Fagaktuelt
MaeDetect:

Nytt prosjekt skal gi bedre
beredskap for mædi hos sau

Utbruddet av mædi hos sau i Trøndelag i 2019/2020 viste at det er behov for forbedret diagnostikk og overvåking av sykdommen. Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri bevilget våren 2020 penger til et forskningsprosjekt for å videreutvikle den nasjonale beredskapen for sykdommen.

Anne Nordstoga

Veterinærinstituttet

Anniken Jerre

Veterinærinstituttet

Det treårige prosjektet startet i desember 2020 og ledes av Veterinærinstituttet. NMBU Veterinærhøgskolen, Animalia og Norsk Sau og Geit er samarbeidspartnere.

Forbedret diagnostikk og overvåking

Blodprøver til mædiundersøkelse. Foto: Bryndis Holm

Prosjektet er todelt og består av to arbeidspakker:

  • 1) som omhandler diagnostikk og laboratoriemetodikk, og
  • 2) som fokuserer på epidemiologi.

I arbeidspakke 1 skal det gjøres en grundig sammenlikning av ulike kommersielt tilgjengelige serologiske tester for mædi på et stort antall prøver, både fra utbruddet i 2019/2020 og fra det forrige utbruddet i 2002-2005. Det skal også etableres et nytt såkalt kulebasert multipleks immunoassay hvor man kan måle detaljert antistoffrespons mot ulike deler av viruset. Testen kan tilpasses viruset fra det pågående utbruddet i Norge, slik at den gir færre falske positive reaksjoner. Målet er å få en test med både høy sensitivitet og spesifisitet. Ved hjelp av kunnskap innhentet i denne arbeidspakken får man et godt grunnlag for å velge et optimalt testregime for bruk i fremtiden.

Videre vil selve mædiviruset kartlegges ved hjelp av helgenomsekvensering. Virusgenomet skal kartlegges slik at det kan sammenliknes med mædivirus fra andre utbrudd, både i Norge og i andre land. På denne måten vil vi kunne få informasjon om hvor smitten i Trøndelag i 2019 kom fra. Kunnskapen om virusets genmateriale skal også brukes i utvikling av antistofftesten i prosjektet.

Som et ledd i å utvikle og forbedre verktøy for utbruddsoppklaring skal utbruddene i Norge i 2002-2005 og 2019-2020 kartlegges i arbeidspakke 2. Smittedynamikk og risikofaktorer for smitte innad i besetningene skal belyses, effekten av ulike prøvetakingsregimer skal beregnes og kontakt mellom besetningene skal kartlegges. Resultatene vil så danne grunnlag for forbedret utbruddsoppklaring og design av et forbedret overvåkingsprogram.

Gjennom det nye prosjektet er målet å skaffe ny kunnskap om diagnostikk og overvåking av mædi, slik at sykdommen kan utryddes for godt i Norge.