Leder

Den nye Veterinærbygningen har åpnet

Steinar Tessem

Redaktør i Norsk veterinærtidsskrift

Overgangen fra 2020 til 2021 markerer et vendepunkt for NMBU Veterinærhøgskolen og Veterinærinstituttet. I løpet av året vil all studentundervisning og annen veterinærfaglig virksomhet være flyttet fra Adamstua til den nye Veterinærbygningen på Ås. Den fysiske forflytningen er nå i gang og vil skje i etapper. Dyresykehuset – hest flyttet inn først, på tampen av 2020.

De to sentrale veterinærvitenskapelige institusjonene vil i løpet av 2021 være på plass i et felles, moderne og velutrustet bygg på 63 000 m² med rundt 2400 rom.

Veien frem mot ferdigstilling av Veterinærbygningen har vært utfordrende på grunn av forsinkelser i byggeprosessen, og fra mars 2020 har koronaen ført til utsettelser. Dette har vært krevende for alle involverte parter. Dekan Anne Storset ved Veterinærhøgskolen sier de ansatte har vist en fantastisk stå-på vilje i en vanskelig tid. Den viktigste oppgaven nå er å sluttføre flytteprosessen slik at undervisning, kliniske og forskningsrelaterte oppgaver kan starte.

Merkedagen for Dyresykehuset – hest skjedde 1. desember 2020 med innflyttingen i de nye lokalene på Ås. Tiden har vært tøff for alle ved den tidligere Hesteklinikken på Adamstua etter at den måtte stenge for to og et halvt år siden på grunn av salmonellasmitte. Seksjonsleder Sigrid Lykkjen og førstelektor Siv Hanche-Olsen beskriver overgangen til det nye Dyresykehuset som å komme inn i en ny tidsalder. Digitalisering og bruk av moderne IT-løsninger preger det nye bygget.

Den tidligere britiske statsministeren Winston Churchills skal ha uttalt at «Vi former våre bygninger, og de former oss.» Hvis det er slik, vil trolig Veterinærbygningen påvirke medarbeidere og veterinærstudenter i betydelig grad. Mye tyder på at arkitektur og naturskjønne omgivelser stimulerer vår adferd. Derfor er det interessant å høre instituttleder Åse Risberg ved Institutt for sports- og familiedyrmedisin fortelle at medarbeidere i Veterinærbygningen vil bli spredd i ulike etasjer der fagmiljøer sitter sammen for å bli kjent med hverandre og få faglig påfyll. Å treffe nye kollegaer ved kaffemaskinen og utveksle ideer på en uformell måte kan utløse nye tanker og ideer.

Pandemien som kom i 2020 har påvirket hver enkelt av oss, våre nære omgivelser og en hel verden i sterk grad. I dette perspektivet blir den nye Veterinærbygningen på Ås en investering i vår egen fremtid. Året 2021 er et viktig skritt på veien for veterinærene og veterinærmedisinens rolle og betydning her i landet. Med den nye Veterinærbygningen på plass vil veterinærene og samfunnet være bedre skodd til å møte fremtiden.

Vel møtt i den nye Veterinærbygningen, til fortsettelsen av 2021 og årene som kommer.

Presentasjonen av Dyresykehuset – hest i denne utgaven viser at flyttingen til Ås nå er i gang. Vil du se og høre mer, kan du den 4. februar gå inn på lenken som vil bli lagt ut på nmbu.no/smadyr/veterinar og i Vetforum på Facebook. Her blir alle invitert til å delta på en digital omvisning i det nye Dyresykehuset – smådyr.