Yrke og organisasjon
Åse Ingvild Risberg:

Dyresykehuset – hest endelig på plass

– Nå er endelig ventetida over. Dyresykehuset – hest er på plass i den flunkende nye Veterinærbygningen på Ås, sier instituttleder Åse Risberg ved Institutt for sports- og familiedyrmedisin.

– De fleste ansatte synes Veterinærbygningen har blitt utrolig bra med moderne medisinske-, laboratorie- og datatekniske utstyr. Det vil styrke veterinærmiljøet i Norge, sier instituttleder Åse Risberg ved Institutt for sports- og familiedyrmedisin.

Til nå har 130 medarbeidere på Institutt for sports- og familiedyremedisin flyttet inn på Ås.

– De er glade for at de begynner å komme på plass og slipper å vente med innflyttingen til sommeren. Mesteparten ble unnagjort før jul og vi nærmer oss målstreken gradvis. Dyresykehuset – hest har vært operativt siden begynnelsen av desember og har hatt vaktordning over jul og nyttår, forteller Åse. Offisiell åpning av Dyresykehuset var 4. januar 2021.

Flyttesjau fra morgen til kveld

Under besøket i Veterinærbygningen 17. desember var det stor aktivitet i gangene med medarbeidere som flyttet inn på sine kontorer. Det ble sjauet fra tidlig morgen til sent på kveld for å få alle ting på plass.

– Veterinærene på Dyresykehuset – hest utførte sine første behandlinger i begynnelsen av desember, sier Åse.

– De ansatte har jobbet med innkjøringen i de nye lokalene siden starten av desember og studentene på hest hadde sin første dag mandag 4. januar. Frem til våren vil det fortsatt være aktivitet på Adamstua siden ikke alle instituttene flytter samtidig, kan hun fortelle.

Forsiktig inntak av pasienter

– Dyresykehuset – hest har gradvis begynt med inntak av pasienter og har utført noen operasjoner. Det ser lovende ut, og vi er spente på hvor stort pasientgrunnlaget blir på Ås. Vi er avhengig av et godt pasientgrunnlag for å kunne tilfredsstille studentenes medisinske læringsbehov. Derfor håper vi på et godt samarbeid med rekvirerende veterinærer. Skal vi klare å utdanne gode veterinærer og dyrepleiere, må vi ha et godt pasientgrunnlag i bunn.

Flott arbeidsplass

De ansatte er glade for at flytteprosessen nå nærmer seg slutten.

– De fleste synes Veterinærbygningen har blitt utrolig bra med moderne medisinske-, laboratorie- og data-tekniske utstyr. Det vil styrke veterinærmiljøet i Norge, sier Åse, som kaster et blikk ut av kontorvinduet når vi intervjuer henne.

– Desember var grå og trist, men Campus Ås har et fantastisk uteområde der både ansatte og studenter kan boltre seg i naturskjønne områder med eksotiske buskvekster og planter. Dette kommer til å bli en flott arbeidsplass for de ansatte og studenter, som kan hente faglig inspirasjon utendørs og få tankene på gli. Våre ansatte er spredd i forskjellige etasjer der ulike fagmiljøer sitter sammen for å bli kjent med hverandre og få faglig påfyll. Her kan vi lettere sette i gang nye forskningsprosjekter. Nå kan vi treffe nye kollegaer ved kaffemaskinen eller i kantina, og utveksle ideer på en litt mer uformell måte som kanskje kan gi grobunn for nye tanker og ideer.

Viktig tilskudd for veterinærmiljøet

– Hvordan har overgangen fra Adamstua til Ås vært så langt?

– Adamstua har vært Veterinærhøgskolens og Veterinærinstituttets nav siden 1930-tallet da skolen ble bygd. Flyttingen og installeringen i nye lokaler på Ås har så langt gått bra og tilbakemeldingene fra de ansatte er positive selv om det selvsagt er hektisk og mye nytt å sette seg inn i. Undervisningen kommer til å bli langt bedre enn tidligere med moderne audiovisuelle systemer som gjør at studentene kan følge undervisningen i «real-time» fra mindre undervisningsrom og auditorier. For eksempel kan vi nå lagre forskningsmateriell fra våre klinikker og operasjonssaler, noe som ikke var mulig på en enkel måte tidligere, sier Åse. Hun regner med noen måneders innkjøring før de ansatte og studentene har blitt fortrolige med bygget og alt av nytt medisinsk teknisk utstyr.

– Vi kommer til å jobbe på en helt annen måte enn vi gjorde på Adamstua og det er mye nytt å sette seg inn i, forteller Åse.

Fra gammel til ny arbeidsmetodikk

– På Ås har vi nytt medisinsk- og forskningsutstyr som gjør det mulig å effektivisere vår hverdag og gi våre studenter et best mulig undervisningstilbud. I disse koronatider gleder vi oss til å ta i bruk den nye Veterinærbygningen med store lokaler/møterom og faglig undervisning som tar hensyn til strenge smittevernregler. Vi får mye større plass enn vi hadde på Adamstua. Den siste perioden har vært ekstremt utfordrende i Oslo med flytting og pandemien hengende over oss. Derfor er vi glade for å komme til Ås hvor vi kan gi våre studenter og kunder et langt bedre tilbud.

Egen undervisning og forskning

– Primært vil det IT-tekniske utstyret bli brukt til egen undervisning og forskning. Vi kan strømme operasjoner til gruppe- og møterom slik at studentene kan følge med på inngrepet på storskjerm. På operasjonsstuene er det 360-graders høyoppløselige kameraer i taket, som kan fange opp alle bevegelser og gjør det mulig å zoome ned på detaljnivå. Dette er viktig for læringsopplevelsen. Det er også mulig å gjøre videoopptak av inngrep og legge det ut på nett til studentene som en del av undervisningen. Ut fra et forskningsperspektiv kan vi ta bilder av for eksempel endoskopiske undersøkelser og lagre dem i journalen der de er lett søkbare for datasamling i ettertid. Vi har også digital overvåkning av pasienter som hever pasientsikkerheten. Med videoovervåking kan vi følge utviklingen til våre pasienter etter operative inngrep fra et tilstøtende vaktrom. Slik sett får langt flere muligheter på Ås enn vi hadde på Adamstua, sier Åse.

Mesteparten av gammelt utstyr er destruert

Veterinærhøgskolen NMBU tar med seg alt av gammelt og brukbart utstyr fra Adamstua.

– Flytteprosessen har vært planlagt lenge og utfasingen av utstyr er gjort i takt med innflyttingen til Ås. Det er ikke til å stikke under en stol at en god del av utstyret fra Adamstua var utdatert. Satt litt på spissen lappet vi det sammen med gaffateip og binders. Slikt utstyr er ikke lenger brukbart og er ikke blitt med til Ås. Det er derfor ikke så mye utstyr vi tar med oss, men det som kan brukes blir desinfisert og klargjort for bruk, forklarer Åse.

Vemodig å forlate Adamstua

Noen medarbeidere på Adamstua har vært tvilende til om de vil flytte med til Ås.

– Mitt inntrykk er at flere har forandret oppfatning underveis. Selvsagt er det vemodig å flytte fra sin gamle arbeidsplass der man kanskje har holdt til i flere tiår. I disse pandemitider er det ekstra leit fordi vi ikke har kunnet lage en ordentlig markering i forbindelse med flyttingen. Håpet er å kunne lage en felles markering i 2021 selv om det blir annerledes enn planlagt, sier Åse.

Nye muligheter

– Vi har fått et bygg vi kan vokse i. Per i dag har vi ikke bemanning til å utnytte det maksimalt, men derimot har vi et bygg vi kan vokse og utvikle oss i. Når det er sagt, vi får helt nye muligheter, og vi er utrolig takknemlige for at myndighetene valgte å satse på veterinærutdanning med topp moderne bygg og veterinærmedisinsk utstyr i verdensklasse, sier instituttlederen.

– Etter hvert som pandemien forhåpentligvis roer seg, regner jeg med at kollegaer fra både inn- og utland vil ønske å se våre nye fasiliteter på Ås. Her får vi en rekke muligheter som vi må gripe fatt i når samfunnet gradvis gjenåpnes, sier Åse til slutt.