Yrke og organisasjon

160 pasientkonsultasjoner i løpet av 14 dager

Fra oppstart 4. januar og frem til midten av januar hadde Dyresykehuset - smådyr over 160 pasientkonsultasjoner. – Det lover godt for den videre driften av sykehuset. Vi vil gradvis trappe opp virksomheten slik at vi om relativt kort tid kan gå over i full drift, sier klinikkleder Kristin W. Prestrud ved Institutt for sports- og familiedyrmedisin på Veterinærhøgskolen.

Kristin, som også er leder for det teknisk-administrative personellet, er glad for å være på plass i Veterinærbygningen.

– Vi er midt i avslutningen av en byggeprosess, der ikke alle lokaler er ferdigstilt. Slik sett er 160 pasientkonsultasjoner i løpet av 14 dager ganske bra, understreker hun.

Som natt og dag

– Vi er midt i avslutningen av en byggeprosess, der ikke alle lokaler er ferdigstilt. Slik sett er 160 pasientkonsultasjoner i løpet av 14 dager ganske bra, sier klinikkleder Kristin W. Prestrud ved Institutt for sports- og familiedyrmedisin på Veterinærhøgskolen.

– Dyresykehuset - smådyr er som natt og dag sammenliknet med de nedslitte lokalene på Adamstua. Vi har fått et moderne dyresykehus tilpasset våre studenter, ansatte, pasienter og dyreeiere. Avansert diagnostikk og behandling kommer henvisende veterinærer, eiere og dyr til gode. Avansert audiovisuelt utstyr gjør det mulig å overføre operasjoner via innmonterte kameraer i operasjonslampene til studenter i grupperom eller auditorium. Det gjør at studentene får en helt annen «hands-on» opplevelse enn på Adamstua der studentene hang over skulderen på kirurgen og fikk begrenset innblikk i hva som skjedde, sier Kristin.

– I disse koronatider er også digital overføring av operasjoner en stor fordel, og noe vi kommer til å få stor glede av i undervisningen.

– I og med at Statsbygg ikke er ferdig med alle sine bygningsarbeider, vil det ta noe tid før alle lokaler er klargjorte. Det er fortsatt en del feilretting av utstyr som vi håper blir ferdig ganske snart, slik at vi kan ta imot flere pasienter.

– Vi skal tilby den beste behandlingen fra pasienten kommer inn til epikrisen sendes til henvisende veterinær, sier Kristin W. Prestrud.

Henvisningssykehus

– Vi tar imot pasienter fra hele Norge. Med bedre diagnostisk utstyr og operasjonsutstyr, skal vi styrke samarbeidet med klinikker og tilbudet til henvisende veterinærer. Når vi kommer i normal drift, er målet å bli en god samarbeidspartner for veterinærer, og et godt dyresykehus for pasienter og dyreeiere, sier Kristin.

– Siden vi utdanner veterinærer og dyrepleiere, er vi avhengig av tilgang på henviste pasienter og noen få primærpasienter. Vi tilbyr en solid fagutdannelse tilrettelagt for neste generasjon veterinærer og dyrepleiere. Her har vi nok plass til å vokse og utvikle fagmiljøet i riktig retning.

Klinikkarbeid

Med sitt moderne forsknings- og IT-tekniske utstyr er Veterinærhøgskolen i stand til å gi veterinær- og dyrepleierstudenter den beste undervisningen som kan tilbys og utføre forskning og klinikkarbeid i toppklasse.

– Det er en trygghet for henvisende veterinærer. Vi skal tilby den beste behandlingen fra pasienten kommer inn på dyresykehuset til epikrisen skrives og sendes til henvisende veterinær. Jo flere henviste pasienter vi får, jo bedre er det for våre studenter og forskere. Mange pasienter gjør det mulig å lage gode prosjekter på pasientgrupper med spesifikke diagnoser.

Moderne billeddiagnostikk

På billeddiagnostikkområdet har Veterinærhøgskolen fått en ny MR-maskin med en effekt på 3 Tesla med ekstremt god billedkvalitet. Hvilken betydning vil utstyret ha for å stille riktig diagnose på pasienter?

– Det er viktig for å diagnostisere for eksempel nevrologiske lidelser. Det er første gang vi tar i bruk slikt MR-utstyr. Det er en nyvinning å kunne gjøre slike undersøkelser i eget hus. Nå slipper vi å sende pasientene til andre klinikker for slike undersøkelser, sier Kristin. Vi har også fått flere andre nyvinninger innen bildediagnostikk, som gir oss bedre muligheter enn før.

Egne mottak for hund og katt

I resepsjonsområdet er det bygd egne innganger for hunder og katt.

– Det er en stor fordel å ha adskilte innganger for smådyrene. Det er først og fremst til hjelp for kattene som kan bli veldig stresset og føle seg truet i kontakt med hund. Kattene har eget vente-, oppstallings- og konsultasjonsrom i sin avdeling. Vi har egne katteenheter for innledning til operasjon og intensivbehandling. Alle områder der kattene er i våken tilstand er adskilt fra hund, noe som er særdeles viktig for kattens velferd når den er syk, sier Kristin.

Overvåkning av pasienter

– Hvilken betydning har det nye akuttmottaket og intensivavdelingen for å overvåke pasientene 24 timer i døgnet?

– Det er viktig for å kunne følge opp kritisk syke pasienter på en god måte. Vi kan nå overvåke og støtte alle livsfunksjoner slik at dyrene raskest mulig kommer seg over den kritiske fasen. Avdelingen er særdeles viktig for våre akutte og veldig syke pasienter.

Smittehåndtering

Infeksjonsavdelingen for hund og katt er annerledes enn før. Hvilke muligheter har dere for å håndtere smitte nå?

– Vi kan håndtere alvorlige og smittsomme sykdommer på en langt bedre måte nå enn før. Vi har en egen avdeling med skiftesluse, og adskilte oppstallings- og undersøkelsesrom for hvert enkelt dyr. I tillegg er det separate lufteområder der vi vi unngår kontakt mellom dyr, sier Kristin. Det er en egen inngang og mottak for hund og katt der det er mistanke om smittsomme sykdommer. Dette betyr at vi nå kan ta oss av pasientene i infeksjonsavdelingen på en mer betryggende måte.

– Vi har også egne isolat for de alvorligste smittetilfellene. Kravene til isolatet er strengere enn i resten av infeksjonsavdelingen.

God pasientoppfølging

– Hvilken betydning har den nye rehabiliteringsavdelingen med eget motstrømbasseng og vanntredemølle?

– Vi kan nå følge opp pasientene på en enda bedre måte fra utredning til behandling og rehabilitering. Vi er i stand til å ivareta pasienten fra et ortopedisk eller nevrologisk inngrep er utført til dyret blir friskmeldt. Pasientene kan trenes opp i vår rehabiliteringsavdeling og få god oppfølging i etterkant av inngrepet. Her kan blant annet motstrømbassenget være til stor hjelp for de som trenger opptrening.

– Flere nyvinninger innen billeddiagnostikk gir oss bedre muligheter enn før, påpeker Kristin W. Prestrud

Pasientprognoser

– Hvordan er utsiktene for at pasientene kan få et funksjonelt liv etter omfattende inngrep?

– Det er avhengig av hva som feiler pasienten. Noen blir friske, mens andre opprettholder funksjonen lengre enn de ville gjort uten behandling. Et gammelt dyr med forkalkninger, kan trene opp muskulaturen. Det blir ikke kvitt forkalkningen, men kan fungere godt i mange år fremover. Et ungt dyr, som har brukket et bein, kan med opptrening bli helt friskt, unngå seinskader og bygge opp normal muskulatur under helningsprosessen.

Spesialrom for kreftbehandling

Dyresykehuset – smådyr har et spesialbygd rom for kreftbehandling.

– Vi har holdt på med kreftbehandling i mange år, særlig på hund. I det spesialbygde rommet kan vi ivareta pasienten på en sikrere måte. Her er det moderne verneutstyr for de som skal utføre behandlingen, samtidig som vi ivaretar pasienten på den beste måten. Her følger vi strenge HMS-regler for å unngå kontakt med farlige stoffer, med eget avtrekk for å forberede medikamentene dyret skal ha. Vi har også et eget oppstallingsrom i avdelingen.

Hypertyreose hos katt

– Vi kan og behandle hypertyreose hos katt med radioaktivt jod. I løpet av året åpner vi egne lokaler for dette formålet. Bruk av radioaktivt jod er underlagt strenge regler for håndtering og oppstalling av kattene til de har kvittet seg med det meste av radioaktiviteten, sier Kristin.

Til beste for pasienter og dyreeiere

Fornøyd pasient ved Dyresykehuset – smådyr.

– Hvilke fordeler har det for pasienter og kunder at dere nå kan tilby spesialbygde lokaler slik at de får den beste behandlingen, før, under og etter behandlingen?

– Det gjør oss i stand til å ivareta både pasienter og eiere på en best mulig måte. Vi skal gi eier den beste opplevelsen slik at han/hun føler seg trygg på å overlate pasienten til oss for diagnostikk og behandling. Pasienten skal få optimal behandling, slik at den kan bli helt bli frisk eller få forlenget livet med god livskvalitet.

Dyr og mennesker

Dyr og menneskers helse henger nøye sammen. Én helsebegrepet står for tida i fokus, og forskning som veterinær- og humanmedisinere utfører sammen, vil trolig spille en viktig rolle for å finne årsakssammenhenger til pandemier og andre helseutfordringer.

– Forskning på dyresykdommer gir oss verdifull kunnskap. Det nye veterinærbygget legger til rette for samarbeid på tvers av fagfelt. Veterinærmedisin vil spille en viktig rolle i framtidas vektlegging av én helse.