Nyheter

Veterinærer i media

Mattilsynet har åpnet for vaksinering mot blåtungevirus

Vaksinering: Ole-Herman Tronerud i Mattilsynet sier vaksinering mot blåtungevirus nå er tillatt der risiko for smitte vurderes å være størst.

Foto: Mattilsynet

Vaksinering mot blåtunge serotype 3 er nå tillatt i fylkene Rogaland, Agder, Buskerud, Telemark, Oslo, Akershus, Vestfold og Østfold. Vaksinering er også tillatt i kommunene Sveio og Etne i Vestland fylke og kommunene Elverum, Våler, Åsnes, Grue, Nord-Odal, Sør-Odal, Kongsvinger og Eidskog i Innlandet fylke. Det skriver Mattilsynet på sin hjemmeside, faglig oppdatert 16. oktober 2024. Vaksineringen er frivillig og må dekkes av dyreeier selv.

— Vi tillater foreløpig ikke å vaksinere i hele Norge, men dette er noe vi vil vurdere før neste sviknottsesong, sier sjefveterinær Ole-Herman Tronerud i Mattilsynet til Veterinærtidsskriftet.

Dyr som er vaksinert vil ha antistoffer i blodet og i melk. Ved overvåking kan vi ikke skille disse antistoffene fra antistoffer dannet ved sykdom. Derfor ønsker vi ikke å tillate vaksinering i hele landet nå. Da vil det fortsatt være mulig å overvåke utbredelsen av blåtunge ved å sjekke for antistoffer i tankmelkprøver, skriver Mattilsynet.

Vaksinen vil kunne gi mildere sykdomsforløp hos enkeltdyr, men beskytter ikke dyrene mot å bli smittet. Vaksineprodusentenes anbefaling for vaksinering skal følges.

– Når vi skal overvåke for blåtunge, er det viktig å ha oversikt over hvilke dyr som er vaksinert mot blåtunge, påpeker Tronerud.

Vaksinering skal journalføres på individnivå (enkeltdyr) i dyreholdjournalen hos bonden. I tillegg må veterinær rapportere bruk av vaksine til Mattilsynet.

Vaksiner som nå er tillatt å bruke mot blåtunge serotype 3, har ikke markedsføringstillatelse og har ikke varenummer i FEST. Den enkelte veterinær må også søke om godkjenningsfritak på vanlig måte. De kan derfor heller ikke rapporteres gjennom VetReg, som vanlig, men må rapporteres på et eget Formskjema lagt ut på Mattilsynets hjemmeside.

Kilde: Mattilsynets nettside, faglig oppdatert 16. oktober 2024, https://mattilsynet.no/dyr/dyresykdommer/blatunge/vaksinering-mot-blatunge

Animalia: Anbefaler ikke vaksinering i høst

Selv om vaksinering mot blåtunge nå er tillatt i en egen sone, anser vi det som lite hensiktsmessig å vaksinere nå i høst når sviknottsesongen er på hell, skriver Animalia på sin hjemmeside.

Animalias overordnede anbefaling per nå er at det har liten hensikt å vaksinere nå med tanke på å beskytte dyrene mot blåtunge i høst. Nytteverdien av vaksinering vil trolig være minimal fordi dyrene ikke vil utvikle immunitet før sviknottsesongen er over.

Kilde: Animalias hjemmeside, https://www.animalia.no/no/animalia/aktuelt/animalia-anbefaler-ikke-vaksinering-mot-blatunge-na-i-host/, 24. oktober 2024

Studentleder er glad for nye studieplasser

Beredskap: Å utdanne flere veterinærer er riktig vei å gå for å møte behovet for økt nasjonal beredskap, mener Kristin Lein.

Foto: Privat

– På studentenes vegne er jeg veldig glad for dette, sier Kristin Lein til Veterinærtidsskriftet i en kommentar til at Regjeringen foreslår å gi 1,5 millioner kroner til ti nye studieplasser for veterinærer ved NMBU Veterinærhøgskolen.

– Regjeringen viser med dette at de tar utfordringen med veterinærdekning på alvor og gjør noe med det, sier lederen for studentene i Veterinærforeningen.

Studieplassene kommer i tillegg til de ti nye plassene som kom inn i revidert budsjett 2024. Dermed kan NMBU Veterinærhøgskolen igjen ta opp 90 nye veterinærstudenter i året, i tråd med Stortingets tidligere vedtak, skriver Bondebladet, nyhets- og medlemsavisen for Norges Bondelag.

– Dette er et godt tiltak for å løse veterinærkrisen i fremtiden, sier Lein, til Bondebladet.

Lein sier til avisen at samfunnets behov for veterinær kompetanse øker i takt med økt behov for nasjonal beredskap, særlig knyttet til én helsetenking. Det er behov for spesialisert kunnskap om dyrevelferd, mattrygghet og sjukdommer som smitter mellom folk og dyr. Derfor er det nødvendig for beredskapen i Norge at det blir utdannet flere veterinærer, mener studentlederen.

Kilde: Bondebladet, 17. oktober 2024