Over 100 samlet til anatomikongress på Sundvolden
Siste uke i juli arrangerte Faggruppe anatomi ved NMBU Veterinærhøgskolen den «XXXIV European Association of Veterinary Anatomists Congress» på Sundvolden Hotel ved Tyrifjorden.
Faggruppe anatomi
NMBU Veterinærhøgskolen
Faggruppe anatomi
NMBU Veterinærhøgskolen
De drøye 100 deltakerne kom fra de veterinæranatomiske avdelingene fra ulike veterinærhøgskoler i Europa. Det var også deltakere fra USA, Canada og Brasil.
I tre fulle dager var det sesjoner innen en rekke temaer som er relevante for den veterinærmedisinske anatomien. Disse kongressene finner sted annet hvert år, og de er særdeles nyttige for oppdateringer innen faget og for å få et overblikk over hva de ulike lærestedene legger vekt på. Erfaringer innen undervisningen, særlig i forbindelse med digitalisering og nedstengningene relatert til covid ble gjennomgått.
En engelsk undersøkelse hadde tatt for seg veterinærer i praksis og deres forhold til anatomi. Her fremgikk det hvor viktig ferdig utdannede veterinærer anser undervisningen i anatomi, særlig ble disseksjonskursene verdsatt høyt og de ble ansett som en forutsetning for egen virksomhet. Denne presentasjonen vakte naturlig nok stor begeistring i forsamlingen.
Videre ble digitale disseksjonsbord presentert. Disse har gjort sitt inntog i humanmedisinen og er nå også på vei inn hos oss. For klinikere kan digitale disseksjonsbord være særdeles nyttige for å få en oppfriskning av anatomiske strukturer. Firmaet Anatomage har slike plattformer for salg. Som et supplement til fysisk disseksjonsundervisning ønsker vi nå å ta i bruk slike systemer hos oss, fortrinnsvis i samarbeid med klinikkene.
Når det gjelder anatomisk forskning, er den mer og mer preget av kombinasjonen mellom morfologiske og bioteknologiske metoder. Enkeltcelle-sekvensering av transkriptomet har åpnet store muligheter i karakteriseringen av ulike vev. Forskning rundt belastninger av bevegelsesapparatet hos hest er en gjenganger i miljøet, og også immunsystemet hos ulike dyrearter fikk sin egen sesjon.
Sosiale aktiviteter omfattet et besøk til Kistefos Museum og tur til Kongens Utsikt, nærmere 400 meter over Tyrifjorden, og tilbake til hotellet ned Krokkleiva.
Det er 19 år siden Faggruppe anatomi arrangerte denne kongressen sist, under ledelse av professor Inge Bjerkås, da også på Sundvolden. Det var morsomt å kunne prøve å gjenta det vellykkede arrangementet som vi hadde da, og denne gangen fikk vi stor hjelp i det praktiske fra Senter for etter- og videreutdanning (SEVU) ved NMBU ved Camilla Grefsli og Gro Irene Helmersen. Stor takk til dem fra oss!