Bokomtale

Dyrlægen i Dalane

Rodvelt forlag

ISBN 9788269013825

380 sider

 

 

 

Boken, Dyrlægen i Dalane, forteller historien om amtsdyrlæge og distriktsdyrlege Jens Jacob Kjos-Hanssens liv og virke. Forfatteren av boken, Sigmund Rodvelt, er gift med Kjos-Hanssens barnebarn Lisebeth. Da de overtok huset til dyrlegen i Egersund, fant de bøker, sykejournaler, notater og brevkopier fra dyrlegevirksomheten samt godt over hundre glassfotoplater, bilder og negativer. Boken er en inngående biografi om Kjos-Hanssens liv med et særdeles rikt bildemateriale, hvorav mange er Kjos-Hanssens egne bilder. Men samtidig gir boken også et generelt innblikk i dyrlegers arbeidssituasjon på begynnelsen av 1900-tallet.

Som 16-åring reiste Kjos-Hanssen til København og avla veterinæreksamen i 1899 ved Den Kgl. Veterinær- og Landbohøyskole (KVL) sammen med fem andre norske studenter. Som nyutdannet dyrlege, bare 22 år gammel, søkte han og fikk stillingen som amtsdyrlæge i Dalane og Haa prestegjeld i Stavanger Amt med bosted Egersund. Og her stiftet han familie og drev praksis til han døde av difteri i 1946.

Kjos-Hanssens kontor ble stående urørt etter hans død. Det ble fraktet til København og utstilt ved KVL under Nordisk Veterinærkongress sommeren 1982. Derfra ble det etter ønske fra etterkommerne returnert til Norges veterinærhøgskole, og har i mange år vært kronjuvelen i Norsk veterinærmedisinsk museums samlinger. Kontoret til Kjos-Hanssen har nå fått en fremtredende plassering i det nye veterinærbygget på Ås.

Ved siden av en omfattende veterinærpraksis i et stort og krevende distrikt, ble Kjos-Hanssen en aktiv samfunnsaktør i byen og omlandet. Han var aktiv i diverse foreninger og lag i byen, og han var sentral i opprettelsen av Dalane Folkemuseum i 1910. Som dyrlege var han svært opptatt av å bedre kommunikasjonsforholdene, og han var med på å starte opp flere rutebilselskap i distriktet. I mange år var han medlem av bystyret i Egersund for Frisinnede Venstre og satt i diverse kommunale utvalg og råd, blant annet skolestyret, kommunikasjonskomiteen, sunnhetskommisjonen og arbeidslivsnemnda. Han kjøpte også den gamle sorenskrivergården Slettebø som nå huser Dalane Folkemuseum.

Kjos-Hanssens faglige engasjement var allsidig med over 30 fagartikler som spenner fra oversikt over sauenavn (smalenavn) og bekjempelse av kvakksalveri til artikler om hønsetuberkulose, smittsom hjernebetennelse hos rev og endokarditt hos hest. Det meste er publisert i Norsk veterinærtidsskrift i perioden 1907 til 1944. Han ble endog oppfordret av professor i indremedisin, Lars Slagsvold, til å publisere mer fra praksis, og da særlig om sauesykdommer. Slagsvold mente at professorene ved den nye Veterinærhøgskolen i Oslo hadde for lite kunnskap om dette feltet. Svært interessant faglig sett er også korrespondansen med sønnen Bjørn mens han studerte til veterinær i København på midten av 1930-tallet. Bjørn Kjos-Hanssen ble senere byveterinær i Stavanger. Brevvekslingen gir et unikt tidsbilde av praksishverdagen til dyrlegen.

Forfatteren skal ha stor takk for å ha samlet dette enestående veterinærhistoriske materialet mellom to permer.

Boken kan bestilles direkte fra forlaget og forfatteren: sigmund@rodvelt.no og betales med VIPPS til 97711377. Den koster 495 pluss frakt, til sammen kroner 570.

Halvor Hektoen og Kristian Ingebrigtsen