Leder

Vi må følge med hele tiden

Steinar Tessem

Redaktør i Norsk Veterinærtidskrift

Innsatsen mot storfetuberkulose i vårt land er både lang og innholdsrik. I 1963 var sykdommen antatt utryddet. Men storfetuberkulose dukket opp igjen midt på 1980-tallet. I desember 2022 slo sykdommen til i en besetning i Rogaland.

Veterinærdirektør Olav Sandvik (1925-2010) omtalte i 1991 bekjempelsen av storfetuberkulose i Norge som en «veterinærmedisinsk bragd.» Sammenlignet med de fleste andre europeiske land er dette en god beskrivelse. Det må tilføyes at uten et godt samarbeid med husdyrbrukerne og god kommunikasjon med regjering og storting, ville et slikt resultat ikke vært mulig.

Da sykdommen igjen ble påvist i Jølster (1984), Haugesund (1985), Naustdal (1986) og ved det siste tilfellet i desember 2022 i Suldal, var det kjøttkontrollen som avdekket sykdommen. Dette viser at kjøttkontrollen er avgjørende for overvåking av dyrehelsa.

Tuberkulose hos storfeet har fulgt husdyrholdet gjennom tidene. Sykdommen finnes i dag i alle deler av verden. I 2017 rapporterte 44 prosent av WOAHs (World Organisation for Animal Health, tidligere OIE) 188 medlemsland om sykdommen. I 2017 meldte WHO (World Health Organisation) om nærmere 150 000 tilfeller av zoonotisk human tuberkulose.

Sykdommen har hatt høy prioritet i EU, men det er likevel en rekke land som ikke har oppnådd fristatus i samsvar med EUs regelverk. Dette gjelder Irland, Portugal, Spania, Italia, Kroatia, Bulgaria, Romania, Hellas, Malta og Kypros. Også i Storbritannia og Nord-Irland (United Kingdom), som startet den offentlige bekjempelsen i 1935, er storfetuberkulose fortsatt en utfordring. I 20-årsperioden frem til 2010 økte forekomsten. I 2021 ble nærmere 10 000 storfe avlivet på grunn av storfetuberkulose i Storbritannia og Nord-Irland.

Påvisninger av storfetuberkulose de siste tiår i Norge og sykdommens utbredelse i verden, også i Europa, minner oss om at vi har gode grunner til fortsatt å opprettholde en høy beredskap mot storfetuberkulose. Veterinærene har de beste forutsetningene for å lede an i dette arbeidet. Det gjelder å følge med hele tiden.