Bokomtale

Muntre historier fra veterinærmedisinsk støttespiller

Forfatter: Jan F. Andersen

Med et smil

Underfundige historier, mange av dem handler om veterinærer, samlet fra ulike arenaer i livet.

152 sider, illustrasjoner: Kristin B. Martinsen

Oslo, Fønix Forlag AS, 1. utgave 2021,
kr 298, innbundet.

ISBN 978-82-8387-027-5«Med et smil» er en bok som hører hjemme i humorsjangeren. Forfatteren, Jan F. Andersen, velkjent for de fleste norske veterinærer som grunnlegger av firmaet med samme navn, serverer en variert og rikholdig meny med 139 historier fra et langt liv i ulike yrker. Mange av fortellingene er knyttet til veterinærer.

Historiene som blir fortalt handler om møter mellom mennesker og underfundigheter som kan oppstå når og hvor som helst. Forfatteren har samlet på opplevelser gjennom mange arbeidsoppgaver, som vaktmesterassistent, ambulansesjåfør, sykepleier, student i Sveits, lærer, selger, avdelingssjef og siden 1972, eier og utvikler av firmaet Jan F. Andersen AS.

Boken passer til et bredt publikum fordi den handler om livskunst, livsvisdom og evne til å forstå og håndtere situasjoner som oppstår. Sinnsro er en god egenskap å ha på veien gjennom livet, spesielt når vi kommer ut for alle mulige og utenkelige hendelser. Forfatteren må sies å ha en egen evne til å observere hva som skjer rundt ham, løse opp i situasjoner og samtidig beholde fatningen. På den måten blir dette en bok om mestring.

Intensjonen med boken kan godt være å vise leseren at verden rundt oss er mangfoldig, uforutsigbar og ofte litt komisk. Selv om avstanden mellom det komiske og triste kan være kort, er det ofte lett å trekke på smilebåndet, i alle fall i ettertid.

Fortellingen om veterinæren som var desperat etter å komme seg inn på toalettet på Jaren stasjon på Gjøvikbanen er lett å smile av i etterkant. Den trengende veterinæren fikk til slutt gratis adgang til WC-et, men først etter å ha lagt 100 kroner på skranken til stasjonsbetjenten.

Selv om mange av historiene i boken skjedde for en del år siden, er de fortsatt relevante. Hvis du, som forfatteren, begynner å tenke gjennom og skrive ned egne opplevelser i hverdagen, vil du kanskje oppleve at det handler om å håndtere hendinger underveis på en god måte.

Tar du det meste med et smil, er mye gjort.

Steinar Tessem