Yrke og organisasjon
Fra mørke til lysere tider:

Veterinærhøgskolen flytter endelig til Ås

Endelig er det bevegelse i flyttingen av Veterinærhøgskolen til Ås. – Det er viktig for Veterinærhøgskolen at vi nå er i gang med flytteprosessen og kan ta de nye og flotte lokalene i bruk. Vi har ventet lenge og for mange ansatte har det vært en stor påkjenning at flyttetidspunktet har vært usikkert i lang tid, sier Anne Storset, dekan på Veterinærhøgskolen NMBU.

– Det betyr mye for Veterinærhøgskolen NMBU og norsk veterinærmedisin at vi endelig er på plass i vårt moderne veterinærbygg på Ås, sier dekan Anne Storset. Foto: NMBU

Dyresykehuset begynte flytteprosessen i desember og begge avdelinger, både smådyr og hest, åpnet 4. januar.

– Endelig er vi i gang. Det betyr mye for Veterinærhøgskolen og norsk veterinærmedisin at vi nå kan ta i bruk det moderne bygget vi har ventet så lenge på. Klinikkene på Adamstua har vært trange og utdaterte. Vi skulle ha flyttet til Ås for lenge siden, men på grunn av forsinkelser i byggeprosessen har flyttetidspunktet blitt utsatt flere ganger.

Fra mørke til lysere tider

Fra 2 ½ års mørke med nedstengning av Hesteklinikken på Adamstua ser de ansatte nå lyst på fremtiden med et tidsriktig dyresykehus som har mye avansert utstyr innenfor flere fagområder.

Fantastisk stå på-vilje

På spørsmål om den uholdbare situasjonen har tært på motivasjonen og innsatsviljen til de ansatte, svarer dekanen:

– Våre ansatte har vist en fantastisk stå på-vilje i en vanskelig tid. Til tross for forsinkelser har vi aldri gitt opp håpet om en snarlig løsning på utfordringene vi har stått midt oppe i. Derfor vil jeg berømme pågangsmotet til de ansatte som har bidratt maksimalt i denne krevende situasjonen. Men ettersom det er måte på hvor lenge vi klarer å holde på i et høyt tempo med å løse vanlige undervisnings-, forsknings- og klinikkoppgaver, samtidig som vi er i en krevende flytteprosess, er vi utrolig glade for at vi nå er på plass.

Meget god pasientoppfølging

Veterinærtidsskriftet traff to hesteeiere som var meget godt fornøyde med behandlingen til Dyresykehuset – hest. De mente pasientoppfølgingen var i særklasse.

– Hesteklinikken på Adamstuen har vært nedstengt i 2 ½ år og det er betryggende både for ansatte og studenter at vi nå endelig kan starte opp virksomheten i et moderne og godt utrustet dyresykehus for hest. Mange kunder har savnet våre tjenester i den tiden vi har vært nedstengt. Nå kan de ansatte utvikle virksomheten til studentenes og kundenes fremtidige behov, sier Storset.

Enormt løft

– Det nye Veterinærbygget på Ås blir et enormt løft for Veterinærhøgskolen. Vår viktigste oppgave nå er å sluttføre flytteprosessen slik at vi kan starte med undervisningen, våre kliniske og forskningsrelaterte oppgaver, påpeker Storset.

Våren 2021 skal ansatte og studenter være på plass

– De fleste av våre ansatte skal ha flyttet til Ås i løpet av april og da vil mesteparten av undervisningen skje derfra. Forutsetningen er at Statsbygg klarer å holde fremdriftsplanen og ferdigstiller sine bygningsmessige oppgaver til rett tid. Ut mai vil det være noen små aktiviteter som fortsatt vil foregå på Adamstua fordi alle funksjoner på Ås ennå ikke er klare, sier Storset. Hun legger til at studentene vil flytte i puljer utover våren når de er ferdige med sine eksamener. Semesteroppstart høsten 2021 for nye veterinær- og dyrepleiestudenter skjer på Ås.

Forsinkelsene har vært utfordrende

Storset synes forsinkelsene til Statsbygg har vært utfordrende og krevende.

– Det har vært flere forsinkelser i byggeprosessen, noe som har krevd mye av alle på Veterinærhøgskolen. Vi har flere ganger fått beskjed om forsinkelser kort tid i forkant av planlagte flyttetidspunkter. Fra mars 2020 og frem til i dag har koronaen ført til forsinkelser i ferdigstillelsen Slik sett har situasjonen vært utfordrende for alle involverte parter, sier Storset.

Imponerende bygg

Statsbygg har bygd et flott og velutstyrt veterinærbygg i milliardklassen.

– Det er vi glade for og det betyr at vi nå kan tilby god og forskningsbasert undervisning for veterinær- og dyrepleierstudenter.

– Ser vi på Veterinærhøgskolen under ett, er vår viktigste oppgave å ivareta våre faglige funksjoner i et av de mest moderne og tidsriktige veterinærbygg i Europa. Den omfattende oppgraderingen av medisinsk utstyr på Dyresykehuset – hest gjør at de ansatte nå kan drive sin virksomhet på en faglig og forsvarlig måte overfor sine studenter og kunder, understreker dekanen.

Får plassen de fortjener

– Dyresykehuset – smådyr får nå den plassen de fortjener med store og moderne lokaler til undervisning, forskning og behandling av pasienter, sier Storset.

Lokalene på Adamstuen ble etter hvert for trange til å kunne drive god undervisning og betjene kunder på en god måte. På Ås har Veterinærhøgskolen fått moderne undervisningslokaler for alle sine studenter og gode klinikklokaler og utstyr. Det gir Veterinærhøgskolen et etterlengtet løft.

– Det er en utfordring at vi flytter fra et stort pasientgrunnlag for smådyr i Oslo. Vi håper at vårt nye lokalmiljø i Ås og omegn ser at vår tilstedeværelse gir økt trygghet for dyr og eiere. Vi håper også at veterinærmiljøet vil oppleve det som positivt at vi er på plass for å ta imot henvisningspasienter. Ved å henvise til oss vil våre kollegaer bidra til forskning og undervisning av fremtidens veterinærer og dyrepleiere, sier Storset.

Fantastisk innsats

– Vi har dyktige ledere og medarbeidere på forskjellige nivåer i organisasjonen. De har gjort og gjør en fantastisk innsats gjennom mange år. En del ansatte har vært fristilt og har arbeidet med planleggingen av det nye bygget. Flere jobber nå som flyttekoordinatorer for å få alle brikker på plass. Vi er et stort lag som har deltatt i planleggingsprosessen og selve flyttingen slik at vi kan komme på plass i nye lokaler på en best mulig måte. Jeg ønsker å takke alle for en meget god innsats, understreker Storset.

Internasjonale veterinærmiljøer

Hun ser ikke bort fra at investeringene i et nytt og moderne veterinærbygg kan komme til å tiltrekke seg internasjonal veterinærekspertise.

– Det er avhengig av om vi klarer å levere på et faglig høyt nivå. Intensjonen må være å utvikle oss til å bli et så godt miljø at vi blir en attraktiv arbeidsplass. Vi har fått flere henvendelser fra veterinærinstitusjoner i andre land som ønsker å se våre nye lokaler. Så langt har det ikke latt seg gjøre på grunn av forsinkelser i byggeprosessen og koronarestriksjoner. Når vi er vel installert på Ås og smittetrykket avtar, vil vi med glede ta imot besøkende, sier Storset.

Samarbeidsprosjekter

Veterinærhøgskolen er nå en del av NMBU, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

Vi ser frem til å bli bedre kjent med våre nye dyktige kollegaer slik at vi kan videreutvikle pågående samarbeidsprosjekter innenfor mikrobiologi, husdyr- og akvakulturfag, men også innen realfag med alt fra store datasett til kunstig intelligens (artificial intelligence, AI). Mye av det som skjer innen kunstig intelligens kan bli viktig for utviklingen av fremtidens veterinærmedisin, sier Storset til slutt.

– Til tross for forsinkelser har vi aldri gitt opp håpet om en snarlig løsning på utfordringene vi har stått midt oppe i. Derfor vil jeg berømme pågangsmotet til de ansatte som har bidratt maksimalt i denne krevende situasjonen, sier Anne Storset (t.h.), her sammen med Åse Risberg i byggeperioden.