våtfôr som kattene kan spise etter behandlingen.

De som kommer til Lisaklinikken kommer ofte for sent. Dyret har vært sykt lenge og eier har ikke hatt penger til å gå til veterinær. Til slutt blir de desperate og finner frem til Lisaklinikken gjennom tips, søk på internett eller henvisning fra en annen dyrlege eller hjelpeinstans, for eksempel RUS FACT.

– Avlivning skjer ofte på denne klinikken. Vi tilbyr ikke livslang oppfølging av kronisk syke dyr. Da må eier selv sørge for å ha en god økonomisk plan for behandlingen. Jeg føler jeg mislykkes i jobben min hvis jeg ikke klarer å kommunisere at det alltid er eiers ansvar at dyret får rett helsehjelp. Man er ikke nødvendigvis noen dårlig dyreeier fordi man har lite penger, men jeg må si til dem at det er frivillig å ha dyr og at man må ha økonomi til det. Ofte har dyrene som kommer hit et komplisert og sammensatt sykdomsbilde som gjør at det beste for dyrevelferden er å avlive. Det er veldig mye god dyrevelferd i det å avlive, for det er helt uunngåelig når dyret har en viss alder og en viss type med sykdommer. Det er ikke lett for alle å eie en katt som kanskje må behandles for diabetes resten av sitt liv.

Noen behandlinger gjøres ikke av Lisaklinikken, slik som vaksinering, utstedelse av pass til dyr, ortopedi, tilrettelegging for avl eller livslang oppfølging av kroniske sykdommer. Når dyr krever regelmessig oppfølging og behandling, må de gjøre det på en annen klinikk. 

– Vi stiller diagnosen så godt vi klarer og gir en anbefaling. Dersom eiere ønsker å behandle en kronisk sykdom, som for eksempel høyt stoffskifte, må de ha midler til å følge dette fast på en vanlig klinikk, og har de ikke det, er avliving det andre alternativet. Selv om de får denne vanskelige beskjeden, erfarer jeg som regel at de lytter til det og velger det beste for dyret, avliving. Våre kunder har ikke økonomiske ressurser til å behandle kronisk syke dyr.

Det er en utrolig hyggelig stemning i klinikken. Alle blir møtt med varme og et smil og man føler seg ivaretatt. I kundenes tilbakemelding går det igjen at de er utrolig takknemlige for tjenesten de får på Lisaklinikken. Særlig er de takknemlige for å bli sett og hørt som dyreeier.

– Det er svært viktig å lytte til eiere og det de har å si. De kjenner ofte dyret sitt godt. Mitt råd til kolleger er: få alle eiers bekymringer om dyret på bordet, spør hva de er redde for skal skje, spør om de selv har noen idé om hva som kan være galt. Når jeg har gjort dette, er det lettere å møte eiers forventninger til timen og lage en god plan sammen. Vi får mye ros på Lisaklinikken, og det er også noen klager selv om behandlingen er gratis. Slik er det bare, og det syntes jeg er helt greit.

Les også om Lisaklinikken i en tidligere publisert artikkel i nr. 2/2024.

Årets veterinær

  • Dette er en pris som skal gis til norske eller utenlandske enkeltveterinærer for deres bidrag til å fremme veterinærprofesjonen i Norge på en god måte gjennom sin innsats for dyrehelse, dyrevelferd, mattrygghet, folkehelse, miljø eller kollegaene.

  • Prisen består av en pengesum på kr. 50 000,-. I tillegg mottar prisvinner et diplom og Veterinærforeningens fortjenestemedalje.

  • Veterinærforeningens sentralstyre er ansvarlig for å oppnevne en jury.

  • Juryen består av tre medlemmer i tillegg til leder som er Veterinærforeningens ordfører.

  • Styrene i lokalforeningene, særforeningene og forhandlingsutvalgene samt DNV-P og DNV-S kan fremme forslag på kandidater til prisen.

Juryen i 2024:

Halvor Hektoen, leder
Hulda Bysheim
Hilde Estensen
Ole Harald Johnsen