Leder

Ny innsats trengs for å
forebygge mædi

Steinar Tessem

Redaktør i Norsk veterinærtidsskrift

Oppdagelsen av den alvorlige, meldepliktige lungesykdommen hos sau i Trøndelag i 2019 resulterte i at ni besetninger fikk diagnosen mædi. Totalt 88 besetninger har vært båndlagt. Påvisningen av sykdommen har endret livdyrhandel og avlsarbeid i hele området og vært en belastning, spesielt for de som har måttet slakte ut sine besetninger.

Første gang mædi ble påvist i Norge var i 1972. Mye tyder på at smitten kom inn i 1967 gjennom innkjøp av nederlandske texel-værer via Danmark. Siden da har det vært flere utbrudd av mædi her til lands.

Utbruddene på 1970-tallet gjorde at et omfattende prøvetakings- og kontrollprogram var i drift frem til 1994. Året etter, i 1995, ble mædi igjen oppdaget i Hordaland, og et regionalt overvåkningsprogram startet opp. I årene mellom 1997 og 2003 ble blodprøver fra alle sauebesetninger i fylkene Rogaland og Hordaland undersøkt for antistoffer mot lentivirus. I resten av landet foregikk overvåkingen kun ved inspeksjon av lunger i kjøttkontrollen. Et nytt nasjonalt overvåkingsprogram for mædi kom i 2003 etter utbruddet i Nord-Trøndelag på tampen av 2002.

Viruset som ble påvist i Trøndelag i juni 2019 har vist seg å være mest likt mædivirus isolert fra dyr i det forrige utbruddet i Trøndelag i 2002. Det mistenkes derfor at enkelte sauer i det forrige utbruddet i 2002 kan ha hatt viruset uten at det ble oppdaget, slik at smitten har vedvart i en eller flere besetninger siden midten av 2000-tallet.

«Jeg heller til den oppfatning at viruset kan ha ligget her siden utbruddet i 1974, eventuelt at det kom inn i området med overføringer av værer på slutten av 80-tallet,» skriver daværende distriktsveterinær i Verdal, Odd K. Nestvold, i Praksisnytt i forbindelse med utbruddet i 2002.

Erfaringer som er gjort her til lands siden 1970-tallet viser at bekjempelse av mædi er et kontinuerlig og krevende arbeid. «Føre-var»-prinsippet må legges til grunn i regelverk og praksis da mange alvorlige smittsomme småfesykdommer har lang inkubasjonstid og diffuse symptomer. Mattilsynet planlegger å oppdatere regelverket for flytting av småfe i 2021.

Gjennom det nye forskningsprosjektet MaeDetect, i regi av Veterinærinstituttet, og med NMBU Veterinærhøgskolen, Animalia og Norsk Sau og Geit som samarbeidspartnere, skal diagnostikk og overvåking av mædi forbedres. Denne kunnskapen vil gi Mattilsynet et forbedret grunnlag for bekjempelse av mædi. Samhandling mellom sauenæring, veterinærer og myndigheter må fortsette for å styrke beredskapen, forebygge nye utbrudd og utrydde sykdommen i Norge.