Yrke og organisasjon

Vellykket ph.d.-dag på Veterinærhøgskolen

Fredag 5. mai arrangerte NMBU Veterinærhøgskolen sin ph.d.-dag. – Det er andre året vi arrangerer denne dagen, og vi er godt på vei til å gjøre dette til en årlig tradisjon, sa dekan Anne Storset da hun ønsket velkommen.

Kristine Welde Tranås

Kommunikasjonsrådgiver, NMBU Veterinærhøgskolen

Ph.d.-dagen ved Veterinærhøgskolen var godt besøkt og ble svært vellykket. Mellom foredragene var det servering og mingling i foajeen.

Foto: Camilla Wiik Gjerdrum, NMBU

– Dette er en dag hvor vi feirer våre ph.d.-studenter og gir dem muligheten til å vise fram arbeidet sitt. Vi skal presentere forskningen vår, men vi ønsker også at denne dagen skal være en plattform for akademiske diskusjoner og nettverksbygging, sa Storset.

I år var derfor også eksterne gjester invitert, både som tilhørere og foredragsholdere.

– Jeg vil si særskilt velkommen til dere som har satt av hele eller deler av dagen for å møte oss og få mer kunnskap om vår forskning, sa Storset.

Verdien av en doktorgrad

Dekan Anne Storset

Avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet Trine Marie L’Abée-Lund

Stipendiat Conor Barry














Dagen startet med foredrag fra tidligere instituttleder ved Institutt for parakliniske fag og nå avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet, Trine Marie L’Abée-Lund, som ga gode råd på veien til stipendiatene og fortalte om sin vei fra ph.d.-student til leder.

– Alle jobbene jeg har hatt etter at jeg disputerte, har hatt krav om en doktorgrad. Det visste jeg ikke på forhånd, sa hun.

Morten Lund, fiskehelsespesialist ved Pure Salmon Kaldnes, fulgte opp med å fortelle om verdien av å ha en doktorgrad i sekken hvis man skal jobbe med kommersiell akvakultur.

Anvendt forskning med nærings-ph.d.

Håvard Nørstebø, som tok sin nærings-ph.d. ved Veterinærhøgskolen, snakket om sitt arbeid som spesialrådgiver i TINE og la vekt på at stipendiater opparbeider seg verktøy og kunnskap som er høyt verdsatt i industrien.

På spørsmål svarte han at han mener nærings-ph.d.-ordningen er viktig.

– Noen vil si at all forskning bør være så uavhengig som mulig, men jeg mener at den beste måten å gjøre anvendt forskning på, er gjennom nærings-ph.d.-ordningen, og derfor tror jeg vi trenger denne ordningen.

Presentasjoner og dialog

Resten av dagen besto av faglige innslag, der 31 stipendiater fra alle fire institutter presenterte sitt arbeid, enten som korte presentasjoner, seminarer eller akademiske postere som var stilt ut i foajeen.

På programmet sto også et dialogmøte om forskningsbehov for landbasert husdyrproduksjon, der forskere fra Veterinærhøgskolen og representanter fra industrien møttes for å diskutere og finne mulige forskningsprosjekt man kan samarbeide om i fremtiden.

– Inspirerende og viktig

– Det er fantastisk å få en slik dag der vi kan få innsikt i hva andre stipendiater jobber med. Vi jobber med så ulike fagfelt og tema, så det er fint å høre på de andre og få litt inspirasjon, sier stipendiat ved Institutt for produksjonsdyrmedisin Conor Barry.

Han holdt både en presentasjon og hadde en poster utstilt om sitt arbeid innen dyrevelferd for melkekyr i Norge, som er en del av forskningsprosjektet Kutrivsel.

– Det er viktig at vi får muligheten til å vise fram hvilke funn vi gjør, og det er flott at det er folk her fra næringen. Det er nyttig å få innspill fra dem og kunne begynne å tenke litt på fremtiden og hva slags muligheter som finnes. Og det er også viktig at folk i næringen får oversikt over hva vi jobber med og hva det kan brukes til, slik at det ikke bare blir forskning for forskningens skyld, sier Barry.

Norsk veterinærtidsskrift ønsker bidrag fra stipendiater

Norsk veterinærtidsskrift var til stede på ph.d.-dagen, og sier at de er generelt interessert i stoff fra Veterinærhøgskolens stipendiater.

– Vi ønsker både fagartikler basert på prøveforelesninger innen veterinærfag, og norske sammendrag av allerede publiserte artikler som omhandler problemstillinger som er relevante for norske forhold og norske veterinærer, sier Annette Kampen i redaksjonskomiteen.