Yrke og organisasjon
Presidentens hjørne

Det finnes lyspunkter i mørket

Torill Moseng

President, Den norske veterinærforening

Jeg tror mange av oss så frem til 2021, og tenkte at det nye året må bli litt roligere og bedre enn 2020 har vært. Vi veterinærer er opptatt av forutsigbarhet gjennom vårt yrke og vet hva vaksiner betyr for å forebygge sykdom. Gledelig nok var koronavaksinen kommet og tatt i bruk på tampen av året. Likevel ble starten på 2021 helt annerledes enn vi hadde tenkt oss.

Det var svært trist å våkne opp 30. desember til nyhetene om kvikkleireskredet på Gjerdrum. Jeg har stor medfølelse med alle kolleger som var og er direkte og indirekte berørt. Det gjør godt å se hvordan flere kollegaer, på forskjellige plan og sektorer, stiller opp med sin veterinærmedisinske kompetanse.

Ved innledningen til det nye året, varslet regjeringen om ny nedstengning av landet på grunn av økt smittespredning. Vi vet at det er midlertidig, likevel er nedstengning svært tøft for mange. Mental helse blir utfordret, noen blir på nytt permittert eller mister jobben, og sårbare grupper sliter. Ensomhet og store praktiske utfordringer er noe av det som må håndteres. Noen dager senere så vi også skremmende og uvirkelige bilder fra USA hvor demokratiet bokstavelig talt ble angrepet.

Heldigvis er det flere lyspunkter og mange ting å glede seg over. Veterinærstudentene som i denne utgaven gir oss et innblikk i hvordan pandemien påvirker dem, imponerer meg veldig. De unge kommende kollegene våre blir en stor styrke å ha med seg videre i veterinærfamilien. Jeg heier på dere.

Populær tv-serie: James Herriot, den nye dyrlegen, er hovedpersonen i serien. Foto: NRK

Etter mange år med planlegging, utsettelser og forsinkelser, er flyttingen av NMBU Veterinærhøgskolen til Ås endelig i gang. Det har vært en lang reise for alle de involverte for å gjennomføre stortingsvedtaket fra 2008 om flytting. Jeg er svært imponert over hvordan studenter, ansatte, ledere og tillitsvalgte har håndtert alle utfordringer og forsinkelser. I tillegg har hesteklinikken, etter å ha vært nedstengt etter salmonellautbrudd, endelig gjenåpnet i nye lokaler under navnet Dyresykehuset – hest. Jeg er så glad for at dere kunnskapsrike kolleger på Dyresykehuset – hest nå kan ta opp igjen arbeidet for fullt

Den nye Veterinærbygningen på Ås er imponerende med ny viktig teknologi som skal tas i bruk av kolleger og studenter. Dette blir bra!

Veterinærforeningens fagpolitiske innsats for å få på plass de 20 nye fullfinansierte studieplassene er jeg også stolt av. Det er viktig å kunne utnytte den kapasiteten det nye veterinærbygget er dimensjonert for.

Koronavaksineringen er nå i gang verden over. Det er gode nyheter og understreker hvor viktig forebyggende medisin, forskning og legemiddelbruk er. Og ikke overraskende for oss veterinærer, var det selvsagt en veterinær blant dem som ledet arbeidet med den første vaksinen.

Til slutt: Om du trenger hyggelig underholdning og avkobling, kan du følge den nye utgaven av TV-serien om James Herriot, den nye dyrlegen. Den nye versjonen har vært en av de mest sette seriene på NRK, og det skulle da bare mangle med veterinærer og deres spennende jobbhverdag i hovedrollene.