Ny årbok spekket med veterinærhistoriske høydepunkter
Martin Binde, redaktør
Norsk Veterinærhistorisk Selskaps årbok 2024
196 sider, illustrert
Pris kr. 300,- tilsendt.
Porto kommer i tillegg.
ISSN: 0808-1743
Årboka 2024 til Norsk Veterinærhistorisk Selskap byr på nesten 200 sider med veterinærhistorie.
Flere kjente personer og veterinære tungvektere deltar med solide innlegg i årets utgave.
Bygdesosiolog og professor Reidar Almås mener at distriktsveterinæren fortjener en bauta og bidrar med en artikkel med tittelen «Distriktsveterinærens vekst og fall – frå fagmann til politisert inspektør».
Tidligere distriktsveterinær og prisbelønt forfatter Erik Stenvik skriver sin versjon av norsk veterinærhistorie fra et grasrotperspektiv.
Tidligere departementsråd i Landbruks- og matdepartementet, Per Harald Grue, var en viktig strateg i forbindelse med opprettelse av Mattilsynet og flytting av Veterinærhøgskolen til Ås. Han bidrar med det han kaller et skråblikk på sitt liv med norske veterinærer.
I år er det 30 år siden OL på Lillehammer. Mathias Bruheim, Øyvind Gaden og Sigbjørn Gregusson gir en fargerik skildring av oppgavene med å sikre dyrs og folks helse under arrangementet. Helsa var så god at det ble sagt: «Folk hadde ikke tid til å dø under OL.»
Leif Homme tar for seg opp- og nedturer i norsk pelsdyrnæring som til slutt endte med politisk vedtak om avvikling på grunn av endringer i samfunnets syn på hold av dyr.
Av andre bidrag kan nevnes Ivar Hellesnes med flere som skriver om bekjempelse av Gyrodactylus salaris, Ola Nafstad og Elisiv Tolo om synet på dyr og dyrehold i et historisk perspektiv, Eivind Liven om veterinærpioneren Lars Slagsvold og bekjempelse av storfetuberkulosen, Helgi Sigurdsson om bekjempelse av bråsott på Island, Stål Alfredsen om Norsk veterinærtidsskrift 1940-45, Trond Slettbakk om det første landsdelslaboratoriet som ble etablert i Harstad, Halvor Hektoen om «kursmed» Johansen sin brevskriving med professor Viborg i København på slutten av 1700-tallet, Magne Kaldhusdal om dyrevelferd i fjørfenæringen og Lisbet Holtet som gir et filosofisk sideblikk på dyrevern i smådyrpraksis.
Historien har alltid noe å bidra med når det gjelder å løse morgendagens utfordringer. Årets årbok har mye å by på i så måte, for en billig penge. Medlemmer av Norsk Veterinærhistorisk Selskap får årboka tilsendt gratis. Medlemskap tegnes ved å kontakte Elise Lium, elise.lium@gmail.com eller Halvor Hektoen, halvor.hektoen@hotmail.com og koster 300 kroner per år.
Halvor Hektoen
Norsk Veterinærhistorisk Selskap, leder