Nyheter

Nytt fra Veterinærforeningen

Veterinærforeningen deltar i arbeidsgruppe om veterinærtjenester

Ellef Blakstad er Veterinærforeningens representant i arbeidsgruppen om veterinærdekning.

Foto: Veterinærforeningen.

Veterinærforeningen er invitert til å delta i en regjeringsoppnevnt arbeidsgruppe som skal se på tilgangen på veterinærtjenester i hele landet.

I Hurdalsplattformen står det at veterinærtjenesten skal styrkes og derfor har regjeringen besluttet at en arbeidsgruppe skal gjennomgå tilgangen på veterinærtjenester i Norge. Arbeidsgruppen starter sitt arbeid i uke 34 og skal ha en rapport klar innen seks måneder.

Tilstrekkelig tilgang på veterinærer er avgjørende for å ivareta dyrehelse, dyrevelferd og mattrygghet, og for å kunne ha et aktivt landbruk i hele Norge. Tilgangen på slike tjenester i landbruket er under press i mange kommuner i Norge.

Kommunene skal etter dyrehelsepersonelloven sørge for tilfredsstillende tilgang på tjenester fra dyrehelse-personell. Kommunene har også et lovfestet ansvar for å organisere en klinisk veterinærvakt til alle dyreslag utenom ordinær arbeidstid.

Veterinærforeningen er glad for at regjeringen tar utfordringene på alvor og ser behovet for en bred og helhetlig gjennomgang av tilgangen på veterinærtjenester i hele landet. – Jeg ser frem til å bidra til dette arbeidet på vegne av medlemmene våre, sier fagsjef Ellef Blakstad i Veterinærforeningen.

Kilde: Veterinærforeningens nettside, www.vetnett.no, 9. august 2022

Alvorlig at bare halvparten søker hjelp

– At bare halvparten av veterinærene søker hjelp av de som rapporterte at de har hatt psykiske problemer det siste året, er svært bekymringsfullt. Vi håper at mer åpenhet de siste årene rundt temaet psykisk helse vil føre til at flere søker hjelp, sier president Bjørnar W. Jakobsen i Veterinærforeningen.

Helene Seljenes Dalum har nå publisert sin andre forskningsartikkel i doktorgradsprosjektet om psykisk helse blant veterinærer. Data viser at bare halvparten av de som svarte at de hadde hatt psykiske problemer det siste året, søkte hjelp. Det var flere kvinner enn menn som søkte hjelp, mens det å jobbe i produksjonsdyrpraksis var forbundet med mindre hjelpsøking.

Veterinærforeningen oppfordrer sine medlemmer til å ta vare på hverandre og støtte hverandre og benytte seg av lavterskeltilbudet Kollegahjelpen i regi av foreningen.

Kilde: Veterinærforeningens nettside, www.vetnett.no, 8. juli 2022

Nye satser for stevneveterinærene 2022

Veterinærer fører tilsyn med regelverk for dyrehelse og dyrevelferd under totalisatorløp for hest.

Mattilsynet og Veterinærforeningen undertegnet ny protokoll for stevneveterinærer 29. juni i år. Satsene er justert med 2,8 prosent. De nye satsene er: Hverdag: kr 997,- pr. time. Helg: kr 1329,- pr. time.

Avtalen gjelder til og med 31. oktober 2022 da ordningen i sin helhet skal være overført til Mattilsynet innen den tid.

Stevneveterinæren er en offentlig tilsatt veterinær som fører tilsyn med bestemmelsene i offentlig regelverk for dyrehelse og dyrevelferd under totalisatorløp for hest. Stevneveterinærene er ansatt av Mattilsynet og får sin lønn av Norsk Rikstoto. Omkring 30 veterinærer er ansatt som stevneveterinærer eller vikarer for disse. Mattilsynet koordinerer tjenesten.

Kilde: Veterinærforeningens nettside, www.vetnett.no, 21. juli 2022 og Mattilsynets nettside https://www.mattilsynet.no/dyr_og_dyrehold/dyrehelsepersonell/stevneveterinaertjenesten.277,
16. august 2022