Bokomtale

Gøy i dyrlegepraksis?

Forfatter: Kristin Am. Schjellungen
Gøy i dyrlegepraksis?
102 sider, illustrert med fargebilder
Oslo, produksjon: Kolofon Forlag AS, 2024
Pris kr 400,- (fri frakt)
ISBN: 978-82-300-2747-9

Dyrlege Kristin Amundgaard Schjellungen har jobbet i klinisk veterinærpraksis i Solør i Innlandet gjennom 45 år. I denne boken deler hun glade, morsomme, spennende og triste episoder fra en lang yrkeskarriere. Dyrlegeyrket innebærer mange ulike oppgaver og erfaringer og fører med seg både gleder og sorger. Hun gjør derfor et poeng av at spørsmålstegnet i boktittelen må være med, da livet i dyrlegepraksis så visst kan være gøy, men også kan bringe med seg vanskeligheter og bekymringer. Karrieren favner over smådyr-, produksjonsdyr- og hestepraksis og deltakelse i klinisk veterinærvakt, med innslag av viltkjøttkontroll og tjeneste som stevneveterinær.

Boken er delt inn i korte historier om mange forskjellige dyr og ulike situasjoner en dyrlege kan bli involvert i. Historiene spenner fra fødsel og beiteslipp til sykdom og død, og fra hund og katt via minigris og alpakka til hest, ku og gris, med mange gripende betraktninger underveis. Det er tydelig at dyrlegen har sterke følelser og stor omsorg for både dyra og eierne hun beskriver. Mange av kapitlene er skrevet fra dyrets perspektiv og med dyrets stemme. Det gjør boken godt egnet til høytlesning for barn. Dyrlegen har også tatt med noen artige glimt fra utviklingen innen telefoner, transportmidler, røntgenapparater og synet på kvinnelige veterinærer, til glede for både unge og eldre. Innimellom krydres det med små avsnitt om kjærlighet, familieliv og livserfaringer.

Dyrlegen beskriver på en god og lettfattelig måte de ulike situasjonene og sykdommene. Språket er folkelig og forståelig, og faguttrykk forklares på en god måte, gjerne av dyret selv, fra dyrets eget ståsted. Hver avsnitt er illustrert med store fargebilder av de ulike dyreartene, ofte med søte beskrivelser av dyret som er omtalt i historien.

Jeg har selv vært så heldig å få jobbe i kombinert praksis sammen med forfatteren og hennes kolleger i to år i slutten av forrige årtusen. Forfatteren har imidlertid klart kunststykket å gjøre de fleste historiene akkurat passe anonyme til at dyreeierne ikke blir avslørt, og likevel så treffende og morsomt beskrevet at man kan humre og nikke gjenkjennende til mange av karakterene og situasjonene.

Boken egner seg godt for barn som vil lære om dyr og for ungdom og andre som vil vite mer om dyrlegens arbeid. Jeg tenker også at dyrleger i klinisk praksis vil sette pris på boken og kjenne seg igjen i mange av situasjonene og beskrivelsene.

Annette Hegermann Kampen
Forsker, veterinær, med en fjern fortid i klinisk kombinertpraksis