Yrke og organisasjon

Arendalsuka – en viktig arena for politisk påvirkning

Arendalsuka er Norges største politiske møteplass hvor aktører innen politikk, samfunns- og næringsliv møtes for debatt og utforming av politikk. I år deltok Veterinærforeningen på ulike debatter og hadde møte med flere politikere for å ta opp viktige temaer som veterinærdekning og beredskap.

Tekst og foto:
Frauke Becher

Kommunikasjonssjef, Den norske veterinærforening

Om arendalsuka:

Veterinærforeningen er en liten organisasjon – og den eneste som arbeider aktivt med veterinærfaget og yrkeslivet til veterinærene. Aktiv politisk påvirkning og nettverksbygging med andre organisasjoner er avgjørende for at våre synspunkter når frem i samfunnsdebatten og bidrar til å påvirke folk flests verdier. Synlighet er essensielt for politisk påvirkning, det oppnår vi blant annet på Arendalsuka.

Bente Akselsen, president

Bente Akselsen under debatten om vold mot dyr i regi av Dyrebeskyttelsen Norge. I panelet fra høyre, Åshild Roaldset (leder i Dyrebeskyttelsen Norge), Simen Velle (Leder, FpU), president Bente Akselsen og Odd Harald Hovland (Ap).

Fra Veterinærforeningen stilte president Bente Akselsen, generalsekretær Margrethe Brantsæter, fagsjef Camilla Larsen, kommunikasjonssjef Frauke Becher og spesialrådgiver Ellef Blakstad.

En viktig stemme i debatten

President Bente Akselsen var invitert til å delta i tre paneldebatter. Den første var arrangert av Dyrebeskyttelsen Norge og temaet var «Vold mot dyr rammer også mennesker» der det ble diskutert om strafferammen skulle heves.

– Strengere straff for vold mot dyr er viktig for å ivareta dyrenes egenverdi, sa Akselsen under debatten.

Hun påpekte at det er viktig å styrke klinikerne med kompetanse om tegn på vold, sørge for at varsling er enklere og å øke Mattilsynets ressurser for at varslingssaker skal bli fulgt opp.

Videre deltok Akselsen på et arrangement i regi av Mattilsynet og Tolletaten om «Hundesmugling - er det så farlig?» Det ble vist en film fra en valpefabrikk i Øst-Europa der det avles hundevalper under grusomme forhold. Disse fraktes over landegrensene til Vest-Europa under svært dårlige forhold. Norge er et svært attraktivt land for hundesmuglere fordi hundekjøpere er villige til å betale en høy pris og det er relativt lav risiko for å bli tatt. Marit Forbord, veterinær og seksjonssjef i seksjon grensekontroll og kriminalitet i Mattilsynet, var en av innlederne og kunne vise at smuglerne går langt i å forfalske papirer og stempler. Det skal et trent øye til for å oppdage forfalskningene.

Veterinær Marit Forbord i Mattilsynet viser hvor langt smuglerne går i å forfalske papirer og pass.

Paneldeltakerne var enige om at det er viktig å bevisstgjøre hundekjøpere om at det foregår organisert kriminalitet med valpesmugling.

– Hvis man føler noe ikke er riktig, gå derfra, sa veterinær Keren Bar-Yaacov fra Mattilsynet.

Bente Akselsen viste til at hundesmugling både bidrar til økt risiko for at smittsomme sykdommer tas inn i landet og er en trussel for folke- og dyrehelsen, og at ulovlig innførsel er med på å støtte kriminalitet – det hjelper ikke dyrene. Hun slo også et slag for obligatorisk ID-merking som alle var enige om må på plass for bedre å kunne kontrollere hvor hunder kommer fra, og om de er lovlig importert.

President Bente Akselsen slo et slag for obligatorisk ID-merking under debatten. I panelet fra venstre, veterinær og fagdirektør Keren Bar-Yaacov (Mattilsynet), Seniorrådgiver Elisabeth Nettum (Tolletaten), politiadvokat Tone Strømsnes Olsen (Økokrim), president Bente Akselsen, kommunikasjonsrådgiver og dommer Anne Buvik (NKK).

Til slutt deltok Bente Akselsen i en paneldebatt om ansvarlig raseavl i regi av Norsk Kennel Klub.

– Raseavl er bra når man avler frem gode trekk til brukshunder eller familiehunder, men det finnes også utfordringer. Vi har allerede mye kunnskap om avl, la oss bruke den! sa Akselsen.

Det ble en konstruktiv debatt om ansvarlig raseavl og nå ser vi frem til at hundeavlsforskriften kommer slik at vi kan få en tydeligere forvaltning av dyrevelferdsloven når det gjelder hundeavl.

Godt møte med den nye landbruks- og matministeren. Fra venstre: generalsekretær Margrethe Brantsæter, landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp), president Bente Akselsen, fagsjef Camilla Larsen og seniorrådgiver Ellef Blakstad.

Veterinærforeningens lobbyvirksomhet i Arendal

I tillegg til å delta på debatter hadde Veterinærforeningen gode møter med en rekke politikere der vi fremmet viktigheten av veterinær kunnskap og beredskap i hele landet. Blant annet hadde vi møte med den nye landbruks- og matministeren Geir Pollestad (Sp) der vi snakket om veterinærkrisen. Pollestad lyttet og stilte flere interesserte spørsmål. Han påpekte at han hopper på et tog i fart, men ønsket særlig å ha med Veterinærforeningen i jobben med den nye dyrevelferdsmeldingen.

Det var også møte med Alfred Bjørlo (V) og Ingvild Wetrhus Thorsvik (V) som har et sterkt engasjement for dyrevelferd og obligatorisk ID-merking.

Videre var det møter med Lene Westgaard-Halle (H) og Karianne Bråthen (Ap), begge medlemmer av Næringskomiteen, og til slutt et møte med statssekretær i kommunaldepartementet, Sigrun Prestbakmo (Sp), som i egenskap av ordfører i Salangen kommune, selv hadde fått oppleve hvor verdifullt det var å ha en veterinær som jobbet i kommunen når det gjaldt beredskapsarbeidet under pandemien.

Veterinærforeningens lobbyvirksomhet er noe som skjer kontinuerlig, ikke bare under Arendalsuka, men vi har erfaring med at politikere er mer åpne for møter under Arendalsuka enn ellers, derfor prioriterer Veterinærforeningen denne arenaen. I år er vi særdeles fornøyde med møtene som allerede har blitt fulgt opp i etterkant og som vi håper vi kan se frukter av i statsbudsjettet for 2024.