Navn

Minneord om Tor Lie Ulstein

Foto: Lars Moe

Amanuensis Tor Lie Ulstein døde 23. april, 87 år gammel etter et kort sykeleie. Vår gode venn og kollega på smådyrinstituttet ved Norges veterinærhøgskole (NVH) vil bli dypt savnet for sin snille, humoristiske og perfeksjonistiske stil. Tor elsket å dele sin kunnskap og sine «gullkorn». Han innprentet oss betydningen av kroppsundersøkelsen og viktigheten av nøyaktighet i diagnostikken. «For å bli veterinær må du lese bøker, men for å bli kliniker må du lese pasienten».

Tor ble født 6. september 1933 i Ørje og var eldste sønn av Magnhild og Olav. Han var utdannet dyrlege i 1960. De første årene praktiserte han med produksjonsdyr og hest i Østfold. I 1965 startet han sin nesten 60 års lange karriere på NVH som vitenskapelig assistent. Han ble ansatt ved det nyopprettede indremedisininstituttet for familiedyr i 1970 og Tor utviklet her sine spesialiteter i hjerte-, hudsykdommer og cytologi. Han var ved smådyrinstituttet til han ble pensjonist og fortsatte som emeritus helt til 2019. Tor reiste i 1968 til borgerkrigsområdet i Biafra i Nigeria for å arbeide som dyrlege i jordbruks-bistandsprosjektet til Kirkens Nødhjelp og erfaringene fra Afrika preget Tor og hans liv.

Han var fiolinist og spilte daglig og kunne sikkert blitt profesjonell musiker. Feriene tilbrakte han på småbruket i Sverige eller i hytta på fjellet. Her hugget han ved, fisket gjedde og badet. Flere av oss fikk besøke det idylliske stedet ved innsjøen Foxen. I Biafra traff han sin gode venn Eirik Mathiesen og Eiriks familie med kona Wenche og barna Thomas og Maria ble etter hvert Tors nærmeste familie som han delte ferier og høytider med.

NVH er i Tors testamente tilgodesett med en stor pengegave til et forskningsfond i smådyrmedisin. På vegne av venner på NVH lyser vi fred over hans minne.

Lars Moe, Anna Eggertsdóttir, Ellen Skancke