Nyheter

Veterinærer i media

Pris til dyrleger i Engerdal

Fem ansatte: Fem dyktige kvinner sørger for at store og små dyr i Engerdal og omegn har tilgang på hjelp når de trenger det: Marianne Brostrøm, Ida Kristin Talaasen, Veronica Moore, Ane Johnsgård og Ann Cathrin Monssen.

Foto: Monika Søberg

Drevsjø veterinærkontor har fått årets tiltakspris i Engerdal kommune i Innlandet, skriver Lokalavisa Trysil-Engerdal. Prisen ble delt ut av ordfører Terje Langfloen under åpningen av Engerdalsdagene i begynnelsen av august. Ordføreren fortalte at Drevsjø veterinærkontor har kunder over store deler av Østlandet, og mange fra Sverige.

Det var Anders Haugen som i 1978 startet veterinærkontoret, bygde det opp og ga veterinærene på Drevsjø et godt renomme. Ann Cathrin Monssen har jobbet ved klinikken i mange år.

Nå er det fire veterinærer og en assistent på kontoret. Haugen er pensjonert, og Monssen er fortsatt med. Ida Kristin Talaasen og Ane Johnsgård er kjente navn for kundene, og de har nå fått med seg veterinær Veronica Moore og assistent Marianne Brostrøm.

Ordfører Terje Langfloen understreket at Drevsjø veterinærkontor sørger for trygghet og kompetanse, og har et veldig godt rykte på seg. Både dyr og eiere blir godt ivaretatt. Kontoret har sørget for både kontinuitet og fornying, faglig og på personellet.

Veterinærkontoret har kunder fra fjern og nær, og behandler alle typer dyr. De driver også stordyrpraksis, og ivaretar bønder og produksjonsdyr, selv om det blir færre av dem. Det er viktig å ha tilgang til hjelp når det trengs, og dyrleger som reiser ut til gårdene.

Ane Johnsgård, som mottok prisen på vegne av sine kolleger, takket alle kunder og sa at veterinærkontoret er glade for dem alle sammen og for at de også har produksjonsdyr i distriktet. Hun passet også på å takke Anders Haugen for hans innsats over mange år som la grunnlaget for veterinærkontorets videre drift.

Kilde: Lokalavisa Trysil – Engerdal, 11. august 2022

Veterinærinstituttet skal obdusere Freya

Veterinærinstituttet på Ås mottok mandag 15. august hvalrossen Freya etter at dyret ble avlivet i Oslofjorden søndag 14. august 2022. Hvalrossen vil bli obdusert basert på rekvisisjon fra Havforskningsinstituttet som samarbeider med Fiskeridirektoratet.

Veterinærinstituttet har lang erfaring med å obdusere ulike ville dyr. I slike tilfeller undersøkes dyrets generelle helsetilstand. Eventuelle skader og sykdomsforandringer vil bli dokumentert.

Under obduksjon vil patologer ta ut en rekke biologiske prøver for videre undersøkelse i laboratoriene ved instituttet. I dette tilfellet vil det også bli gjort diettundersøkelser som Havforskningsinstituttet vil bruke i sin forskning. Obduksjonsrapporten vil bli oversendt rekvirent etter anslagsvis fjorten dager.

Etter at alt relevant prøvemateriale er sikret, er standard prosedyre ved Veterinærinstituttet at alle biologiske levninger fra obduksjonssalen blir destruert av smittevernhensyn.

Tidlig søndag morgen 14. august gjennomførte Fiskeridirektoratet en kontrollert aksjon der hvalrossen ble avlivet. Fiskeridirektør Frank Bakke-Jensen sier beslutningen om avliving ble tatt etter en helhetsvurdering der direktoratet kom frem til at menneskers liv og helse kunne komme i fare.

Den 29. juli drøftet Havforsknings-instituttet, Fiskeridirektoratets Sjø-tjeneste og veterinær Rolf-Arne Ølberg fra Kristiansand Dyrepark de mulige alternativene for å flytte hvalrossen. Bedøving av hvalrossen (uten fysisk kontroll på dyret) nærme vann ble frarådet av veterinærene.

Kilde: Veterinærinstituttets hjemmeside, https://www.vetinst.no/nyheter/veterinaerinstituttet-skal-obdusere-freya, 16. august 2022, Fiskeridirektoratet og Havforskningsinstituttets hjemmesider, 16. august 2022.