Yrke og organisasjon

Står i kø for Lisaklinikken

Veterinærer, veterinærstudenter og dyrepleierstudenter strømmer til Lisaklinikken Dyrebeskyttelsen Norge for å lære. Klinikkleder Caroline Holtet ønsker å takke alle som har bidratt til et fantastisk godt år for gratisklinikken.

Martin Aasen Wright

Dyrebeskyttelsen Norge, kommunikasjonsrådgiver

Trio: Lisaklinikken Dyrebeskyttelsen Norge er landets første gratis veterinærklinikk for dyr av økonomisk vanskeligstilte eiere. På bildet: Klinikkassistent Kristin Dieseth (t.v.), veterinær og klinikkleder Caroline Holtet og dyrepleier Rita Bækken.

Foto: Lisaklinikken Dyrebeskyttelsen Norge

Praksis: Veterinærstudentene på fjerde og femte året har helt siden august 2023 hatt en fast praksisdag i uken på Lisaklinikken. Fra venstre bak: Martin Skjåvik, Brage Bærheim, Basel Al Zamel, Linas Hanssen Hauge, og Vebjørn Thunes (fremst). Lengst til venstre: Veterinær og veileder fra NMBU Veterinærhøgskolen, Cathrine Nordahl Thorvaldsen.

Foto: Lisaklinikken Dyrebeskyttelsen Norge

– Vi brukes ofte som referanse for jobbsøkende veterinærer som har vært frivillige ved klinikken, sier veterinær og klinikkleder Caroline Holtet.

Lisaklinikken Dyrebeskyttelsen Norge er landets første gratis veterinærklinikk for dyr av økonomisk vanskeligstilte eiere, og ble startet i juni 2023. Sammen med sitt faste lag bestående av dyrepleier Rita Bækken og klinikkassistent Kristin Dieseth, samt rundt ti faste frivillige, kan Holtet se tilbake på hektiske og begivenhetsrike 18 måneder med Lisaklinikken på Grünerløkka i Oslo. Frem til november 2024 hadde 3312 dyr fått hjelp. Lisaklinikken tilbyr poliklinisk behandling.

For veterinærstudenter og dyrepleierstudenter fra NMBU på Ås og veterinærer landet rundt er Lisaklinikken blitt mer og mer ettertraktet.

Praksis for studenter

Veterinærstudentene på fjerde og femte året har helt siden august 2023 hatt en fast praksisdag i uken på klinikken. Rundt seks studenter har kommet hver tirsdag. Anslagsvis har rundt 150 veterinærstudenter hospitert på Lisaklinikken. Senhøsten 2024 begynte også de 24 tredjeårsstudentene på dyrepleierstudiet med praksis.

I tillegg til alle studentene har Lisaklinikken hver uke hatt en ekstern veterinær som har ønsket å jobbe frivillig. Noen har donert en arbeidsdag, mens andre har vært med fast i uker eller måneder.

– Jeg ønsker å gi en spesiell takk til blant andre veterinærene som har vært frivillige ved klinikken i en lengre periode: Laxmi B. Melwani, Julie Smith Tjømøe, Silje Bøyum, Ingvild Ketilsdotter Øverland, Maria Relling, Siri Ramstad og Silvia Jacoby. Det har vært en stor glede å bli kjent med og jobbe med dere, sier Holtet, som ble kåret til «Årets veterinær» av Den norske veterinærforening i 2024.

Donasjoner i kø

Lisaklinikken eies av den ideelle organisasjonen Dyrebeskyttelsen Norge, og er en moderne utstyrt veterinærklinikk.

En rekke utstyrsleverandører og fôrleverandører har siden oppstart bidratt til klinikkens suksess; og på takkelisten står Jan F. Andersen, Provet Cloud (journalsystem), Kruuse Norge AS, Dechra Veterinary Products AS, Canelana, Virbac Norge, Norengros AS (ultralyd), Vetfamily (medlemskap), Akselsens Agenturer AS, Nextmune, VetVidere (kurs), Veso Apotek, Hillspet Norge, Purina, Accessia, AniCura Dyreklinikker (returfôr), Empet Dyreklinikker (returfôr), Evidensia dyreklinikker (returfôr), Dyrlegen i Slemmestad (returfôr og utstyr), Orion Pharma AS, VOM og Hundemat, PetXL dyeklinikker (returfôr), og mange veterinærklinikker på Østlandet for returfôr og utstyr.

Popup-klinikk under Arendalsuka

Samarbeid med andre veterinærklinikker var også tilfelle under årets største politiske arrangement, Arendalsuka. I et popup-telt fikk totalt 72 dyr gratis veterinærhjelp som et samarbeid mellom Lisaklinikken Dyrebeskyttelsen Norge og den lokale Agder dyreklinikk.

– Popup-klinikk frister til gjentagelse, og jeg er sikker på at det er mange steder i landet hvor det hadde vært et behov for dette. Det var fantastisk at veterinærer fra Agder smådyrklinikk ville gi av tiden sin og stille opp for å undersøke så mange dyr, sier Caroline Holtet.