Nytt fra Veterinærforeningen
Ber Stortinget doble vaktgodtgjørelsen for veterinærer
Veterinærforeningen ber Stortinget øke bevilgningen til veterinærvakt med 100 millioner kroner.
– I dagens urolige verden, med et usikkert geopolitisk klima, er det positivt at regjeringen vil styrke beredskap og selvforsyning. Men vi kan ikke nå dette målet uten en sterkere veterinærtjeneste over hele landet. Dette er ikke godt nok ivaretatt i statsbudsjettet for 2025, sier visepresident Annie Haavemoen i Veterinærforeningen.
I sitt innspill til næringskomiteen i forbindelse med høringen av statsbudsjettet for 2025 på Stortinget 17. oktober, skriver Veterinærforeningen: «For å gjøre deltagelse i veterinær beredskapsvakt mer attraktiv, mener Veterinærforeningen at vaktgodtgjørelsen må dobles for å for å ha tilstrekkelig tilgang til veterinære tjenester i alle de 160 vaktdistriktene.»
Veterinærforeningen ber om at Stortinget bevilger ytterligere 50 millioner kroner til stimuleringstiltak for å sikre tilstrekkelig tilgang på veterinærtjenester i hele landet.
I statsbudsjettet er det foreslått å styrke Mattilsynets arbeid innen akvakultur, matsvinn og dyrevelferd. Veterinærforeningen ber Stortinget bevilge ytterligere 30 millioner kroner til Mattilsynet for å møte beredskapsbehovet slik at Norge fortsatt kan ha trygg mat og drikkevannsforsyning.
Kilde: Veterinærforeningens nettside, www.vetnett.no, 18. oktober 2024.
Regjeringen bevilger 5 millioner kroner til mentorprosjektet
– Vi setter stor pris på at statsråd Geir Pollestad prioriterer å sette av fem millioner kroner til videreføring av mentorprosjektet i 2025, sier prosjektleder Hilde Wærp i Veterinærforeningen.
Hun forteller at erfaringen så langt viser et stort behov for å støtte studenter og ferske produksjonsdyrveterinærer på deres vei ut i distriktspraksis og vakt.
Mentorprosjektet er en viktig støtte for å bedre rekrutteringen av veterinærer til distriktene og sikre kvaliteten i dyrehelsearbeidet.
– Mange er positive til å gå ut i denne typen arbeid, men de vet ikke helt hvor de skal starte. Gjennom mentorordningen vi holder på å bygge, sørger vi for at det knyttes god kontakt mellom erfarne og ferske produksjonsdyrveterinærer, de praktiske hindrene reduseres og nye veterinærer får god støtte og trygge rammer den første tiden i praksis, understreker Wærp.
Bevilgningen på fem millioner kroner er en anerkjennelse av det store behovet for å rekruttere veterinærer til å jobbe i produksjonsdyrpraksis og redusere frafall i distriktene.
– På vegne av studentene er dette veldig gode nyheter, sier leder Kristin Lein i Veterinærforeningens studentforening.
Hun mener det er viktig å ha dyktige fagfolk tilgjengelig når studentene har behov for støtte. Det er viktig for å øke interessen og motivasjonen blant studentene.
Mentorordningen kobler unge og erfarne veterinærer sammen, slik at de kan dele erfaringer og gi praktisk støtte i oppstartsfasen. Dette er avgjørende for å sikre tilstrekkelig veterinærdekning i hele landet, noe som er viktig for dyrehelse, dyrevelferd, mattrygghet og folkehelse.
Kilde: Veterinærforeningens nettside, www.vetnett.no, 9. oktober 2024.