Nyheter

Nytt fra Veterinær­foreningen

Nedgang i antibiotikabruk til dyr i Europa

Det er en god nyhet at antibiotikabruken til produksjonsdyr synker kraftig.

En fersk europeisk rapport viser en nedgang i antibiotikabruken til produksjonsdyr på over 12 prosent på ett år og en halvering siden 2011. – Dette er gode nyheter og et viktig skritt for å bekjempe antiobiotikaresistens slik at vi kan fortsette å ha antibiotika som virker både for dyr og mennesker, sier president Bente Akselsen i Veterinærforeningen.

ESVAC-rapporten (European Surveillance of Veterinary Antimicrobial Consumption) viste en nedgang på 12,7 prosent i antibiotikabruken til produksjonsdyr i Europa fra 2021 til 2022. Siden 2011 er forbruket halvert, og 25 land har opplevd en samlet reduksjon på 53 prosent knyttet til dyrepopulasjon. Rapporten viser også en global nedgang, med en samlet reduksjon på 13 prosent i antibiotikabruk til dyr over de siste tre årene. Under en nylig ministerkonferanse om antibiotikaresistens ble det enighet om å redusere forbruket til produksjonsdyr med 30-50 prosent innen 2030.

I Norge er nyheten spesielt gledelig, da vi rapporterte vårt laveste antibiotikaforbruk til produksjonsdyr på 30 år i 2022. Dette markerer et historisk lavt nivå og understreker Norges langsiktige innsats for å begrense antibiotikabruk til dyr.

Frauke Becher: Kilde Veterinærforeningens nettside, 23. november 2023

Veterinærmedisinsk kompetanse må inn i beredskapsarbeidet

Veterinærforeningen har sendt inn sine innspill til den nylig publiserte NOU 2023:17 fra Total-beredskapskommisjonen, som vurderer beredskapsressursene i Norge. I sitt innspill retter Veterinærforeningen oppmerksomheten mot viktigheten av veterinærmedisinsk kompetanse i beredskapsarbeidet både lokalt og nasjonalt.

Veterinærforeningen er bekymret for mangel på veterinærmedisinsk kompetanse på lokalt og regionalt nivå. Veterinærer spiller en kritisk rolle i å opprettholde dyrehelse, dyrevelferd, mattrygghet og folkehelse, og tilgang til denne kompetansen er avgjørende.

Veterinærforeningen støtter Beredskapskommisjonens forslag om å innføre krav om lokale beredskapsråd. Disse rådene bør inkludere veterinærmedisinsk kompetanse for å styrke bered-skapen på lokalt og regionalt nivå.

Veterinærforeningen understreker at veterinærer har kompetanse som går utover utøvende klinisk veterinærvirksomhet, inkludert arbeid med miljørettet helsevern, beredskap, laboratorievirksomhet og mer. Derfor bør deres kompetanse utnyttes fullt ut for å styrke nasjonal beredskap.

Frauke Becher: Kilde Veterinærforeningens nettside, 12. oktober 2023

Veterinærinstituttet og DyreID samarbeider om sykdomsovervåking

Formålet med det nye samarbeidet, det første av sitt slag, er å bedre helsen og velferden hos norske familiedyr. Det nye datainnsamlingssamarbeidet vil gjøre det lettere å forutse og være beredt på sykdomstrusler hos hund, i tillegg til å legge et bedre grunnlag for kontinuerlig å vurdere helsestatusen hos landets familiedyr.

Gjennom det nye samarbeidet med DyreID, som er den ledende aktøren på merking av familiedyr i Norge, skal Veterinærinstituttet kunne følge med på dyrepopulasjonen og helsestatusen. Veterinærinstituttet er en beredskapsinstitusjon, som på vegne av Mattilsynet overvåker helsestatusen til norske dyr for å kunne avverge trusler mot helsen til dyr, fisk og mennesker.

Høsten 2019 opplevde flere hundeeiere her til lands at hundene deres fikk blodig diaré, og at flere døde. Veterinærinstituttet fikk da diagnosedata fra DyreID, noe man så ville være nyttige data å ha tilgang til ved slike hendelser. Et pilotprosjekt om et samarbeid ble gjennomført i 2020 og det er dette arbeidet som ligger til grunn for avtalen som nå har kommet i stand.

Frauke Becher: Kilde Veterinærforeningens nettside, 27. oktober 2023