Nyheter

Veterinærer i media

Lakselusutbrudd i islandsk oppdrettsanlegg er en «velferdskatastrofe»

Faksimile av reportasje om lakselus-utbrudd på Island, Guardian, 3. november 2023.

Bilder som den engelske avisen “The Guardian” har fått av alvorlig syk, død og døende laks ved et islandsk oppdrettsanlegg blir av en veterinærekspert beskrevet som en «dyrevelferdskatastrofe» av hittil ukjent omfang. Dronebilder tatt av en aktivist viser åpne sår hos «opptil en million fisk», skriver Guardian.

Ifølge Berglind Helga Bergsdóttir, spesialist i fiskesykdommer ved Mast, det islandske mat- og veterinærtilsynet, har et så omfattende angrep av lakselus aldri skjedd tidligere på Island.

– Bakterier har forverret sårene og gjort dem dypere og større. Vi er alle overrasket over hvor hurtig det skjedde, sier hun.

Mast understreker at de to selskapene som eier merder i Tálknafjörður der lakselusutbruddet skjedde, Arctic Fish og Arnarlax, hadde besluttet skånsom avliving av den angrepne laksen som ikke kan brukes til menneskemat. Arctic Fish er et av Islands største lakseoppdrettselskaper, eid av norske Mowi, verdens største lakseoppdrettsselskap.

Mast vil ifølge Bergsdóttir undersøke årsaken til hendelsen som gradvis utviklet seg etter at tilsynet ga tillatelse til å håndtere luseutbruddet med insektdrepende midler.

Trygve Poppe, lakseekspert og tidligere professor i fiskehelse ved Norges veterinærhøgskole, sier til Guardian: «Dette er det verste jeg har sett, både i omfang av skader og antall fisk som er angrepet. Dette er en dyrevelferdskatastrofe.»

Talspersoner for Arctic Fish og Arnarlax sier at selskapene har besluttet å ta ut laks på grunn av høyt press av lakselus.

Kilde: The Guardian, 3. november 2023

Oppdrettslaks er ulovlig sendt ut av landet

Vintersår starter i huden og kan bli til dype kjøttsår.

Illustrasjonsfoto.

Produksjonsfisk med sår og misdannelser har blitt omsatt feil eller sendt ulovlig ut av landet. Det har Mattilsynet avdekket i en tilsynskampanje.

I alt ble det gjennomført 49 tilsyn, hvorav 25 var uten avvik. 18 ganger ble det veiledet om regelverkskrav, og åtte ganger ble det varslet vedtak.

– Når vi har veiledet eller varslet vedtak i 24 av totalt 49 inspeksjoner, viser det at mange virksomheter ikke ivaretar kravene i fiskekvalitetsforskriften, sier direktør Elisabeth Wilmann i Mattilsynet.

Kampanjen som Mattilsynet gjennomførte våren 2023, viste at flere aktører i oppdrettsnæringen har utfordringer knyttet til store volumer med fisk med vintersår. Årsaken til kampanjen var meldinger og tips fra oppdrettsnæringen og andre om en økende mengde fisk med sår.

Kilde: Mattilsynet, pressemelding, 16. november 2023