Yrke og organisasjon

Lisaklinikken tilbyr gratis hjelp til vanskeligstilte familiedyreiere

«Lisaklinikken Dyrebeskyttelsen Norge» åpnet 6. juni 2023 og er Norges første og foreløpig eneste gratisklinikk for vanlige familiedyr.

Stein Istre Thoresen

Veterinærmedisinsk redaktør

Lisaklinikkens inngangsparti med ansatte, frivillige hjelpere og pasienter.

Lisa Kristoffersen (1833-1924)

Lisa Kristoffersen, også kalt «Bikkje-Lisa», «Dyre-Lisa» og «Kristianias våkne samvittighet» var en pionér innen dyrebeskyttelse i Norge. Hun ble født på Sagene i 1833 og som barn lovet Lisa seg selv at hun skulle vie hele sitt liv til dyrene. Hun giftet seg ung og reiste til Amerika. Der drev hun strykeri og vaskeri, samtidig som hun tok seg av dyr som trengte hjelp. Da hun kom tilbake etter 24 år i utlandet, vandret hun rundt i Kristianias gater for å passe på at dyr ikke ble behandlet dårlig. Lisa Kristoffersen hadde en direkte, konfronterende stil, og blir regnet som Norges første dyrevernaktivist.

I 1907 stiftet hun foreningen «Dyrevernelaget» som senere ble omdøpt til «Dyrevernelaget – Lisa Kristoffersens Minde.» I 1989 ble foreningen omgjort til «Stiftelsen Lisa Kristoffersens Minde», som forvaltes av Dyrebeskyttelsen Norge.

Lisa Kristoffersen var spesielt opptatt av arbeidshestens kår i Kristiania og hun var kjent for å være nådeløs mot kjørekarer som slo hesten sin. Det var ofte mye fyll blant kjørekarer på nyttårskveldene som førte til dårlig behandling av dyrene, og det var en kampsak å få en slutt på dette.

Lisa Kristoffersen ble høyt respektert for arbeidet hun gjorde og fikk i 1921 Kongens fortjenstmedalje i sølv for sin innsats for dyrene. Lisa Kristoffersen døde i 1924. I 1934 fikk hun en plass på Bjølsen oppkalt etter seg, Lisa Kristoffersens plass.

Kilder: Wikipedia, Store norske leksikon, https://www.dyrebeskyttelsen.no/lisaklinikken/.
Bildet er tatt av ukjent fotograf og oppbevares på Oslo Museum og har blitt identifisert som fri for kjente opphavsrettsbegrensninger.

Klinikken tar imot hunder, katter, kaniner og gnagere eid av økonomisk vanskeligstilte eiere som av ulike grunner ikke kan betale for nødvendig veterinærbehandling.

Lisaklinikken er velutstyrt og utfører konsultasjoner som kan omfatte helsesjekk, kloklipp, sårbehandling, allergiutredning, indremedisinsk utredning, operasjoner, tannbehandling og livsavslutning. Operasjoner av frakturer og korsbåndskader, endoskopi og gastroskopi utføres ikke.

Åpningsfest

Torsdag 31. august 2023 inviterte «Lisaklinikken Dyrebeskyttelsen Norge» til åpningsfest med gatefest og omvisning i klinikkens lokaler på Grünerløkka i Oslo. Veterinærforeningens president Bente Akselsen deltok og donerte en arbeidsdag til å bistå med veiledning til operasjoner. Denne dagen ble gjennomført 13. november 2023.

Hvem får hjelp på Lisaklinikken?

Bente Akselsen, Rita Bækken og Kristin Dieseth på tannrommet.

Hvordan avgjør dere hvem som får hjelp? Det er tillitsbasert, og vi er avhengige av at dyreeiere ikke misbruker tilbudet, sier klinikkleder Caroline Holtet som er klinikkens eneste faste veterinær. De fleste eierne har kontakt med andre hjelpeorganisasjoner, noe som ofte gjør dem kvalifisert til hjelp ved Lisaklinikken. Klinikken tar også imot dyr som ønskes omplassert.

Klinikkens personale, frivillige og studenter

I tillegg til tre fast ansatte som er klinikkleder Caroline Holtet, dyrepleier Rita Bækken og klinikkassistent Kristin Dieseth har klinikken et team av frivillige som vasker, tømmer søppel, holder orden på varelager, lufter hunder og katter og tar imot kunder i resepsjonen. De har også en viktig funksjon som en samtalepartner i møtet med kundene og pasientene på klinikken. En gang i uken kommer det veterinærstudenter med veileder fra NMBU Veterinærhøgskolen til Lisaklinikken der studentene får verdifull erfaring med klinisk familiedyrpraksis.

Bente Akselsen og Rita Bækken på operasjonsrommet.

Caroline Holtet ID-merker en katt. (Bildet presenteres med tillatelse fra eier)

Kristin Dieseth kommuniserer med dyreeier og registrerer timebestilling.

Per Næss er en av de frivillige som utfører viktige oppgaver på Lisaklinikken.

Veterinærstudenter fra NMBU Veterinærhøgskolen får klinisk praksis på Lisaklinikken.

Finansiering av klinikkdriften

Lisaklinikken er etablert av Dyrebeskyttelsen Norge som et 2-årig prøveprosjekt. Lisaklinikken får ikke støtte fra stat eller kommune. Leie av lokalet, forsikringer og lønn blir dekket av Dyrebeskyttelsen Norges egne midler, som i stor grad baserer seg på donasjoner av penger og utstyr fra private personer, bedrifter og dyreklinikker i tillegg til testamentariske gaver. Videre drift av Lisaklinikken er avhengig av donasjoner og støtte. Den norske veterinærforening ga 50 000 kroner til oppstarten av et journalsystem. I tillegg til rene penger doneres det mye utstyr til dyr og klinikken setter pris på å få brukte bur, hundesenger, halsbånd og lignende som gis videre til dyr som trenger det. Medisiner som gis til pasientene på klinikken dekkes av klinikken, men utgifter til oppfølgende behandling, inkludert reseptbelagte medisiner, må eier dekke selv.

Umiddelbart etter åpning ble det klart at Lisaklinikken dekker et stort behov for dyreeiere i en vanskelig økonomisk situasjon da pågangen av pasienter har vært stor fra første dag. Derfor blir det viktig for klinikkens fremtid at donasjoner og annen støtte fortsetter. Det er også et berettiget håp om at myndighetene raskt blir klar over hvor viktig dyrene Lisaklinikken behandler er for dagliglivet og livskvaliteten til en utsatt gruppe mennesker og derfor begynner å støtte Lisaklinikken økonomisk.