Fagaktuelt
Mattilsynet og Veterinærinstituttet:

Blåtunge: Statusoppdatering oktober 2024

Per 17. oktober 2024 er blåtungeviruset påvist i 52 sauebesetninger og 11 storfebesetninger. De aller fleste ligger i Agder fylke og sørøst i Rogaland, men sykdommen er også påvist i to sauehold i Østfold og ett i Vestfold (Figur 1). Blåtungeviruset smitter ikke til mennesker.

Annette Hegermann Kampen

Veterinær, fagansvarlig for småfe, Veterinærinstituttet

Marie Myklatun Krosness

Veterinær, fagansvarlig for storfe, Veterinærinstituttet

Gunn Kristin Osaland

Veterinær, seksjonssjef, Mattilsynet

Robert Ilievski

Veterinær, seniorinspektør, Mattilsynet

Lars Erik L. Rondestveit

Veterinær seniorrådgiver, Mattilsynet

Figur 1: Blåtunge-undersøkelser hos sau og storfe i Norge fra 5. september 2024 til 17. oktober 2024, kl. 10.00. Arealet til risikokommuner er markert med rosa farge.

© Veterinærinstituttet 2024.

Figur 2: Sau med blåtunge med sår i munn og nese.

Foto: Marie Myklatun Krosness

Figur 3: Sau med blåtunge med erosjoner i munnslimhinnen.

Foto: Marie Myklatun Krosness

Fredag 6. september 2024 ble den alvorlige dyresykdommen blåtunge påvist i et dyrehold med sau i Kristiansand kommune etter at Mattilsynet varslet om mistanke onsdag 4. september på bakgrunn av kliniske sykdomstegn og døde sauer i flokken. Dette er første gang siden 2009 at sykdommen er påvist i Norge. Den gangen ble det påvist antistoffer i tankmelk fra storfe, uten at det var rapportert tegn på sykdom.

Påvisningene var ikke uventet, da det har vært utbrudd med blåtungevirus serotype 3 i flere europeiske land i løpet av sommeren og fra 9. august også i vårt naboland Danmark. Det ble også meldt om påvisning av blåtunge i Sverige 13. september, og siden da har det blitt avdekket smittetilfeller langs hele vestkysten av Sverige opp til nær grensen mot Norge. Fredag 11. oktober 2024 ble det også meldt om påvisning av blåtungevirus av serotype 12 i Nederland. Dette forventes ikke å ha betydning for Norge i høst, men kan komplisere bildet neste sommer, avhengig av hvilken utbredelse denne varianten får i Nord-Europa i 2025.

I Norge er sykdommen blåtunge en liste 1-sykdom og mistanke skal derfor meldes fra til Mattilsynet umiddelbart. Blåtunge gir mest tydelige sykdomstegn hos sau, i form av feber, sår og blødninger i slimhinner og indre organer (Figur 2, Figur 3). Mer om sykdommen og situasjonen i Europa finnes i artikkel i Norsk veterinærtidsskrift 7/2024 (1). Se også Mattilsynets og Veterinærinstituttets nettsider for beskrivelse av mulige kliniske sykdomstegn og opplysninger om innsending av prøver (2, 3).

Blåtungevirus oppformeres i og spres gjennom det blodsugende insektet sviknott og smitter ikke direkte mellom dyr. Smitteoverføring skjer derfor i sommersesongen når sviknotten er aktiv. Dyr kan beskyttes mot smitte ved å gjøre forebyggende tiltak mot sviknott. Et godt forebyggende råd er å ta dyrene innendørs om kvelden og over natten. Flytting av dyr til nye områder kan føre til spredning av sykdommen, og viruset kan også smitte via sæd.

Mattilsynet samarbeider nå med Veterinærinstituttet og husdyrnæringen og andre aktører og gir råd for hvordan en best kan hindre videre smittespredning til dyrehold med sau, storfe og andre drøvtyggere. Det er blant annet innført en soneforskrift som omfatter kommuner i Agder og Rogaland, der det stilles krav om testing ved flytting av noen kategorier av storfe og sau (4). Husdyrnæringen har innført ytterligere krav ved flytting av noen kategorier av storfe (5). Det forventes at smittespredningen vil stoppe og antall nye påvisninger vil avta nå som utetemperaturene blir lavere og oppformering av viruset i sviknott opphører.

Videre er det gjennomført undersøkelser av tankmelk for å kartlegge omfanget av spredning av viruset. Resultatene så langt viser at det er flest positive melkekubesetninger i området der sykdommen allerede er påvist, men også enkelte storfehold andre steder langs kysten i sør og øst ser ut til å ha antistoffer mot viruset. Det er utplassert sviknottfeller nær smittede husdyrhold for å kartlegge hvor lenge sviknottene er aktive i de ulike områdene. En ny runde med overvåking av tankmelk fra større deler av landet vil bli gjennomført i november.

Kilde: Mattilsynets nettside, faglig oppdatert 16. oktober 2024,
 https://mattilsynet.no/dyr/dyresykdommer/blatunge/vaksinering-mot-blatunge

Referanser

  1. Krosness MM, Kampen AH, Bron GM, Gjerset B. Blåtunge på frammarsj i Europa. Nor Vet Tidsskr 2024;136:232-6.

  2. https://www.vetinst.no/dyr/sau/status-blatunge-i-norge

  3. https://www.mattilsynet.no/dyr/dyresykdommer/blatunge

  4. https://www.mattilsynet.no/dyr/dyresykdommer/blatunge/tiltak-mot-blatunge

  5. https://www.animalia.no/no/animalia/aktuelt/info-til-veterinarer-om-provetaking- for-blatunge/