Presidentens Hjørne

Beredskap, flere studieplasser og uendret kontingent

David Persson

President, Den norske veterinærforening

I statsbudsjettet for 2024 er det bevilget midler til ytterligere ti studieplasser ved veterinærstudiet på NMBU Veterinærhøgskolen. Dette bringer oss tilbake til de 90 studieplassene vi hadde under ekstrabevilgningen i pandemiperioden. Veterinærforeningen er svært tilfreds med at regjeringen har tatt til seg våre innspill om utnyttelse av kapasiteten ved de nye lokalene på campus Ås. Samtidig må vi ta innover oss at antallet studenter i utlandet synker markant. Derfor er det viktig å øke antallet veterinærstudenter ved Veterinærhøgskolen. Frem til nå har om lag 50 prosent av nyutdannede norske veterinærer kommet fra studiesteder i utlandet, men dette tallet ser vi synker. Vi har derfor foreslått en ytterligere økning i studieplasser ved NMBU Veterinærhøgskolen til Utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget. Vi har også foreslått å øke insentivene for å studere i utlandet. Dette er spesielt viktig gitt den historisk svake kronekursen, og fordi Norge fortsatt er avhengig av at studenter velger å utdanne seg i utlandet.

Vi har også adressert temaer som veterinærvakt og beredskap i forbindelse med statsbudsjettet. Visepresident Annie Haavemoen var nylig i Næringskomiteen på vegne av foreningen der hun fremmet forslag om å doble vaktgodtgjørelsen for å sikre tilstrekkelig tilgang på veterinærer. Lønns- og arbeidsvilkårene må bli bedre for de veterinærene som tar på seg å kjøre vakt. En god veterinærvakt er en viktig del av samfunnets beredskap. Derfor argumenterte vi med at samfunnet må investere i god veterinærberedskap. Gitt dagens trusselbilde, må Norge være forberedt på endringer som kan påvirke matforsyning, mattrygghet og tilgang til rent drikkevann. Et lignende budskap ble gitt som høringsinnspill til en nasjonal veileder om samfunnsmedisinsk arbeid i kommunene. Der understreket vi at veterinærer spiller en nøkkelrolle i å håndtere folkehelseutfordringer. Veterinærer kan vurdere faktorer som påvirker befolkningens helse og gjennomføre tiltak for å forbedre folkehelsen. Det er derfor viktig å sikre et tverrfaglig samarbeid mellom leger og veterinærer i kommunalt folkehelsearbeid. Det er viktig at samfunnet benytter seg av veterinærenes kompetanse i beredskap og krisehåndtering.

Beredskap diskuteres flere steder i foreningen, for eksempel var det temaet for et digitalt frokostmøte arrangert av FVS-styret for noen uker siden. Veldig hyggelig å se at nesten 50 medlemmer møtte opp for å diskutere hvordan foreningen skal jobbe videre med dette. Beredskap vil også være tema for Veterinærdagene 2025, så sett av 13.-14. mars i kalenderen.

Det er generelt mye aktivitet i foreningsleddene for tiden, noe som er svært positivt. Jeg har deltatt på en workshop hos SVF der temaet var kommunikasjonsstrategi rundt veterinærpriser i foreningen. Dette er en av mange utfordringer vi aktivt arbeider med for å forbedre arbeidsdagen for våre kolleger i klinikksektoren.

Til slutt vil jeg nevne at vi i sentralstyret har gått gjennom sakene som skal opp til representantskapet om et par uker. Vi har blant annet behandlet budsjettet for de neste to årene, og det er gledelig å kunne meddele at vi kommer til å legge frem forslag om et godt gjennomarbeidet budsjett hvor vi har klart å holde kontingenten uendret. Kontingenten ble ikke økt i 2022, og vi legger heller ikke opp til en økning de neste to årene. Vi håper dette vil bidra til å øke antall medlemmer og styrke fellesskapet i foreningen.