Dyrevelferd må gjelde også for forsøksdyr
Veterinærmedisinsk redaktør i Norsk veterinærtidsskrift
Redaktør i Norsk veterinærtidsskrift
Norge bruker et svært høyt antall forsøksdyr i forhold til land vi naturlig sammenligner oss med. Fisk utgjør 90 prosent av forsøksdyrene i perioden 2018-2021 og skyldes vår rolle som oppdrettsnasjon. Dette skriver Norecopa, Norges nasjonale konsensusplattform for erstatning, reduksjon og forbedring av dyreforsøk, i denne utgaven.
Totalantallet forsøksdyr, akvatiske og terrestriske, i årene 2018-2021 som er analysert av Norecopa, har variert fra 1,28 millioner til 2,01 millioner.
Dyrene som gir oss mat eller beriker og hjelper oss i vår hverdag, det vil si sports-, familie- og bruksdyr, får stadig mer oppmerksomhet når det gjelder dyrevelferd. Samfunnet er derimot i svært liten grad opptatt av forsøksdyr. Dette til tross for at vi kan takke forsøksdyr for store fremskritt og viktig informasjon i mange tiår. Forsøksdyrene har bidratt til bedre helse og tryggere liv for mennesker og til omfattende økonomiske gevinster. Et godt eksempel på det siste er antallet fisk som brukes årlig for å øke oppdrettsnæringens produksjon og økonomi.
I dagens høyteknologiske samfunn er det naturlig å forvente at det vil komme nye metoder for å evaluere effekter forsøksdyr tradisjonelt brukes til. Og det har det. Likevel går ikke bruken av forsøksdyr ned. Statistikk fra de siste fire årene tyder på at belastningen på forsøksdyr i Norge tvert imot er økende. Kvalitetssikring innen fiskeoppdrett forbruker et stort antall fisk, men antallet tradisjonelle forsøksdyr, utenom fisk, er også høyt i Norge sammenlignet med våre naboland.
Spørsmålet er derfor om «terskelen» for bruk av dyr til ulike forsøk er for lav i Norge. Brukes det nok tid og ressurser til å finne alternativer til forsøksdyr når spørsmål om forsøksdyr aktualiseres? Bør vi vedta å bruke forsøksdyr bare når alle andre alternativer er grundig vurdert og dokumentert, og da etter grundig vurdering av antall og hvordan forsøkene gjennomføres?
Analysen av bruk av forsøksdyr i Norge fra 2018 til 2021 gir et solid grunnlag for å si at tiden nå er overmoden for å vise tydelig politisk vilje til å innføre dyrevelferdsmessige akseptable prinsipper og retningslinjer for bruk av forsøksdyr i Norge. I Lov om dyrevelferd står det at «Dyr har egenverdi uavhengig av den nytteverdien de måtte ha for mennesker. Dyr skal behandles godt og beskyttes mot fare for unødige påkjenninger og belastninger.» Det må gjelde også for forsøksdyr.