Nyheter

Veterinærer i media

Dyrlegens Facebook-innlegg er delt flere tusen ganger

Solid respons: Innlegget til veterinær Marit Johanne Apeland på Facebook er delt av 6100 personer. Bildet er tatt i forbindelse med en annen sak. Foto: Gunvor Horpestad, Gjesdalbuen.

På Facebook-siden «Dyrlegen på Ålgård» skriver veterinær Marit Johanne Apeland om folks ukritiske jakt etter et nytt, firbeint familiemedlem. Innlegget er blitt delt flere tusen ganger, skriver Gjesdalbuen.

«Etterspørselen etter valper er nå så stor at folk er blitt ukritiske i jakten på sitt nye familiemedlem. Folk betaler lett 15-30 tusen kroner for blandingshunder og «renrasede» hunder uten stamtavle. Lett! Hva bidrar dere til da? Jo, til at valpeproduksjon blir en lønnsom geskjeft. Hva oppnår dere da? Jo, at det blir lønnsomt å parre tisper på første løpetid etter forrige kull ble avvent. At det blir Big Business å ha mange slike tisper i «kennelen»».

Det skriver Dyrlegen på Ålgård i et Facebook-innlegg, som torsdag morgen (4. mars) var blitt delt over 4400 ganger. Sakene er nå delt over 6100 ganger (7. mai)

Marit Johanne Apeland har drevet Dyrlegen på Ålgård i Rogaland i 13 år. Hver dag møter hun mennesker som har stor glede av å ha en firbeint kompis i livet sitt. Hun presiserer at hun ikke har noe imot at folk avler fram hunder, så lenge det blir gjort på en måte som er forenlig med god dyrevelferd.

Apeland ønsker at folk som planlegger å skaffe seg hund, er bevisste på valget. Hun er svært godt fornøyd med at innlegget er delt flere tusen ganger på Facebook. I kommentarfeltet får «Dyrlegen på Ålgård» ros for å si klart ifra om at valpekjøpere må nekte å betale 25 000 kroner, kreve å få se foreldrene til valpen og be om dokumentasjon på at valpen er frisk.

Kilde: Gjesdalbuen, 4. mars 2021

Harald Gjein er ny direktør i VKM

Harald Gjein: Tiltrer 1. august 2021. Foto: Veterinærforeningen

Harald Gjein løfter frem VKMs uavhengighet og tverrfaglighet som motivasjonsfaktorer for å søke stillingen. Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) vurderer risiko for Mattilsynet og Miljødirektoratet, som bruker vurderingene til å utarbeide råd, gi tillatelser, utvikle regelverk og gi innspill til departementene.

– VKM har en særdeles viktig rolle som uavhengig vitenskapelig virksomhet, spesielt i en tid som preges av falske nyheter og hvor det settes spørsmålstegn ved forskning. Uavhengigheten er også vesentlig i møte med politikk og forvaltning, og samfunnet ellers, mener Gjein.

Han legger vekt på verdien av å være en tverrfaglig virksomhet, og ser fram til et godt samarbeid med oppdragsgivere, kunnskapsinstitusjoner og departement.

Harald Gjein (65) er utdannet veterinær med doktorgrad fra Norges veterinærhøgskole. Han har lang og bred erfaring, som praktiserende veterinær, deretter 20 år i landbruksnæringen og de siste 14 årene som leder innen forskning og forvaltning, både som direktør i Veterinærinstituttet og Mattilsynet. Han kommer fra stillingen som spesialrådgiver i Helse- og omsorgsdepartementet.

Kilde: VKM, Vitenskapskomiteen for mat og miljø, 29. april 2021