Nytt fra Veterinærforeningen
Ingen dyr skal lide for sitt utseende
Mange hunder og katter lider og har forkortet levealder på grunn av arvelige helseplager. Når rasestandardene som legges til grunn for premieringen fremmer trekk som er helseskadelige, går det på dyrevelferden løs. – Vi må stoppe usunn avl på hunder og katter, sier president Bente Akselsen i Veterinærforeningen.
Veterinærforeningen ønsker å sette en stopper for usunn avl, og relanserer i disse dager sitt standpunkt om avl hos hund og katt.
– Veterinærforeningen har tatt et etisk standpunkt om at vi kun fremmer avl som gir sunne avkom. Vi er imot systematisk avl av hunde- og katteraser som ikke tar hensyn til dyrets helseutfordringer og arvelige sykdommer, sier Bente Akselsen. Foreningen ønsker å gjøre dyreeiere bevisste på at de bør la være å kjøpe dyr som lider for sitt utseende.
Veterinærer behandler regelmessig hunder og katter som har helseplager knyttet til genene fra mor og far, som igjen er et resultat av rasestandarder som ikke tar hensyn til trekk som fremmer sunne individer.
Sammen med NMBU Veterinærhøgskolen ønsker Veterinærforeningen en bevisstgjøring om at avl skal fremme god helse og funksjonalitet og at alle avlsdyr skal kunne parre seg og føde naturlig.
Veterinærforeningen og Veterinærhøgskolen har tatt et standpunkt om å gjennomføre keisersnitt kun som følge av fødselsvansker, i tråd med dyrevelferdsloven. Dyr man tror ikke kan føde naturlig, skal ikke parres.
— Vi vil presisere at alle dyr av alle raser fortsatt skal føle seg velkommen hos veterinær. Alle som kommer til oss skal få god behandling og faglig hjelp og veiledning, uavhengig av sykdom eller plager, forsikrer leder Hilde Røssland i Smådyrpraktiserende veterinærers forening.
Frauke Becher: Kilde Veterinærforeningens nettside, www.vetnett.no, 8. juni 2023
Rapport om mangelen på veterinærer i distriktene
Statsråd Sandra Borch i Landbruks- og matdepartementet fikk overrakt AgriAnalyses rapport «Hvor ble det av dyrlegene?» fra Veterinærforeningens president Bente Akselsen i et møte 1. juni.
Det er Veterinærforeningen som har bestilt utredningen og rapporten om veterinærdekning og beredskap i Norge fra AgriAnalyse, et utredningsmiljø i spørsmål knyttet til landbruk og politikk. Rapporten beskriver arbeidshverdagen for veterinærer i distriktene i dag. Et viktig funn er at en utfordrende arbeidshverdag med sviktende inntektsgrunnlag og dårlig balanse mellom arbeid og privatliv oppleves svært utfordrende for mange veterinærer i distriktene. Dette fører til manglende rekruttering og at flere “flykter” fra produksjonsdyrpraksis til andre deler av det veterinære fagfeltet med et bedre faglig og psykososialt miljø og tryggere rammer rundt arbeid og privatliv.
Sammen med rapporten fra arbeidsgruppen oppnevnt av Landbruks- og matdepartementet om tilgang på veterinærtjenester publisert i mars i år, har myndighetene fått et solid faktagrunnlag for å løse veterinærmangelen.
Frauke Becher: Kilde Veterinærforeningens nettside, www.vetnett.no, 1. juni 2023